Now Reading
SFATUL SPECIALISTULUI: 10 mituri despre expunerea solara

SFATUL SPECIALISTULUI: 10 mituri despre expunerea solara

Cremele fotoprotectoare au inundat practic farmaciile si supermarketurile romanesti si asta este bine, chiar foarte bine! Dar stim oare ce cumparam si cum sa le folosim? Este un subiect care trebuie neaparat abordat deoarece in jurul expunerii la soare circula o gramada de mituri. Sa vedem cat adevar zace in ele!

Daca ar fi sa rezumam cam cum ar trebui sa ne alegem crema fotoprotectoare (in afara de pretul si culoarea ambalajului 🙂 ) ar trebui sa cautam sa fie:

– crema cu fotoprotectie atat UVA cat si UVB

– SPF sa fie mai mare de 30

– sa fie rezistenta la apa

Personal, as alege o crema cu apa termala (ex: Uriaje, Bioderma, Avene etc.) sau una cu o baza de hidratare (de genul Eucerin). As alege crema si nu spray care desi se aplica mai usor, nu garanteaza cantitatea de produs necesara pe centimetru patrat. Pentru copii, as prefera crema cu un filtru fizic (oxidul de zinc – cel care albeste asa de urat) in locul celor chimice (chiar daca brevetate). As fugi de cremele cu nanoparticule pentru ca s-a dovedit ca patrund in fluxul sanguin si pot determina reactii adverse. Normal ca as evita aplicarea de parfumuri, make-up sau consumul de bauturi alcoolice!

A, da, si nu as uita sucurile de fructe, ceaiul verde si chiar o bucatica de ciocolata pentru aportul de antioxidanti. In definitiv, bronzatul este un stres pentru organism!

Am intocmit o lista de 10 mituri despre expunerea la soare, care sa va asigure sanatatea.

Iata-le!

1. Bronzul inseamna sanatate curata pentru ca te protejeaza se soare!

Fals: Bronzul este o reactie de aparare a organismului impotriva radiatiilor ultraviolete. Este adevarat ca vitamina D se sintetizeaza la nivelul pielii sub actiunea soarelui dar cantitatea de vitamina D necesara se obtine printr-o expunere de aproximativ 10 minute/zi. Bronzul inchis la culoare ofera echivalentul unei creme cu FPS = 4. Persoanele cu o piele mai inchisa la culoare au o cantitate mai mare de melanina-pigment care protejeaza pielea impotriva actiunii nocive a radiatiilor ultraviolete dar nu sunt ferite de arsurile solare sau dezvoltarea de cancere cutante.

2. Nu poti face arsura solara daca sunt nori pe cer!

Fals: 80% din radiatia UV penetreaza cel mai gros strat de nori! Ceata chiar amplifica expunerea la UV!

  1. Nu poti face arsura solara daca esti in apa!

Fals: Apa protejeaza infim de UV (RUV patrund pana la 60 cm) iar luciul apei reflecta radiatia!

  1. Iarna radiatia UV nu este periculoasa

Fals: Cantitatea de UV iarna este mai redusa dar zapada reflecta razele. Cantitatea de UV este mai mare la altitudine mare!

  1. Cremele fotoprotectoare ma protejeaza asa ca pot sa stau la soare mai mult!

Fals: Cremele fotoprotectoare nu sunt aplicate pentru cresterea timpului de expunere ci pentru protectie in caz de expunere care nu poate fi evitata!

See Also

  1. Daca fac pauze in timpul expunerii la soare nu ma ard!

Fals: Expunerea la UV este cumulativa.

  1. Daca nu simti razele “fierbinti” nu te arzi!

Fals: Arsura solara este determinata de UV iar contactul cu acestea nu este perceput de tegument.

  1. Daca folosesc o crema cu SPF mai mare de 30 nu ma mai bronzez.

Fals: SPF (Sun Protection Factor) reprezinta doza de radiatii ultraviolete necesara pentru a produce un eritem pe pielea protejata corect cu crema. O crema cu SPF 30 nu este o crema ecran si iti ofera protective impotriva arsurilor doar pentru 2 ore.

  1. Daca aplic crema fotoprotectoare si apoi fond de ten cu SPF 15 efectul se cumuleaza?

Fals: Desi nu are rost sa combinam cele 2 produse, factorul de protective ramane cel al ultimului produs aplicat. Exista creme foroprotectoare cu fond de ten de diverse culori care pot fi folosite cu succes si la persoanele cu ten sensubil sau acneic.

  1. Pentru copii sub 6 luni nu e nevoie aplicarea de creme fotoprotectoare pentru ca oricum stau sub umbrela.

Fals: Este interzisa expunerea solara la copii sub 6 luni, chiar si sub umbrela! Umbrela nu protejeaza impotriva razelor reflectate iar bebelusii sunt expusi deshidratarii si insolatiilor mult mai usor decat copiii peste 1 an.

Rodica Olteanu MD, PhD

Dermatologie, Spitalul Colentina

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

© 2020 Doer. Toate drepturile rezervate. Made by 360advertising.

Scroll To Top