Now Reading
Sistem Surround corespunzător necesităților. Cum îl alegem?

Sistem Surround corespunzător necesităților. Cum îl alegem?

În topul activităților casnice cele mai plăcute se află pentru mine, și probabil pentru mulți alții, vizinarea filmelor. La nebunie îmi place să așez pe canapea, să mă învelesc într-o pătură moale și călduroasă, să sting luminile și să mă uit la un film bun. Și indiferent de genul acestuia, acțiune, romantic sau comedie, calitatea imaginii și a sunetului pot face diferența între o vizionare banală și una spectaculoasă, apropiată celei la cinematograf.

Așadar dacă vrei să îți achiziționezi un sistem surround dar nu știi de unde s-o apuci sau ce alegere să faci din toate ofertele de pe piață, am pregătit răspunsuri la tot ce trebuie să știi.

Ne răspunde astăzi, Horațiu Ionescu reprezentant al Bang & Olufsen România și promotor al conceptului de Casă Inteligentă.

Ce este sistemul surround?

Cu toții am fost la cinematograf și am fost impresionați de efectele sonore ale filmelor de acțiune, care transmiteau emoții suplimentare în baza efectelor acustice, că urmare a sunetelor care se auzeau de jur împrejur, adică “surround”. De fapt, sistemul surround, similar celui de la cinematograf, este o combinație de boxe audio plasate în jurul utilizatorului, care sunt conectate la niște dispositive speciale de distribuire a sunetului prin 6 sau 9 canale.

De ce sistem surround 5.1 canale (adică 6 boxe)?

Utilizatorul, care stă comod pe canapea, trebuie să fie plasat în interiorul unui trapez cu baza mică în față lui, care grupează: Televizorul, o boxa Centrală (care preia vocile în general – C), o boxa Față Dreapta (în engleză Front Right – FR), o boxa Față Stânga ( Front Left – FL), un Subwoofer (SW).

Pentru efectele sonore care vin din lateral și spate există doi “sateliți”, adică Spate Dreapta (în imagine SR) și Spate Stânga (SL).

În total 5 boxe care redau frecvente medii și înalte, plus o boxa de sunete joase (bași), acel Subwoofer, adică 5.1

Cum aleg puterea sistemului?

În funcție de dimensiunea încăperii în care se plasează sistemul surround, se alege și puterea boxelor. Sunetul este transmis prin mișcarea aerului din încăpere. Cu cât camera este mai spațioasă, adică conține un volumul de aer mare care trebuie mișcat de difuzoarele boxelor, cu atât boxele trebuie să fie mai puternice pentru a mișcă aerul și a fi auzite satisfăcător pentru Utilizator.

Dacă avem o încăpere cu suprafață de 20 – 30 mp, boxele pot avea putere în jur de 50W fiecare.

Pentru încăperi cu suprafață de 30 – 60 mp, boxele trebuie să aibă în jur de 100W fiecare.

Pentru încăperi cu suprafață de 100 mp și care au și o înălțime mai mare de 3 m, trebuie consultat un specialist din domeniu care poate să recomande boxe cu specificație tehnică corespunzătoare (de obicei, cu boxe de 300 W și peste).

Nu va speriați de puterea sistemului! Sistemul surround trebuie să se audă bine, nu neapărat tare, iar calitatea boxelor presupune o putere controlabilă.

Ce buget trebuie alocat unui sistem surround?

Daca dorim: o calitate buna a sunetul, combinata cu un design placut (altul decat cel de tip “cutie”) al boxelor, folosirea unei singure telecomenzi (e frustrant sa ai 3-4 telecomenzi pe masa si sa trebuiasca sa le folosesti pe rand pe fiecare in parte) si eventual o integrare a aplicatiilor de streaming gen Netflix, Spotify, deezer, Tydal, i-Tunes, concluzia este una singura. Pentru un sistem corect configurat, bugetul alocat nu poate cobora sub EUR 10.000!

Iata de ce: un AVR (Audio Video Receiver – surround sound processor) calitativ costa in jur de EUR 1500; un sound-bar performant costa in jur de EUR 1700. Nu va zgarciti la Subwoofer, care costa EUR 1600 – 1800, boxele fata costa aproximativ EUR 2500 perechea, iar pentru cele spate (satelitii) fara EUR 1500 nu scapati. Daca adaugam cabluri de calitate (HDMI, CAT 7, RCA), Acces Point bun pentru partea de wi-fi ajungem la un total mentionat mai sus, in jurul sumei de EUR 10000.

Cu fir sau fără fir (wireless)?

Bun, deși acum știm acest detalii, nu fugim repede la magazin să cumpărăm sistemul până nu lămurim alte detalii importante, legate de transmiterea wireless a semnalului de la AVR la boxe sau dacă dorim boxe active (cu amplificarea încorporate) sau boxe passive, “la vedere” sau încastrate în tavan/pereți.

Dacă apartamentul/camera de audiție sunt în renovare, putem să facem un sistem surround conectat prin cabluri, pe care le putem introduce în spatele rigipsului, fără să mai avem astfel în camera o “junglă” de cabluri, mufe și device-uri. Cablurile asigura o funcționare constant bună versus varianta wireless (fără fir) care poate avea pierderi de semnal, sau interferențe, rezultând o funcționare întreruptă. De asemenea, boxele (pasive) incastrabile se pot încorpora în pereți sau în tavan (inclusiv Subwoofer-ul), nelăsând să se vadă nimic din sistemul audio.

Dacă apartamentul/casă sunt finisate, atunci varianta wireles devine singură opțiune dacă nu se doresc modificări. Atenție, trebuie cumpărate boxe active care au nevoie de alimentare la priză de 220 V fiecare.

Pentru bugete ridicate există variante de sisteme care au și finisaje constructive ale boxelor ce îmbină tehnologia înalta cu materiale de calitate: lemn, aluminiu ce se pot alege de către client exact așa cum se croiește costumul la croitor, pe “măsurile”, culorile și materialele preferate.

Setarea sistemului surround

See Also

Sistemul surround 5.1 poate fi setat datorită meniului AVR-ului sau al aplicației pentru smartphone disponibilă pe site-ul producătorului AVR-ului în așa fel încât sunetele unui film care este înregistrat în sistem Dolby Surround 5.1 să se concentreze în așa numitul “soft spot”, adică locul ideal de vizionare.

Se pot seta: distanțele de la locul ideal la fiecare boxa, rolul jucat de fiecare boxa în sistem, volumul fiecărei boxe, în parte. Aceste setări se pot face de către utilizator, dar există și presetari de sunet care generează niște scenarii de sunet funcție de destinația vizionării: film, concert, petrecere, jocuri.

Pentru cei care pot alocă bugete mai mari se poate opta pentru sisteme surround mai complexe:

7.2

sau Dolby Atmos 7.2.4

Adică, la sistemul 7.2 apar în plus față de 5.1, doi sateliți pe linia mediană a trapezului și un al doilea subwoofer, iar la sistemul Dolby Atmos apar în plus față de 7.2, încă 4 sateliți pe tavan, deasupra locului ideal de vizionare.

Atenție este important că și sursă (filmul sau concertul) să fie înregistrată în codarea surround corespunzătoare sistemului pe care l-am intalat Acasă!

Vizionare sau audiție plăcută! Enjoy!

Sursă: RBH Sound, Bang & Olufsen

***

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

© 2020 Doer. Toate drepturile rezervate. Made by 360advertising.

Scroll To Top