Tips & tricks: cum îți organizezi o vacanță pe cont propriu

Încă nu am cunoscut o persoană căreia să nu îi placă să călătorească. Indiferent de cât de obositor este drumul sau de cât de mare îți e teama de zborul cu avionul, sosirea la destinație și începerea unei noi aventuri merită totul!
Cu toate astea, vacanțele implică niște costuri, unele mai mari, altele mai mici, însă, dacă ții cont de câteva trucuri și investești puțin timp în organizarea lor pe cont propriu (cele organizate de agenții, deși ne scutesc de niște griji, sunt mai scumpe), sunt șanse mari să ieși câștigat/ă și la capitolul buget, și la capitolul distracție. Cum? Să vedem cum arată planul.
Pasul #1: decide unde vrei să mergi!
Gândește-te în primul rând ce îți dorești de la vacanță: relaxare, explorarea unui oraș, plimbări prin muzee și magazine, aventură și senzații tari? În funcție de asta, te poți gândi la o destinație specifică și îți va fi mai ușor să cauți biletele de avion, să stabilești perioada în care vrei să mergi (poate îți place căldura și o vacanță în ianuarie nu te atrage, însă, în același timp, în timpul sezonului turistic, prețurile sunt mult mai mari), să găsești cazare, totul în raport cu bugetul de care dispui.

Pasul #2: fă-ți un buget orientativ.
În primul rând, ai nevoie de un buget pentru cheltuielile imediate: biletele de avion (dacă găsești o ofertă avantajoasă la o companie aeriană, trebuie să te grăbești, pentru că, de regulă, numărul biletelor e limitat). Apoi, ai nevoie de bani pentru cazare (multe hoteluri oferă posibilitatea de a achita în momentul în care ajungi acolo), pentru mici distracții, pentru mâncare, pentru cumpărături și tot așa. Ce sumă vrei să investești în vacanta ta? Acest răspuns este esențial pentru planificările ulterioare.
Pasul #3: stabilește cât va dura vacanța.
Fiecare noapte în plus de cazare sporește costurile, iar în weekend-uri, multe hoteluri și pensiuni ridică tarifele. Dacă nu ai un buget generos, alege un city-break în timpul săptămânii și stabilește o sumă de cheltuit zilnic. De asemenea, ar ajuta să îți faci un plan pe zile: unde vei merge (obiective turistice, posibile restaurante sau magazine) și ce vei face, pentru a estima cheltuielile.

Pasul #4: cumpără biletele de avion.
Cel mai bine este să le iei din timp, asta știe toată lumea, dar, dacă apare o ofertă last minute de nerefuzat, pune mâna pe ea! Dacă pleci pentru doar câteva zile, vei reduce costurile semnificativ dacă renunți la bagajul de cală. Investește într-un rucsac încăpător și bine compartimentat și ar trebui să fii asigurat/ă din punctul acesta de vedere. În plus, încearcă să faci o analiză a prețurilor biletelor din vreme. Eu folosesc trei platforme (Google Flights, Sky Scanner și Momondo) pentru a căuta cele mai bune tarife în funcție de perioadă. Urmărește și paginile de Facebook ale companiilor aeriene cu care călătorești frecvent, pentru că acolo vor anunța prima dată dacă au promoții. Următoarea ta vacanță e la doar câteva click-uri distanță.

Pasul #5: caută cazare.
Din fericire, Internetul ne-a simplificat mult existența și acum nu mai ai nevoie de ajutorul unei agenții specializate pentru a face rezervări la un hotel. Ba chiar poți rezerva din timp mai multe variante până te decizi asupra uneia (pe booking.com). Iar de când cu popularul Airbnb, am ajuns să găsim adevărate comori la prețuri exelente, locuri mult mai simpatice decât tradiționalele hoteluri, unde chiar te simți ca acasă. Dacă te numeri printre fanii cazărilor de acest tip, Onefinestay (cu opțiuni de cazare premium) și Perfect Experiences (care oferă și servicii de concierge) sunt două alternative excelente la Airbnb.
Pasul #6: economisește!
Dacă plănuiești o vacanță și vrei să strângi bani pentru a te distra la destinație, acum ar fi momentul să tai cheltuielile inutile. Renunță la mașină și mergi mai des pe jos sau cu transportul în comun, fă-ți cafeaua și prânzul singur/ă, în loc să le cumperi din locuri scumpe și renunță la micile plăceri de care nu ai nevoie urgentă în perioada următoare.
Pasul #7: organizează-ți activitățile de vacanță.
Mergi într-un loc nou și nu știi ce să vizitezi odată ce ajungi acolo? Instalează-ți aplicația Visit a city și vei avea parte de cel mai bun ghid. Mai mult decât atât, n-ar strica să citești câteva forumuri și bloguri de turism, unde vei găsi trucuri chiar de la oamenii care au fost acolo. Iar dacă vrei să trăiești o experiență autentică, intră în vorbă cu localnicii: de la ei vei afla secrete pe care mulți turiști nu le cunosc.

Pasul #8: fă-ți o asigurare de călătorie.
Deși mulți se gândesc „sunt sănătos tun, nu am nevoie de o asigurare, nu o să pățesc nimic”, trebuie să știi că o asigurare de călătorie nu acoperă doar zona medicală, ci și bagajele (în caz că ți se fură, ar fi minunat să o ai) sau zborul (câte cazuri de zboruri anulate nu ai auzit până acum?). Prețul unei asigurări nu este deloc unul exorbitant, așa că de ce să nu pleci în vacanță fără absolut nicio grijă?
Pasul #8: împachetează-ți bagajele.
Oh, asta e cea mai dificilă parte pentru mine! Întotdeauna am tendința de a pleca după mine cu toată casa, că doar nu se știe niciodată de ce voi avea nevoie. În privința cosmeticelor, eu recomand întotdeauna produsele travel size, pentru că recipientele ocupă foarte puțin spațiu și, în plus, greutatea este mai mică. Adaugă în neseserul tău lucrurile de care nu te poți lipsi și fă dinainte o listă de esențiale de drum. În ceea ce privește hainele și alte obiecte, urmărește clipul de mai jos. S-ar putea să te inspire la împachetat. Și, bineînțeles, nu uita să verifici vremea înainte să pleci în vacanță!


***