Now Reading
Vrei să ai un corp super feminin? Apucă-te de Pilates!

Vrei să ai un corp super feminin? Apucă-te de Pilates!

Prima dată am auzit de Pilates pe la finalul anilor ’90, într-un articol despre Madonna, care ridica în slăvi această activitate sportivă, despre care spunea că îi oferă un echilibru între trup și suflet.

Între timp, Pilates a fost popularizat masiv şi pe la noi, ajungând sa fie nu doar un trend, ci un adevărat stil de viaţă – pentru cine îl practică pe bune și nu doar o dată pe lună.

Mai fusesem la ore de Pilates în urmă cu ceva ani, dar erau exerciții făcute pe saltea care, la momentul respectiv al vieții mele, mă plictiseau îngrozitor. Voiam agitație, țopăială, muzică tare. Dar lucrurile se mai schimbă. Mi-am dat seama că vreau să fac sport ca să mă simt bine, ca să arat bine și nu ca să mă epuizez. Și uite așa, într-o escapadă de trei zile (JuiceIt Retreat) am cunoscut-o pe Luminița Petrișor, trainer Pilates & cofondatoare Attitute Pilates Studio.

Nu întâmplător spun de ea, pentru că a fost factorul principal care mi-a deschis apetitul și ochii pentru această formă de mișcare. Cum? Prin exigența și seriozitatea cu care își ținea orele, prin modul atât de ”neromânesc” în care explica felul în care trebuie să îți controlezi corpul, prin modul în care arată ea – să arate ceea ce predică este cea mai bună carte de vizită a unui specialist, în cazul de față, sport.

Pilates înseamnă atenție, conștientizare, respect și dorința de a fi bine cu corpul tău. De a fi în armonie cu el. De a-l simți și conduce către perfecțiunea momentului. Adică cea mai bună variantă a ceea ce poate fi el azi. Nu întâmplător îl personific. – Luminița Petrișor

Așa că nu am ezitat nicio clipă să o vizitez la studio-ul ei Attitude Pilates Studio ca să văd de această dată cu ce se mănâncă Pilates-ul pe aparate.

Attitude Pilates Studio nu este un loc de sport, este o vibrație care atinge corpul tău în moduri pe care nu le știai. Attitude este atitudinea cu care te apleci asupra corpului tău, este energia pe care i-o dai și, da, Attitude îți adaugă valențe în propria dimensiune. Și de aici, le porți cu tine mereu. – Luminița Petrișor

 

 

Dar înainte de a vă spune ce am experimentat pe propriul corp, să vedem câteva caracteristici ale acestui sport-minune, dar şi câteva motive pentru care ai putea să te apuci şi tu de el, chiar de mâine, dacă se poate.

De unde vine denumirea?

Culturistul german Johannes Pilates e “tatăl” acestei forme de sport şi, vă miră sau nu, el a trăit acum mai bine de 100 de ani. Metodele sale au fost şi sunt încă studiate de kinetoterapeuți şi antrenori sportivi din lumea întreagă.

Care sunt beneficiile?

  • îmbunătăţeşte radical flexibilitatea trupului (uneori, şi pe cea a minţii) – sper că reiese din poze! 🙂 Atenție! Nu încerca singur/ă acasă!
  • ameliorează durerile de spate şi alte boli cornice – eu am dureri mari de spate din cauza poziției în care dorm, dar și din cauză că stau ore în șir la birou – Pilates + Yoga = un spate fără dureri, pe pariu!
  • reduce nivelul de stres – dacă m-ai vedea când plec de acolo, ai înțelege de îndată ce vreau să zic. 😀
  • creşte performanţă atletică – nu bag mâna în foc că ăsta e motivul, dar parcă alerg mai ușor
  • creşte mobilitatea articulaţiilor – da!

  • îmbunătăţeşte circulaţia şi postura trupului – o, da! Postura!
  • remodelează trupul – da, da, da! Musculatura este foarte feminină și definită (în perioadele când nu consum pâine – of, of)
  • îmbunătăţirea stabilizării coloanei vertebrale – cred că da.
  • măreşte rezistenţă fizică la efort şi capacitatea pulmonară – și asta cred că da.
  • întăreşte şi tonifiază musculatura, fără să câştigi în masă musculară – ce ziceam mai sus.
  • creşte apetitul sexual – 🙂 🙂 🙂 aici nu mai dau exemplu personal, cel mai bine testezi tu! 😀

Cât de complicate sunt exerciţiile?

Fii fără grijă, oricine poate face Pilates!

Exerciţiile sunt recomandate tuturor, indiferent de nivelul de antrenament, sex, greutate sau vârstă. Excepţie fac persoanele care au suferit o intervenţie chirurgicală recentă sau cei cu boli cardiovasculare.

Această metodă de sport include o serie de exerciții bazate pe conștientizarea contracțiilor musculare și pe conducerea corpului pe mișcări. Se bazează pe centrarea corpului, pe respirație, pe fluență și pe abilitatea pe care o dobândește sistemul muscular de a lucra în profunzime (mai ales pe mușchii mici, stabilizatori, atât de importanți în menținerea pozițiilor anatomice corecte).

Pilates-ul educă corpul, îl ajută să restabilească dezechilibrele musculare dobândite de-a lungul anilor, din varii motive. – Luminița Petrișor

Exercițiile sunt grele, intense, duse adesea până la limita superioară a posibilităților fizice. Se efectuează, în general, mişcări lente şi susţinute care, corect executate, sunt mai mult importante decât numărul de repetări sau energia cu care le efectuezi. Importantă este calitatea, nu cantitatea!

Cât de des e indicat să facem Pilates?

Pilates nu e genul de sport pe care îl poți practica din an în Paște, când îți amintești de el! E un sport care cere o anumită disciplină si implicare; prin urmare, dacă te apuci de el, e bine să te și ții de program, dacă vrei să ai rezultate.

See Also

Ideal ar fi să-i dedici 3 şedinţe pe săptămână, fiecare cu câte o durată cuprinsă între 45-60 minute. Dacă nu ai timp, le poţi reduce și la două, sau chiar una, cu precizarea ca evoluția va fi și ea mult mai lentă.

Pilates devine un stil de viață. Știu că este dificilă integrarea unei noi activități în programul și așa prea aglomerat, dar… este vorba despre tine! Despre cât de bine te simți în corpul tău și cum se vede acest lucru în afara ta, în celelalte rutine zilnice. Pentru că Pilates transcede ora de sport, Pilates transformă, iar tu iei aceste transformări cu tine, în fiecare zi. – Luminița Petrișor

În cât timp observ rezultate?

Dacă nu faci sport prea des vei simți încă din prima zi că muşchii tăi lucrează. Rezultatele individuale depind de frecvența antrenamentelor. Prin urmare, dacă îl practici regulat, de două-trei ori pe săptămână, este foarte posibil să observi îmbunătăţiri ale posturii după doar 10-20 de sesiuni, în vreme ce după 30 de sesiuni vei simți că ai un corp diferit.

Și am uitat să menționez ceva esențial: când am zis mai sus că nu vreau să mă epuizez, nu înseamnă că Pilates este ușor. Nicidecum. Este chiar foarte dificil. Dar nu presupune că îți dai sufletul afară, nu te lupți cu zeci de kilograme, nu pleci desfigurat/ă. Da, am folosit și adejctive masculine pentru că se adresează și bărbaților. 😉

Tu ce mai aştepţi? Caută o sala cât mai aproape de casă (că să nu te plângi că nu ai timp), contactează un instructor acreditat, în care ai încredere, şi deschide-ţi mintea pentru un nou stil de viaţă!

Pilates cere disciplină, clar! În privința rutinei de lucru, a timpului alocat acestei forme de mișcare. Rezultatele sunt uluitoare și se exprimă fie prin dispariția durerilor musculare (în cazul în care acestea existau), fie prin performanțe fizice de care nu credeai că este capabil corpul tău. Pilates crește elasticitatea mușchilor, capacitatea de coordonare intra și intermusculare, conștientizarea și alinierea musculară din punct de vedere biomecanic. Pilates te ajută să delimitezi fin formele mușchilor, să-i alungești, să-i controlezi și, poate cel mai important, să-i simți. – Luminița Petrișor

Foto: Sorina Dumitrescu

***

 

View Comments (4)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

© 2020 Doer. Toate drepturile rezervate. Made by 360advertising.

Scroll To Top