Ce vitamine și minerale sunt recomandate femeilor după 40 de ani?

Fiecare vârstă vine la pachet cu anumite nevoi pe care le are organismul nostru. Așa că, pentru a fi în cea mai bună formă din punct de vedere al sănătății, este bine să știm ce aspecte necesită o mai mare atenție odată cu înaintarea în vârstă. În acest context, întrebarea zilei este următoarea: ce vitamine și minerale sunt recomandate femeilor după 40 de ani?
Calciu
În timpul perimenopauzei, adică starea de tranziție a organismului către menopauză, nivelul de estrogen începe să scadă. Rolul estrogenului nu se limitează la ciclul menstrual și la sistemul reproducător. El joacă un rol important cu privire la coagularea sângelui, sănătatea pielii și a unghiilor și, ceea ce țin neapărat să subliniez, sănătatea oaselor. Ceea ce înseamnă că, în timpul perimenopauzei, având în vedere că estrogenul începe să scadă, este necesar să acordăm o atenție sporită sănătății oaselor.
Aici intră în discuție calciul. De ce spun asta? Deoarece carența de calciu poate duce la apariția unor afecțiuni precum osteoporoza. Știți cât calciu avem în corp? 1 kg! Iar cea mai mare parte se găsește în oase. Prin urmare, acesta are un rol esențial vizavi de menținerea sănătății danturii și a oaselor.
Câteva alimente ce reprezintă o sursă de calciu: produse lactate, pătrunjel, migdale, fasole, smochine, sardine, mentă, busuioc.
Vitamina D
Nu există nicio urmă de îndoială că este mai bine să previi decât să tratezi. Iar acest lucru este cu atât mai mult de dorit când luăm în calcul afecțiunile asociate inimii. Suplimentele de vitamina D sunt de ajutor când vine vorba despre bolile de inimă, întrucât îmbunătățesc capacitatea inimii de a pompa sânge în organism.
Statul în aer liber, la soare, favorizează capacitatea pielii de a produce vitamina D. Știm asta. Ceea ce s-ar putea să nu știm este că, pe măsură ce înaintăm în vârstă, această capacitate scade. Deci va trebui să-i dăm corpului nostru o mână de ajutor – suplimentele alimentare.

În egală măsură, este necesar să știm că vitamina D este cea care contribuie la absorbția calciului. Motiv pentru care este important să ne asiguram că îi oferim corpului nostru dozele de care are nevoie pentru a funcționa optim.
Câteva alimente prin consumul cărora putem crește nivelul de vitamina D: somon, macrou, ton, sardine, gălbenuș, nuci, mere.
Colagen
Cine nu-și dorește o piele fermă și luminoasă?! Ei bine, când vine vorba despre lupta împotriva îmbătrânirii pielii, colagenul este un aliat de încredere, întrucât îi conferă elasticitate și suplețe.
Este o proteină care se găsește din belșug în organism. Dar, odată cu înaintarea în vârstă, scade capacitatea corpului de a o produce. Aici intră în scenă suplimentele, care ne pot ajuta să suplinim această lipsă. Rezultatele, însă, nu apar peste noapte, ci după cel puțin trei luni de cand am început să luăm suplimentele.

Alimentația are și ea, ca de fiecare dată, un cuvânt de spus. Pentru a crește producția de colagen a organismului, consumă pește, albușuri, citrice, caju, roșii, usturoi și nu numai. Îți las aici un articol din care poți afla Care sunt cele mai importante surse de colagen.
Magneziu
Jumătate din cantitatea de magneziu din corpul nostru se află în oase. Un nivel insuficient de magneziu în organism crește riscul demineralizării și fracturării oaselor. Adică ajungem din nou la discuția despre osteoporoză.

Totodată, magneziul joacă un rol important când vine vorba despre menținerea sănătății psihice, reducerea oboselii, reglarea tensiuniii arteriale, plus o mai bună funcționare a sistemului imunitar. Cu alte cuvinte, este un supliment alimentar de bază pentru sănătatea organismului.
View this post on Instagram
Omega-3
Consumul de omega-3 întărește sistemul imunitar, previne afecțiunile cardiovasculare, întărește sistemul nervos, reduce colesterolul și reglează tensiunea arterială. Pe lângă asta, ajută aparatul digestiv, diversificând flora intestinală. Și, nu în ultimul rând, omega-3 intră în categoria acizilor grași esențiali care cresc nivelul de absorbție al calciului în oase. Ceea ce înseamnă o densitate osoasă mai mare.
Peștele este o sursă foarte bună de omega-3 (de exemplu: somon, ton, sardine, hering), dar el mai este prezent și în soia, nuci, semințe de in și nu numai.
Complexul de vitamine B
Sunt opt la număr: vitamina B1 (tiamina), vitamina B2 (riboflavina), vitamina B3 (niacina), vitamina B5 (acid pantotenic), vitamina B6 (piridoxina), vitamina B7 (biotina), vitamina B9 (acid folic), vitamina B12 (cobalamina). Iată câteva dintre beneficiile pe care le aduc. Vitaminele B6 și B12 sunt necesare pentru producerea de celule roșii și, totodată, ajută la menținerea sănătății sistemului nervos. Vitamina B3 este responsabilă pentru păstrarea colesterolului în limitele normale. Vitamina B9 este esențială pentru funcționarea optimă a creierului.
Toate cele opt vitamine sunt solubile în apă. Ceea ce înseamnă că ele sunt folosite pe măsură ce sunt absorbite. Cu alte cuvinte, nu sunt stocate în organism pentru o perioadă lungă de timp. În cazul în care sunt luate în doze mari timp de mai multe zile, pot duce la apariția unor probleme de sănătate. Îți las aici mai multe informații.

Ceea ce vreau să punctez este că suplimentele alimentare nu trebuie luate după ureche. Este necesar să faci un set de analize pentru a vedea la ce nivel se află vitaminele și mineralele din corpul tău și – în funcție de acest aspect și odată cu înaintarea în vârstă – să completezi necesarul cu ajutorul suplimentelor.
Și dacă tot am punctat partea cu mersul la medic pentru efectuarea unui set de analize înainte de a lua suplimente alimentare, aș vrea să închei cu un articol care vizează sănătatea femeii: Ce teste și analize ar trebui să își facă femeile în fiecare an?
___________________________________________________________________________
Acest articol are doar scop informativ, chiar dacă conține sfatul medicului și/sau al specialiștilor. Acest articol nu este și nici nu intenționează să fie un substitut pentru sfatul, diagnosticul sau tratamentul medical profesional în cabinet. Opiniile exprimate în acest articol sunt opiniile expertului citat și nu reprezintă neapărat punctele de vedere ale doer.ro
***