Now Reading
10 etape prin care trece orice relație de cuplu

10 etape prin care trece orice relație de cuplu

Dacă toate poveștile de dragoste ar fi ca în filme, atunci te-ai aștepta să trăiești fericită până la adânci bătrâneți alături de sufletul tău pereche. Însă orice relație de cuplu trece prin momente mai mult sau mai puțin plăcute și, uneori, te întrebi dacă este normal ceea ce se întâmplă între voi sau dacă relația voastră a luat-o pe calea greșită.

Din fericire, aceleași întrebări și le-a pus și Mark Knapp, cunoscut pentru cercetările sale în materie de comunicare nonverbală și comunicarea într-o relație de cuplu. În cartea sa, Relationship Stages: a communication perspective, el vorbește despre cele 10 etape ale unei relații, pe care cel mai probabil vei ajunge să le experimentezi la un moment dat.

În teoria sa, există anumite lucruri comune care se pot întâmpla în aceste etape. La rândul lor, cele 10 etape sunt împărțite în două stadii: apropierea și despărțirea. Hai să le luăm pe rând.

Stadiul apropierii

Pentru că, în mod evident, fiecare relație de cuplu trebuie să înceapă de la un anumit punct. Unele cupluri se întâlnesc prin aplicații de dating, altele au prietenii comuni sau lucrează împreună. Însă, indiferent de modul în care îți întâlnești partenerul de viață, există câteva etape comune pentru orice cuplu în acest stadiu.

1.Etapa inițierii

Cu alte cuvinte, se referă exact la momentul în care ai întâlnit pe cineva. În acest punct te interesează să afli cât mai multe despre cealaltă persoană și, la rândul tău, să povestești despre tine. În mare parte, te concentrezi pe aspecte oarecum superficiale, precum felul în care arată cealaltă persoană, modul în care vorbește și cum se comportă.

2.Etapa experimentării

Dacă ai trecut cu bine de prima întâlnire, atunci ajungi în etapa experimentării. Ține cont că multe persoane nu ajung atât de departe din simplul motiv că în prima etapă au dat peste cineva care nu se potrivește cu ideea lor de partener. În etapa experimentării începi să afli și mai multe despre interesele și preferințele celuilalt.

3.Etapa de intensificare

Așa cum sugerează și numele, e destul de evident că lucrurile devin mai intense în această etapă. În general, în această etapă orice cuplu este fericit, iar lucrurile devin mai serioase. Ați ajuns să știți atât de multe unul despre celălalt, astfel încât vă este ușor să vorbiți despre lucruri mult mai serioase și mai intime. Acesta este momentul în care simți cu adevărat entuziasmată și începi să dezvolți sentimente pentru cel de lângă tine.

4.Etapa de integrare

Acum este oficial! Sunteți un cuplu, aveți interese și obiceiuri comune, iar relația intră într-o anumită rutină, cu care fiecare se simte confortabil. De la „tu și eu”, acum e vorba despre „noi”.

5.Etapa de legătură

Pentru că acum e vorba despre voi ca o echipă, Bonnie and Clyde, partners in crime sau cum vreți să prezentați în public, această etapă este momentul în care relația devine cu adevărat serioasă. Chiar dacă fiecare cuplu are propriul mod de a a-și arăta afecțiunea, de cele mai multe ori, această etapă presupune un fel de angajament formal în fața celorlalți. Poate fi vorba de căsătorie sau să vă mutați împreună.

Stadiul despărțirii

Toate bune și frumoase până în acest punct, însă, chiar dacă fiecare dintre voi vrea să trăiască fericit până la adânci bătrâneți, acesta nu este cazul pentru multe cupluri. Cu alte cuvinte, acest stadiu este un moment de cotitură în relația voastră. Iată ce etapă cuprinde:

6.Etapa diferențelor

Din păcate, etapa în care ești îndrăgostit nebunește și ești cu capul în nori nu durează la nesfârșit. Odată ce ai intrat în această etapă, de cele mai multe ori te îndrepți către despărțire. Acum e momentul în care începi să vezi diferențele dintre voi doi și să simți că parcă nu sunteți compatibili.

7.Etapa limitărilor

Această etapă este o continuare a celei de dinainte, în sensul că vă îndepărtați din ce în ce mai mult și încep să apară limite între voi. Comunicați mai puțin sau din ce în ce mai dificil, nu mai există la fel de multe momente intime, atât la nivel fizic, cât și emoțional. Încep să apară resentimente, certuri și fiecare aruncă vina pe celălalt pentru situația în care ați ajuns.

8.Etapa stagnării

See Also

Acum nu se mai întâmplă nimic între nimic și, deși parte un moment de liniște, despărțirea este din ce în ce mai aproape. Relația dintre voi nu merge în nicio direcție la acest punct.

9.Etapa evitării

În această etapă începeți să vă evitați, fie că e vorba de o evitare fizică, mentală sau emoțională, fie că sunt toate la un loc. Nu mai mâncați împreună, petreceți timpul în camere separate, nu mai vorbiți sau chiar unul dintre voi se mută din casă.

10.Etapa încheierii

Aceasta este etapa în care relația se încheie în mod oficial. Dacă locuiți împreună, unul dintre voi se mută și ia decizia să vă despărțiți. Dacă sunteți căsătoriți, atunci e vorba de divorț. Însă, indiferent de situație, e clar că relația a ajuns în punctul final

Știu, pare o poveste cu final nefericit, însă nu trebuie să fie întotdeauna așa. De cele mai multe ori, o relație devine dificilă din cauza emoțiilor negative și a faptului că nu există suficientă comunicare între voi doi.

Iar multe probleme apar tocmai din cauza faptului că multe cupluri nu înțeleg aceste etape prin care trec. Studiul nu a fost făcut ca să îți arate că relația ta va ajunge în mod inevitabil la etapa despărțirii, ci ca să te ajute să înțelegi cât mai bine situațiile prin care treceți. Cu cât sunteți conștienți de ceea ce se întâmplă între voi, cu atât vă va fi mai ușor să reparați problemele care apar.

Așadar, chiar dacă ajungi la stadiul despărțirii, când viața nu mai pare la fel de roz ca la început, poți face ca lucrurile să meargă bine în continuare și să salvezi relația dintre voi. E nevoie de multă muncă și comunicare.

La fel de important este să știi și dacă merită să mergi mai departe și să continui o relație de cuplu care nu va funcționa niciodată. Însă acest lucru depinde de fiecare relație în parte și de o decizie pe care trebuie să o luați împreună.

Sursă foto: pexels.com

***

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

© 2020 Doer. Toate drepturile rezervate. Made by 360advertising.

Scroll To Top