Now Reading
10 idei prin care poţi sprijini moda sustenabilă

10 idei prin care poţi sprijini moda sustenabilă

Sad but true – industria modei este  a doua cea mai poluantă industrie din lume, după industria petrolului.
De câţiva ani toată lumea vorbeşte despre sustenabilitate iar coloșii din industria modei par şi ei dispuși facă nişte compromisuri.
Hainele comercializate în magazine conţin cifre alarmante des­pre resursele folosite şi emisiile nocive din producţia de textile. La fel de înspăimântătoare sunt şi poveştile despre exploatarea muncitorilor din lumea a treia, mulţi dintre ei copii, de condiţiile inumane de lucru şi de pericolul la care sunt expuşi aceștia. Îmbrăcămintea fabricată în ţări sărace precum China, India, Cambodgia, Indonezia, contribuie din plin la această poluare, majoritatea materialele fiind vopsite cu ajutorul unor produse chimice dăunătoare mediului, dar şi sănătăţii.


În ultimii ani însă, lucrurile au început se îmbunătăţească, din ce în ce mai multe case de modă apelând la colecţii în care se utilizează materiale sustenabile iar în multe ţări cei de la guvernare au început interzicerea exploatării și muncii forţate precum și folosirea materialelor dăunătoare mediului.

Personal, sper sustenabilitatea în modă nu este doar o simplă modă trecătoare, ci un nou stil de viaţă. Evident, acest lucru depinde şi de noi, care avem datoria de consumatori conştienţi de a susţine acest concept.

Cum putem da o mână de ajutor? Simplu!

Iată câteva idei prin care putem ajută mediul inconjurator, fără renunţăm la stilul propriu:

See Also

  • cumpără obiecte vestimentare realizate din materiale naturale, eco-friendly (bumbac organic, bambus, în, cânepă) şi evita pe cât posibil materialele sintetice.
  • evita să cazi în capcanafast fashion“, demodare rapidă impusă, în care moda se schimbă rapid, de la un sezon la altul, încurajând astfel consumerismul, care are ca rezultat poluarea provenită din cantităţile enorme de material folosite, apoi aruncate.
  • susţine designerii independenți precum și brandurile locale!
  • nu cumpăra mai mult decât este nevoie şi nu îţi schimba radical garderoba de la an la an.
  • dacă nu mai porţi un obiect vestimentar nu-l aruncă, donează-l sau reciclează-l.
  • nu-ţi fie teamă de conceptul de second hand, se poartă în continuare vintage.
  • încearcă un schimb de haine cu prietenele sau pe numeroase siteuri de gen apărute în ultimii ani.
  • nu cumpăra produse suspect de ieftine. În loc cumperi 10 tricouri pe care ai le arunci la gunoi în câteva luni, cumpără 3 de calitate!
  • foloseşte produse de curăţare ecologice şi, pe cât posibil, usucă hainele în mod natural (adică nu în uscător).

Tu ce alte metode ne recomanzi?

***

View Comments (2)
  • Greșit! Industria animalieră (creșterea animalelor de ferma) este cea mai poluanta industrie, apoi industria petrolului, industria transporturilor etc.

  • Industria animalieră și cea a modei se intercalează de foarte multe ori pentru realizarea îmbrăcămintei, încălțămintei și accesoriilor din piele. Desigur, brandurile de lux apelează la blănuri și piei exotice (aligator, struț, șarpe, nurca, vulpe, tigru, mătase, etc) sau folosesc fildeș și perle pentru accesorii. Dacă dați un search pe YouTube sa vedeți cum sunt tratate animalele din intrustria modei. Sa vedeți acolo sclavie și materiale nesustenabile. Intr-adevăr poliesterul sau alte materiale sintetice nu sunt deloc prietenoase cu mediul înconjurator dar implica mult mai puțină cruzime in fabricarea lor și dacă sunt de calitate rezistă peste ani, la fel ca materialele naturale. O pereche de pantofi de calitate din PU (poliuretan) rezista la mai multe purtări decât o pereche de pantofi din piele și nu implică uciderea cu brutalitate a unor animale nevinovate.
    Nici lâna nu este lipsită de cruzime așa ca in locul unui pulover din lâna prefer unul din acril. Sau pernele din puf și pene precum și hainele de iarna cu umplutura de pene.
    Din fericire lucrurile se schimbă (destul de încet totuși, dar se schimbă) și apar din ce in ce mai multe Branduri care aleg sa creeze produse de calitate și fără cruzime, atât pentru muncitori cât și pentru animale.
    Un brand care realizează îmbrăcăminte de iarna fără lâna sau pene, de care m-am îndrăgostit, este Vaute Couture. Mai sunt și altele: Patagonia, HoodLamb, Save the Duck.
    Alte branduri, de data aceasta de încălțăminte, sunt Vegetarian Shoes, Ethical Wears, Wills Vegan Shoes, Beyond Skin. Aceste Branduri realizează încălțăminte din piele sintetică de calitate.
    Astfel de materiale dar și bumbac, in, cânepa, pantofi di pânza se găsesc peste tot , atât la branduri de lux cât și cele high street sau mai accesibile oricărui buzunar. Însă trebuie să fim conștienți ca aceste branduri de renume de foarte multe ori apelează la sclavie pentru producție in masă și nu sunt deloc prietenoase nici cu mediul înconjurator.
    Trebuie doar sa le cauți și vei avea de unde alege. Sper la o lume fără cruzime, in care numărul acestui tip de branduri sa crească și să alegem moda care contează.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

© 2020 Doer. Toate drepturile rezervate. Made by 360advertising.

Scroll To Top