10 mituri despre Coronavirus demontate pas cu pas
Oricât de mult ne-am dori să nu fie adevărat, să fie totul doar un vis urât sau un soi de disaster movie cu o durată de maximum două ore, realitatea este că da, Coronavirus a ajuns și în România și că numărul persoanelor crește de la o zi la alta.
Fenomenul Covid-19, care cu nici două luni în urmă ni se părea foarte îndepărtat de noi, la propriu, imposibil de atins, a luat cu asalt Europa. La început, nimeni nu a luat în serios efectele acestui virus și aceasta este o greșeală despre care italienii vorbesc în mod constant, Italia fiind țara europeană afectată cel mai puternic de Coronavirus. Acum însă, cred că a devenit clar pentru toată lumea că trebuie să ne luăm măsuri de precauție sporite, pentru că virusul are o răspândire accelerată și pune la grea încercare sistemele medicale. Iar acest lucru nu e valabil doar pentru România, ci pentru sistemele sanitare din întreaga lume: chiar și cele mai performante au de suferit de pe urma valului de îmbolnăviri apărute într-un timp foarte scurt.
Ce putem face în perioada aceasta? Să petrecem mai mult timp acasă, mai ales dacă avem posibilitatea de a lucra remote, să păstrăm distanța socială atunci când ieșim (doi metri, pentru siguranță), să ne spălăm cât mai des pe mâini (apă și săpun sau dezinfectanți pe bază de alcool), să evităm să mai dăm mâna când facem cunoștință cu cineva nou, să facem plăți online sau folosind cardul, să ne acoperim gura când tușim/strănutăm, iar lista poate continua. Sunt sfaturi pe care le auziți nonstop de câteva zile încoace.
Ce să ai în casă în caz de pandemie și carantină la domiciliu.
Și mai putem face un lucru extrem de important pentru sănătatea noastră psihică. Mai putem să ne alegem corect sursele de informare, pentru că scenariile apocaliptice și fake news-ul nu ajută cu nimic în această perioadă, în care anxietatea noastră atinge punctul culminant. În consecință, din dorința de a contribui câtuși de puțin la informarea corectă în era Coronavirus, am zis că ar fi util să adun câteva mituri apărute în jurul acestui fenomen, mituri demontate de specialiști de la Organizația Mondială a Sănătății (OMS), Crucea Roșie Română și Johns Hopkins University, probabil una dintre cele mai importante institușii de cercetare din lume.
Mitul #1: COVID-19 nu poate ajunge în zonele cu un climat cald.
Ce spune OMS? Din evidențele de până acum, este clar că virusul se poate răspândi în absolut toate zonele, inclusiv în acele țări cu un climat cald. Sunt state care au temperaturi de vară pe aproape tot parcursul anului – să luăm doar câteva exemple: Brazilia, Thailanda, Singapore, Australia, Maroc. Și ele se confruntă în momentul de față cu fenomenul Coronavirus, semn că încă nu există o legătură dovedită științific între climatul cald și distrugerea virusului. Singurul mod concret în care ne putem proteja de COVID-19 este respectarea normelor de igienă, astfel încât microorganismele dăunătoare să nu ajungă în corpul nostru prin atingerea ochilor, a nasului și a gurii.
Mitul #2: Noul COVID-19 este transmis prin intermediul mușcăturilor de țânțari.
Ce spune OMS? Până în prezent, nu există nicio cercetare și niciun studiu care să indice vreo legătură între mușcătura de țânțar și infectarea cu virusul COVID-19. Noul Coronavirus este un virus respirator, care se transmite în principal prin picăturile de salivă pe care le elimină o persoană infectată le răspândește în momentul în care tușește sau strănută. Saliva poate ajunge inclusiv pe suprafețe ce pot fi atinse apoi de către alte persoane care, dacă nu își spală corespunzător mâinile și le duc la ochi, nas sau gură, se pot infecta. Tocmai din aceste motive, este esențial să păstrăm distanța față de alte persoane și să respectăm normele de igienă.
Mitul #3: Este căldura uscătorului de mâini eficientă în distrugerea virusului COVID-19?
Ce spune OMS? Nu, căldura uscătoarelor de mâini nu joacă un rol în distrugerea Coronavirusului. Singura metodă care funcționează pentru îndepărtarea bacteriei de pe mâini este spălarea cu apă și săpun. Iar explicația pentru care aceasta dă rezultate ține de chimia săpunului și de structura virusului. Multe bacterii și virusuri, cum e și COVID-19, sunt înconjurate de o membrană formată din lipide. Când ne spălăm mâinile cu apă și săpun, apare acea spumă care acoperă microorganismele de pe piele și distrug membrana virusului. Practic, destabilizează întregul lui sistem, pentru că, în lipsa membranei, virusul e distrus. În plus, moleculele săpunului acționează și asupra legăturilor chimice care permit bacteriilor, virusurilor și murdăriei să rămână pe diverse suprafețe pentru mai mult timp. Să spun din nou… spălați-vă pe mâini?
Mitul #4: Lampele UV distrug noul Coronavirus.
Ce spune OMS? Fals. Chiar dacă a apărut această idee potrivit căreia lămpile cu ultraviolete, folosite la sterilizarea unor instrumente utilizate în sistemul sanitar și în industria cosmetică, pot distruge virusul COVID-19, acest lucru nu este adevărat. Așaadr, nu folosiți lămpile UV pentru a vă dezinfecta mâinile, mai ales că ultravioletele vă pot provoca iritații și chiar arsuri ale pielii dacă nu sunt utilizate corespunzător.
Mitul #5: Usturoiul contribuie la prevenirea infectării cu noul Coronavirus.
Ce spune OMS? Spre dezamăgirea multora, chiar dacă usturoiul este un aliment sănătos, cu proprietăți antibacteriene, acesta nu protejează împotriva infectării cu noul COVID-19.
Mitul #6: Coronavirus afectează doar oamenii în vârstă.
Ce spune OMS? După cum spun toate instituțiile avizate și după exemplele pe care în mod sigur le-ați văzut și voi, Coronavirus afectează oameni din absolut toate categoriile de vârstă. Diferența este că, în cazul persoanelor în vârstă și al celor care suferă și de alte afecțiuni medicale (probleme cardiovasculare, astm, diabet), ar putea apărea complicații în urma infectării cu noul COVID-19. Altfel spus, persoanele care fac parte din aceste categorii de risc sunt mai vulnerabile în fața Coronavirusului decât persoanele cu un sistem imunitar puternic, motiv pentru care ar trebui să fie mult mai bine protejate.
Mitul #7: Antibioticele previn și tratează Coronavirusul.
Ce spune OMS? O altă idee eronată care circulă frecvent zilele acestea în online este aceea că antibioticele tratează Coronavirusul. Nu, antibioticele nu acționează împotriva virusurilor, ci împotriva bacteriilor. Noul COVID-19 nu este o bacterie, ci un virus, așa că antibioticele nu au efect în prevenirea lui. În plus, acestea trebuie luate doar la recomandarea medicului, nicio afecțiune nu ar trebui tratată… după ureche.
Mitul #8: Există medicamente care tratează noul Coronavirus.
Ce spune OMS? Nu, până în momentul de față nu au apărut medicamente specifice tratării ori prevenirii infectării cu noul COVID-19. Persoanele infectate sunt tratate cu medicamente tipice simptomelor manifestate, fiecare caz este particularizat. De asemenea, încă nu există un vaccin împotriva Coronavirusului. Este un virus nou, așa că cercetătorii trebuie să facă teste și studii amănunțite pentru a înțelege structura COVID-19 și pentru a dezvolta un vaccin sigur și eficient dedicat lui.
Mitul #9: Măștile protejează împotriva Coronavirus.
Ce spun OMS, Crucea Roșie & Johns Hopkins? Cu siguranță ați mai întâlnit această explicație până acum, însă merită reamintită. Măștile nu elimină riscul infectării cu noul COVID-19, cea mai sigură metodă de protecție rămâne spălatul pe mâini cu apă și săpun. Persoanele sănătoase poartă mască dacă au în îngrijire pacienți infectați cu Coronavirus, mai ales că au un contact apropiat cu acești bolnavi. De asemenea, dacă strănutați sau tușiți frecvent, e recomandat să purtați o mască pentru a nu răspândi virusul (poate fi Coronavirus sau un alt tip de virus) prin acele particule de salivă despre care menționam mai sus.
Mitul #10: Dacă ai atins un colet primit din China, ești infectat cu noul COVID-19.
Ce spune Johns Hopkins? Cercetătorii încă mai au foarte multe de investigat despre Coronavirus și modul în care se transmite acesta. Până în momentul de față, aceștia au observat că multe virusuri, cum este și COVID-19, nu pot rezista timp îndelungat pe suprafețe, ceea ce înseamnă că nu sunt șanse să te infectezi dacă atingi un colet care a fost în tranzit zile sau chiar săptămâni întregi. Pentru menținerea unei igiene adecvate, rămâne important spălatul pe mâini.
Acestea fiind spuse, este important să urmărim doar sursele de informare avizate, pentru că diseminarea unor date false și a unor teorii ale conspirației poate crea foarte ușor panică. Mai multă panică decât avem nevoie în această perioadă în care trebuie să acționăm rațional!
În încheiere, vă las și câteva surse de informare de încredere pe timp de Coronavirus:
- WHO.int – site-ul Organizației Mondiale a Sănătății
- Crucearosie.ro
- Unicef.org
- Ms.ro – site-ul Ministerului Sănătății din România
- ANSVA.ro – site-ul oficial pentru Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor
Foto: PIXABAY.com