Now Reading
3 metode prin care economisești bani chiar dacă ești un cheltuitor înrăit

3 metode prin care economisești bani chiar dacă ești un cheltuitor înrăit

Să economisesc bani nu a fost pentru mine pe departe o sarcină ușoară. Niciodată.  Și chiar dacă am început să câștig proprii bani încă de la 16-17 ani, am fost tentată tot timpul să îi și cheltuiesc, câteodată chiar fără să pun pauză. Dar viața te învață niște lecții din care e bine să înveți (chiar mai târziu decât niciodată 🙂 ) iar eu am devenit cu înaintarea în vârstă și ceva mai … cumpătată, să zicem (nu de tot, chill).

Mi se întâmplă să mai pierd controlul cu precădere atunci când merg să-mi cumpăr ceva specific și nu găsesc… așa că fac cumpărături de consolare. 😀 Iar de când cu shoppingul online, situația este mult mai periculoasă… doar nu-ți imaginezi că fac aprovizionarea cu mâncare pe net… vorbim despre pantofiori, gentuțe, rochițe… ehhhh… să revenim.

Am descoperit câteva metode care mă salvează în momentele în care fac gaură în buget. Sunt foarte simple și… te asigur că diferența se va simți în portfelul tău în scurt timp.

Economisește în etape.

Ia un pix și o foaie și fă-ți un tabel cu două coloane: una cu numărul săptămânii și cea de-a doua va indica suma pe care vrei să o economisești. Anul are 52 de săptâmâni, așa că poți începe cu sume mici pe care le poți depozita în pușculiță în primele săptămâni (de exemplu, 30 lei în fiecare săptămână din primele patru, apoi 50 lei și tot așa). La finalul celor de 52 de săptămâni (pentru că nu ai voie să umbli mai devreme în cutiuța de economii) vei aduna o sumă bunicică pentru a-ți face un cadou frumos, poate chiar o mini-vacanță într-un oraș drăguț. Și până la urmă nu ar fi vorba de niște sume de care nu te poți lipsi o dată pe săptămână. Oricum le-ai fi dat pe mici prostiuțe în cele din urmă.

Cumpără și economisește.

O altă metodă care funcționează în special atunci când cumpărăm impulsiv e să pui bani deoparte ori de câte ori mergi la shopping. Și să stabilești un procent din suma cheltuită pentru a face economie apoi. De exemplu, dacă îți iei o bluză de 150 de lei, pune deoparte 10% din valoarea ei…. adică 15 lei. Ok, nu trebuie să pui o sumă deoparte chiar la fiecare achiziție pe care o faci, pentru că nu o să ai răbdare să te apuci după calcule după o pâine și câteva fructe. Stabilește un prag minim. Dacă îl depășești la cumpărături, indiferent de natura lor, trebuie să lași un procent și în pușculiță.

Penalizează-ți greșelile și economisește bani.

Metoda asta ar trebui să funcționeze destul de bine pentru că transformă o pedeapsă în ceva pozitiv. Încearcă să îți dai mici „amenzi” de fiecare dată când o comiți cu ceva. Ai întârziat la birou de trei ori consecutiv? Stabilește o sumă de penalizare. Ai ratat două zile de sală? Altă penalizare. Ai amânat prea mult să duci la bun sfârșit un proiect care ți-ar fi ajutat cariera? Amenda maximă!

Cam acestea au fost propunerile mele testate pentru economii… ca la carte. Le pui și tu în aplicare?

See Also
mediu

CITEȘTE ȘI:

Cum să scapi de lucrurile pe care nu le mai folosești fără regrete

Sursa foto: PIXABAY

***

 

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

© 2020 Doer. Toate drepturile rezervate. Made by 360advertising.

Scroll To Top