Now Reading
Cum se fac cerealele de mic dejun? Am aflat!

Cum se fac cerealele de mic dejun? Am aflat!

Ai copii? Spune-mi sincer: cât de ușor îi convingi să mănânce doar ceea ce consideri tu a fi sănătos pentru ei?

La noi acasă, după cum am mai spus de nenumărate ori, există o grijă constantă la ceea ce mâncăm, fără a fi însă obsedați sau stricți 100%. Încercăm să facem alegeri de peste 50% bio și să reducem pe cât posibil consumul de alimente care nu sunt benefice existenței noastre. Desigur, ideal ar fi ca totul să fie controlat cât mai aproape de 100%. Dar să nu ne amăgim, de la teorie la practică este un drum lung.

Și mie îmi place din când în când să mănânc ceva dulce (și cred că nu e nici o tragedie), tot așa și copiilor mei le place să mănânce la micul dejun cereale cu lapte. Nu zilnic, dar săptămânal.

Când am primit invitația din partea Nestlé cereale de mic dejun de a vedea cum se produc cerealele de mic dejun, m-am gândit că este șansa mea de a afla concret, direct de la sursă, ce conțin preferatele lor.

See Also

Pe genul documentarelor ”How it’s made”, la care se iau produse de diverse tipuri și de la diverse mărci și se merge pe traseul lor de producție, am descoperit mecanismele din spatele procesului Nestlé. Iar acest articol, este inspirat fix de acel gen de producție informativă. Ce am văzut și ce am aflat? Iată!

  1. Materia primă. Am stat de vorbă chiar cu directorul de achiziții pentru materia primă din cerealele Nestlé, care mi-a povestit că personal vizitează producătorii de cereale din diverse colțuri ale lumii cu care lucrează pentru a se asigura de calitatea și consistența lor. Cerealele sunt alese în funcție de calitatea lor și NU sunt modificate genetic.
  2. Alegeri locale. Cerealele sunt crescute de fermieri locali și furnizori cât mai aproape de fabricile de producție. De altfel, scopul este să fie dezvoltate legături cu cât mai mulți fermieri locali, care folosesc metode naturale de producție, au soluri de calitate și obțin cele mai bune culturi.
  3. Se utilizează cereale intregrale, altfel spus, sunt păstrate absolut toate părțile bobului, inclusiv germenele și învelișul. Spre deosebire de cerealele rafinate, în cazul cărora e păstrat doar miezul, cerealele integrale aduc un aport de substanțe nutritive esențiale (minerale, vitamine, fibre).
  4. Selectarea ingredientelor. Cerealele trec printr-un proces riguros de selecție și, dacă trec proba calității, ajung să formeze rețeta viitorului tau produs din punga de cereale. Acestea sunt măcinate, și apoi trec într-un mixer, unde sunt amestecate (în funcție de rețeta proprie) cu apa și celelalte ingrediente, până se formează un aluat ce poate fi modelat după anumite tipare. Odată ce capătă forma dorită, cerealele sunt introduse într-un cuptor uriaș, pentru a deveni crocante și gustoase, așa cum le știm.
  5. Fortifierea cerealelor. Da, știu că termenul de fortifiere te duce mai degrabă cu gândul la un zid de apărare sau o cetate medievală, dar adevărul este că și cerealele sunt fortifiate cu vitamine și minerale. Alimentele au început să fie fortifiate încă din anii ’20, pentru ca micro-nutrienții susțină dietele oamenilor. Mergând pe aceeași direcție, cerealele de mic dejun Nestlé sunt fortifiate cu vitamine din grupul B, care ajuta la eliberarea energiei, calciul si vitamina D pentru menținerea unui sistem osos puternic, si fier pentru dezvoltarea normala a functiei cognitive.
  6. Zahăr adăugat. Într-o proporție mică, zahărul conservă, conferă textură, o culoare frumoasă și un gust dulce. Cerealele sunt o bună sursă de vitamine, minerale și fibre, și conțin mai puțin de 2 lingurițe pe porția recomandată, așa că, putem opta pentru ele la micul dejun. În plus, produsele nu conțin arome artificiale și ușor de preparat dimineața, când toată lumea e pe fugă și vrea ceva rapid pentru prima masă a zilei.

Cam așa arată procesul prin care cerealele pe care le găsim în pungi, dimineața ajung în forma actuală. Mie îmi place să le combin în diferite variante, adică pe lângă formula clasică, cereale cu lapte, le pun în smoothies sau le servesc în platouri cu fructe. Sunt o mulțime de idei pentru un mic dejun hrănitor și echilibrat, însă despre ele vă voi povesti într-un viitor material.

***

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

© 2020 Doer. Toate drepturile rezervate. Made by 360advertising.

Scroll To Top