Now Reading
Vegetarian vs. vegan: care este diferența?

Vegetarian vs. vegan: care este diferența?

Pentru persoanele care nu urmează un stil de viață vegetarian sau vegan, diferența dintre ele poate că nu pare suficient de clară. Da, niciuna dintre cele două nu include consumul de carne, dar mai departe? Aceeași întrebare mi-am pus-o și eu la un moment dat, am cercetat, iar acum mi-am propus să îți povestesc ceva mai mult despre fiecare în parte. Iar diferența este destul de simplă.

Pe scurt, persoanele vegane nu consumă deloc produse animale, în timp ce vegetarienii nu consumă carne, dar pot consuma produse care provin de la animale, precum ouă sau alte produse lactate.

Acum că am stabilit care e diferența, hai să îți povestesc mai multe despre fiecare în parte și care sunt motivele pentru care o persoană alege să devină vegetariană sau vegană.

În primul rând, se pare că dietele vegetariene există încă din secolul 7 î.Hr., iar câteva dintre motivele pentru care oamenii nu consumau carne erau legate de religie, sănătate sau ecologism. Dietele vegane, în schimb, au apărut ceva mai recent și pot fi considerate varianta ceva mai drastică a dietelor vegetariene.

Ce înseamnă dietă vegetariană

Vegetarienii nu consumă deloc produse care provin din sacrificarea animalelor. De regulă, o dietă vegetariană permite consumul de fructe, legume, cereale și fructe oleaginoase. În funcție de tipul dietei, unele persoane pot consuma ouă sau produse lactate.

Iar de aici pornesc cele patru tipuri de diete vegetariene:

  • Lacto-ovo – vegetarienii evită consumul de carne, dar pot mânca produse lactate și ouă;
  • Lacto – vegetarienii evită consumul de carne și ouă, dar mănâncă produse lactate;
  • Ovo – vegetarienii evită consumul de orice tip de produs animal, cu excepția ouălor;
  • Vegan – vegetarienii evită consumul de produse animale și derivatele lor.

Mai există și persoanele care nu consumă carne, dar mănâncă pește. Aceștia sunt considerați pescatarieni.

Ce înseamnă dieta vegană

O dietă vegană poate fi considerată o formă strictă vegetarianism. Veganii nu consumă nici carne, nici alte produse care provin de la animale. Motivele pentru care o persoană alege o dietă vegană țin de etică, fiind mult mai preocupate de protecția mediului și a animalelor, compasiune și nonviolență.

Stilul de viață al unei persoane vegane poate merge mai departe de obiceiul de a evita produsele animale. De multe ori, acestea sunt mult mai implicate în protecția animalelor și evită chiar și articolele vestimentare din piele sau din alte materiale care provin de la animale, precum lâna sau mătasea. Același lucru este valabil și în cazul produselor cosmetice.

Societatea Vegană definește termenul de veganism drept un mod de viață care încearcă să excludă pe cât mai mult posibil toate formele de exploatare animală și cruzime.

Cu alte cuvinte, o dietă vegană presupune evitarea consumului de orice tip de carne, produse lactate, ouă și alte ingrediente derivate, precum gelatina sau mierea.

Cumva, motivele pentru care vegetarienii și veganii evită consumul de carne sunt oarecum similare. Vorbim aici de sănătate sau protecția mediului. Diferența stă în în punctul până la care aceștia consideră că este acceptabil să consume produse de origine animală.

See Also

Pe de-o parte, vegetarienii se opun sacrificării animalelor, dar consideră că este acceptabil să consume produse derivate, precum lactate sau ouă, atât timp cât animalele au fost crescute în condiții decente.

Veganii, în schimb, evită consumul de orice produs de origine animală deoarece consideră că acesta este unul din factorii care au cel mai mare impact asupra sănătății lor și mediului înconjurător. Așa că se opun consumului de produse de origine animală, indiferent de condițiile în care au fost crescute acestea.

Iar ca să mai lămurim încă o problemă care e destul de des pe buzele tuturor, da, aceste diete pot fi o alternativă sănătoasă atât timp cât ai grijă să consumi alimente cu conținut bogate de vitamine și nutrienți. Totuși, în cazul veganilor și ovo vegetarienilor, care nu consumă produse lactate, doza de calciu poate fi obținută prin consumul de legume verzi. De asemenea, este indicată și administrarea de suplimente alimentare, mai ales în cazul vitaminei B12 care se găsește de obicei în produsele de origine animală.

Până la urmă, vegetarienii și veganii au numeroase opțiuni când vine vorba de produse gustoase și hrănitoare. În plus, în ziua de azi au devenit din ce în ce mai populare produsele plant-based, care pot înlocui atât carnea, cât și lactatele.

Este alegerea fiecăruia dintre noi ce stil de viață vrem să adoptăm și ce vream să mâncăm. Există persoane care, din motive de sănătate, aleg să consume carne doar de câteva ori pe lună și care nu se consideră neapărat vegetarieni. Tu ai încercat până acum dieta vegetariană sau vegană?

Sursă foto: Pexels/Ella Olsson

***

View Comment (1)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

© 2020 Doer. Toate drepturile rezervate. Made by 360advertising.

Scroll To Top