SFATUL SPECIALISTULUI: 3 mituri despre dependenta de … fumat!

Internetul abunda in informatii despre lasatul de fumat, una mai miraculoasa decat alta: de la tincturi, potiuni, device-uri elaborate, pana la clasicele cai pe baza de adjuvanti nicotinici (plasturi, gume, inhalatoare, spray-uri cu nicotina etc), tigari electronice sau medicamente, majoritatea acestor solutii vizeaza aspectele fiziologice ale capcanei fumatului. In plus, mai toate campaniile sociale care se fac in intreaga lume vorbesc si ele, in mare, despre corpul fumatorului.
Prea putin se vorbeste despre aspectele psihice ale fumatului si despre inchisoarea mentala in care ne gasim, cata vreme suntem fumatori. Iar 90% din intreaga poveste este de ordin psihic, cu o fundatie solida in adictie. Vizitam in cele ce urmeaza cateva idei care circula in mentalul colectiv si vedem cum stau lucrurile in realitate.
Ideea numarul 1: Fumatul e un obicei, un tabiet, o placere.
FALS! Fumatul este o dependenta de drog, mai exact, de nicotina – o substanta care se gaseste in frunza de tutun, deci in toate produsele de tutun (tigari, trabucuri, tigari de foi, tutun vrac, narghilea etc.). Fiind o dependenta usoara din punct de vedere fizic, ea nu se manifesta agresiv, precum alte dependente, insa actioneaza la nivel psihic, cel mai frecvent simptom al adictiei de nicotina fiind panica. Orice fumator cunoaste panica starnita de un pachet gol de tigari, la 11 noaptea. Si cei mai multi fumatori aleg sa iasa din casa si sa-si cumpere tigari, chiar daca nu vor mai fuma in seara respectiva. Cata vreme suntem fumatori, simplul gand ca avem tigari ne face sa ne simtim in siguranta. Absenta drogului din corp ne face anxiosi, ne reduce gradul de fericire, asa incat doza de drog ne readuce in echilibru. Aceste stari sunt mascate de cutume sociale, motiv pentru care pot trece drept “obiceiuri”/”tabieturi”, insa un fumator fumeaza si in absenta ritualului social, a cafelei etc.
Ideea numarul 2 (derivata din 1): Pot oricand sa ma las, nu am o problema cu adevarat.
DEPINDE. In primul rand, nicotina este un drog care induce dependenta de la prima utilizare, cu atat mai rapid cu cat amestecul chimic cu care se trateaza tutunul din tigari functioneaza ca un catalizator pentru drog si ajuta la deplasarea sa rapida catre creier. Este suficient un fum ca sa devenim dependenti. Ca la orice adictie, vorbim despre toleranta corpului la drog. Care se construieste pas cu pas. Toti fumatorii au fost candva ocazionali. In functie de limitele organismului propriu, unii au crescut doza pana s-au stabilizat la un pachet pe zi, altii la doua, altii la mai mult, in vreme ce unii (o minoritate), au ramas la cateva tigari fumate cand si cand. Regula o fac cei din primele categorii insa, nu fumatorii ocazionali care au anumite limitari de ordin fiziologic, ce nu le permit consumul zilnic. Este incorect sa crezi ca daca fumezi un pachet de tigari zilnic, te vei “obisnui” cu 2-3 tigari. Aceasta este o cale sigura catre frustrare si catre compensare ulterioara, odata ce se revine la numarul anterior de tigari, crescand astfel toleranta la drog. Asa se face ca dupa o tentativa de reducere a tigarilor, ne procopsim cu si mai mult fumat.
Pe de alta parte, exista persoane care au facut eforturi de vointa considerabile si care au reusit sa consume sub limita de toleranta. Insa, in discutiile cu ei, acesti oameni vorbesc despre multa frustrare indurata, sevraj psihic permanent si angoasa. Merita? In privinta fumatului, perspectiva este de tip alb-negru: totul sau nimic.
Vestea buna e ca intr-adevar, te poti lasa oricand de fumat, fara nicio problema, fara simptome fizice grave, iar daca ai un ajutor de specialtate si in zona psihica totul va merge lin si te vei bucura de o experienta minunata!
Ideea numarul 3: Am nevoie de vointa ca sa ma las de fumat.
SE POATE SI FARA. Vointa este un proces psihic necesar pentru luarea oricarei decizii si pentru ducerea la bun sfarsit a unui plan. Asa incat, vointa te va duce in punctul in care, pe romaneste, decizi sa “iei taurul de coarne” si sa te lasi de fumat. Insa vointa este un instrument psihic usor epuizabil. Nu putem sta cu vointa incordata mult timp. Avem nevoie de mai mult ca sa sustinem un proces de revenire la normal, dupa ani de zile petrecuti in temnita adictiei. In plus, abtinerea (de la orice) creeaza sentimentul de fruct oprit, pe care mintea il va urmari obsesiv, pana cand se va hrani din el, intr-o forma sau alta, gasindu-si justificari care sa o salveze de la sentimente negative (rusine, vinovatie etc.). Asa incat, daca reusim sa schimbam perspectiva asupra fumatului, daca reusim sa-l privim si altfel decat ca pe un prieten drag, despartirea va fi usoara si pentru totdeauna. Toti fumatorii stiu ca e rau sa fumeze, dar nu toti integreaza esenta acestor informatii. Lucrurile trebuie intelese si in subteran, nu doar la suprafata, ca sa putem preveni eventuale derapaje ulterior. Asa incat, desi sunt oameni care s-au lasat de fumat cu ajutorul antrenarii vointei, ambitionandu-se si rezistand zi de zi tentatiei, cei cu adevarat invidiati sunt fostii fumatori care intr-o zi au avut o sclipire mentala, care le-a permis sa ia decizia stingerii ultimei tigari, dintr-o data, cu usurinta si cu sentimentul inaltator al eliberarii si al trecerii intr-o etapa noua de viata.
In calitate de terapuet antifumat, eu promovez aceasta cale pentru a scapa de fumat, aducand multiple beneficii de ordin psihic: libertate, curaj, stima de sima imbogatita.
Foto: pixabay.com

www.allencarr.ro
0732138383
raspunsuri@allencarr.ro