Now Reading
Cum să nu te plictisești în bucătărie atunci când gătești (aproape) zilnic

Cum să nu te plictisești în bucătărie atunci când gătești (aproape) zilnic

De când suntem în izolare, observ că intrăm tot mai mult în bucătărie iar gătitul a devenit una dintre principalele activități ale tuturor. Să vă zic și bancul ăla cu puterea de transformare pe care o are coronavirusul? 🙂  Nu-l zic ca să nu se simtă cineva lezat/ă. Mi-e totuși clar că atunci când vom ieși din criză, aproape cu toții ne vom putea angaja în restaurante. Deci iată și răspuns pentru meseriile viitorului.

În fine … pentru mine, situația aceasta nu a adus mari schimbări la capitolul culinar, având în vedere că și înainte găteam foarte mult acasă. Dar îmi dau seama că, uneori, gătitul pare să semene cu un sport extrem, transformându-se într-o corvoadă atunci când trebuie să îl execuți cu măiestrie de două ori pe zi. Sigur că și mie mi-e dor să ies, din când în când, la o porție de paste delicioase sau să merg la un mic-dejun în oraș înainte de a începe filmările la televiziune. Doar că, indiferent dacă se relaxează sau nu măsurile pe 15 mai, mă îndoiesc că restaurantele și cafenelele se vor deschide prea curând. Din fericire, multe dintre ele livrează acum și acasă, așa că, atunci când ai chef, poți profita de serviciile de delivery pentru a te răsfăța cu preparatele preferate.

Apropos, am adăugat în acest articolul de mai jos noi surse din care poți comanda. Just click it.

De unde cumpărăm mâncare bună online.

Cât despre situația gătitului în bucătărie, eu cred că o mică schimbare de perspectivă poate transforma această activitate într-o super distracție. Fără strop de plictiseală sau lipsă de inspirație, mai ales dacă ai parte și de câteva ajutoare de nădejde.

Implică-ți familia în proces

De când stăm împreună 24 din 24, băieții s-au transformat în cei mai buni sous-chefs pe care îi poate avea cineva în bucătărie. V-am povestit acum ceva timp că le-am spus că le gătesc ce vor cu o singură condiție: să se pună de acord și să îmi caute rețeta exactă cu o zi înainte, ca să nu mai existe dezbateri cu privire la cine, ce dorește sau ce gătim astăzi.

Iar treaba merge mult mai organizat acum. Odată ce avem rețeta, unul pregătește ingredientele, altul taie legumele, ceilalți filmează (am pus câteva rețete și pe IGTV) sau se ocupă de buna dispoziție a „personalului“ din bucătărie. Se adună atât de multe povești și glume, că e imposibil să nu te distrezi copios în timp ce pui mâncarea pe masă. Și e unul dintre cele mai bune momente să te conectezi cu ai tăi!

Ce gătesc copiilor în perioada de izolare: Pui Tikka Masala

Pune muzică și… dansează!

Muzica nu lipsește niciodată acasă la noi, cu atât mai puțin în bucătărie. Până la urmă, de ce să nu arzi și câteva calorii cât aștepți să se călească legumele sau să se facă peștele de la cuptor?

Ca să meargă treaba strună, rezervă-ți într-o zi o jumătate de oră pentru a-ți alcătui un playlist de cooking. Savoy Truffle de la The Beatles, Strawberry Swing de la Coldplay sau Pour Some Sugar On Me de la Def Leppard sunt o alegere excelentă! Și parcă nici Escape (The Piña Colada Song) de la Robert Holmes ori genialul Summer Wine de la Ville Valo nu sunt de exclus, mai ales că vine vara și o să avem nevoie să recreăm atmosfera ei de relaxare și bucurie… chiar dacă, probabil, doar pe balcon!

Începe cu pași mici și… ieși din zona de confort!

Dacă n-ai pășit prea des în bucătărie până acum, nu îți face griji: izolarea ne-a demonstrat tuturor că putem să ne depășim limitele gastronomice! Indiferent de nivelul de pregătire. Și, cu siguranță, nu îți dorești să mănânci doar paste cu sos de roșii de pe raft și cartofi prăjiți pentru tot restul perioadei restrictive.

Dacă înainte aveam notate rețetele mamelor și ale bunicilor pe un caiet păstrat cu sfințenie, acum oferta de sfaturi și trucuri pas cu pas este mult mai vastă. Practic, pentru orice rețetă posibilă ai la dispoziție zeci de variante și metode pe net. Multe dintre ele chiar video, ca să poți reproduce fiecare etapă fără greșeală. Cele mai simple preparate sunt cele la cuptor, rar poți da chix dacă nimerești timpul de gătit și verifici constant mâncarea.

Personal, iubesc să gătesc rețete din cărți de bucate, iar în acest moment sunt îndrăgostită de seria autoarei Diana Henry și de Simple a lui Ottolenghi, pentru că amândoi oferă rețete structure pe sezoane și anumite criterii care realmente îți fac gătitul plăcut și accesibil.

 

See Also

Apoi, un alt secret este să descoperi combinațiile de ierburi aromatice, mirodenii și dressinguri, astfel încât mâncarea ta să capete un gust senzațional. În cele din urmă, nu uita de lista de cumpărături: înainte de a te apuca de un nou preparat, asigură-te că ai toate ingredientele!

Respectă proporțiile și adaptează constant

Din experiența mea, atunci când respecți cu strictețe o rețetă, rareori iese așa cum a fost făcută de către autorul inițial. Prin urmare, cel mai bun lucru pe care-l poți face este să păstrezi raportul proporțiilor (de exemplu, dacă vrei să faci o cantitate dublă de prăjitură, dublează și gramajul) și să adaptezi în funcție de preferințele tale.

Dacă ai intoleranță la lactoză sau ții post, poți folosi și lapte vegetal la clătite și ies chiar super bune (cel cu cocos le dă o aromă foarte plăcută). Dacă vrei să eviți zahărul, mierea sau siropurile naturale (de arțar, de agave, de exemplu) reprezintă alternative foarte bune. Același lucru se întămplă și atunci când vine vorba de preparate mai serioase: dacă sunt ingrediente care nu îți plac, găsește combinațiile care funcționează pentru tine.

Alege preparate care se fac repede

Pentru a evita să stai o viață întreaga în bucătărie, când da, chiar și cel mai răbdător om ajunge să se plictisească, caută rețete care se fac ușor și repede. Mai ales că, de multe ori, ai și alte lucruri de făcut în timpul zilei: job, ZOOM meetings, diferite sarcini prin casă. O porție de paste se face rapid, la fel și o salată. Mergi pe variante din 4-5 ingredientele pentru prânz și lasă felurile mai complexe pentru cină sau weekend. Cât se fac, poți urmări și un episod din serialul preferat sau un interviu pe YouTube.

Iar dacă ai nevoie de extra-inspirație în bucătărie, aruncă o privire pe rețetele mele din secțiunea de FOOD de-aici. Cine știe ce iese!

Acestea au fost trucurile mele pentru ca gătitul în izolare să nu devină o corvoadă plictisitoare, atât cât va mai dura! Voi? Ce ați mai gătit? Cum v-ați mai distrat?   

Foto: Alex Roșieanu, Makeup: Edith by Edith

***

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

© 2020 Doer. Toate drepturile rezervate. Made by 360advertising.

Scroll To Top