Now Reading
Mituri în intervențiile estetice minim invazive cu dr. Sorin Nae

Mituri în intervențiile estetice minim invazive cu dr. Sorin Nae

La intervențiile estetice minim invazive pare că toată lumea se pricepe. Asta și pentru că acestea au devenit tot mai ușor accesibile tuturor. Domeniul esteticii medicale a crescut exponențial în ultimii 20 de ani. Odată rezervate pentru puțini, procedurile cosmetice minim invazive au devenit mult mai mainstream – disponibile și plăcute de toți cei care doresc să pară și să se simtă cel mai bine. La pachet cu această accesibilitate au apărut însă și numeroase mituri și aspecte greșit înțeles. 

Dar pe măsură ce continuăm să vedem creștere și inovație în domeniul esteticii medicale, există unele concepții greșite comune, să le numim mituri, care au persistat de-a lungul anilor. Vom separa realitatea de ficțiune pe nouă mituri comune de mai jos.

Tocmai de aceea am abordat subiectul despre mituri în intervențiile estetice minim invazive cu dr. Sorin Nae, medic primar chirurgie plastică. Și uite cum au fost clarificate.

See Also

  1. Am nevoie de intervenții estetice la primele semne ale îmbătrânirii. FALS. Se pot face oricând cu un singur amendament: dacă modificările care survin îmbătrânirii sunt foarte avansate/evidente, eficacitatea intervențiilor va fi și ea limitată.
  2. Intervențiile estetice, chiar și cele minim invazive, dau un aspect nenatural. FALS. Dacă intervențiile sunt făcute cu know-how și în limita bunul simț, niciodată nu vor da un aspect nenatural, ci se vor încadra în aspectul firesc al pacientei/pacientului. Normal că dacă vom depăși limitele și rezultatul va fi unul nefiresc.
  3. Dacă întrerup tratmentele cu toxină botulinică sau cu acid hialuronic voi arăta mai rău ca înainte. FALS. Dar dacă întrerupem un tratament cu toxină pe care l-am făcut neîntrerupt timp de zece ani, va trebui să nu uităm că au trecut totuși și peste noi zece ani. Nu se instalează pe față în totalitate acei zece ani pentru că toxina și-a făcut efectul și a întârziat apariția unor semne. Dar vârsta își va face simțită prezența.
  4. Tratamentele de scurtă durată țin mult mai puțin decât cele de lungă durată. Nu, aici depinde despre ce tratamente vorbim. Chiar și cele minim invazive care durează ceva mai puțin decât o intervenție chirurgicală, făcute la intervale regulate de timp, pot avea un efect foarte stabil în timp.
  5. Nu ar trebui combinate mai multe tratamente minim invazive în aceeași ședință. FALS. Se pot combina. Se poate face tratament cu toxină botulinică la etajul superior al feței și tratament cu acid hialuronic în etajul inferior al feței. Dar nu putem să combinăm foarte multe zone cu acid hialuronic. Dacă pentru toxina botulinică sunt maxim trei zone pe care putem lucra, acidul hialuronic se poate injecta în mai multe zone de atât. Dar cu cât injectăm mai mult acid hialuronic, adică atunci când depășim 5 – 7 ml, cu atât zona injectată ar putea avea o reacție mai violentă. Se poate ca edemul să persiste mai mult în timp. Este descris clasic că sunt diferiți ”injectori” care utilizează o cantitate mai mare la pachet cu alte substanțe care au efect de diminuare a edemului. Personal, recomand injectări repetate, cu cantități mai mici pe ședință, ca să nu fie nevoie de administrarea medicamentelor de reducere a edemului sau vânătăilor. Ce nu aș combina este o blefaroplastie cu administrarea de toxină botulinică. După o astfel de intervenție apar umflături în zona pleoapelor. Dacă injectăm în același timp și toxina, poate să nu aibă efect sau există posibilitatea să se difuzeƶe substanța și să ajungă în zone în care nu vrem să ajungă. Astfel pot apărea efecte adverse. Nu aș face nici un lifting facial și aș injectat acid hialuronic, deoarece oricum un lifting are ca efect secundar tranzitoriu edem și tot ce aș face ar fi să măresc edemul și să generez alte complicații.
  6. Nu pot face dacă utilizez acid sau toxină. Nu e o regulă absolută. Unii medici recomandă limitarea efortului fizic intens, saună sau expunerea la temperaturi extreme pentru 1-2 zile. Dar nu este o regulă absolută.
  7. Toate produsele injectabile sunt la fel, indiferent de producător. FALS. Sunt producători de renume care țin la calitatea produselor pe care le comercializează și oferă substanțe deosebit de bune. Dar există producători noi care încearcă să intre pe piață cu prețuri competitive, unii având produse de calitate, însă unii care merg pe o rețetă mai puțin calitativă și care pot da complicații. Am exemplul unei avocate de la Cluj, care și-a injectat o toxină botulinică neautorizată și care a avut mari complicații, chiar dacă ele au fost tranzitorii. Tocmai de aceea recomand utilizarea acelor produse autorizate, certificate și de foarte bună calitate.
  8. Ritmul injectărilor va crește pe măsură ce apelezi la ele. Nu. Toxina se face la interval regulat, 4-6 luni, nici mai des, nici mai rar decât trebuie. Iar acidul hialuronic se injectează doar atunci când este nevoie. Aș putea spune că apare uneori un fel de dependență pentru că pacienților le place efectul și uneori încearcă să vină mai des ca să păstreze proaspătă tratamentul. Dar este bine să respectăm un interval corect, mai ales la toxina botulinică. 
  9. Intervențiile minim invazive pot fi efectuate și de cosmeticiene sau stomatologi. FALS. Aș recomanda să se evite astfel de experimente, mai ales la cosmeticiene care nu au pregătire medicală și nu știu la ce complicații pot expune pacientul realizând o astfel de intervenție. Nici la stomatologi nu aș zice că este tocmai bine să apleăm. Este ca și cum eu m-aș apuca să pun plombe. Există chiar o hotărâre a colegiului medicilor stomatologi prin care li se interzice practicarea acestor intervenții estetice minim invazive, cu excepția chirurgilor buco-maxilo-facială sau a stomatologilor care au urmat cursuri de perfecționare post universitară, dar care sunt cursuri acreditate de colegiul medicilor stomatologi din România, nu cursuri făcute de cine știe ce distribuitori de produse injectabile. Trebuie cursuri certificate de un organism bine definit. 

***

View Comment (1)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

© 2020 Doer. Toate drepturile rezervate. Made by 360advertising.

Scroll To Top