Ciclul menstrual: tot ce mi-ar fi plăcut să știu înainte să devin femeie
Am fost una dintre fetele care nu au avut parte de educație sexuală. La ora de biologie, s-a sărit peste lecția despre sistemul reproducător feminin, mama nu a vorbit despre asta, iar eu nu m-am documentat prea mult pentru că tot ce mă înconjura era rușinea.
Dar la 26 de ani mi-am dat seama că rușinea nu este a mea, ci a celorlalți. Am învățat să îmi accept corpul și să vorbesc despre ce înseamnă pentru mine să fii femeie. Mi-am găsit curajul într-o carte. O carte care m-a făcut să mă simt normală cu mine și cu ciclul menstrual. Așa că dragile mele, iată ce am învățat despre mine și hormonii mei din Period Power, o carte scrisă de Maisie Hill.
Ciclul nu este același lucru cu menstruația
Ciclul – prin definiție și izolat de „treburile femeiești” – este un șir de fenomene care se întâmplă mereu în aceeași ordine. Așadar, mentruația este unul dintre cele 4 fenomene care se întâmplă în interiorul unui ciclu. De aceea, un ciclu este foarte simplu de asemănat cu un an și cele 4 anotimpuri ale lui. V-ați întrebat vreodată ce influențează schimbările din ciclul menstrual? Hormonii.
Menstruația este iarna unui ciclu
Odată cu prima zi a menstruației, începe și faza foliculară a ciclului. În primele zile ale menstruației, nivelul de estrogen și progesteron scade. Acest fenomen face ca mucoasa care s-a format pe peretele uterin să fie eliminată. Ta-da! Menstruație.
În această perioadă este posibil să ne simțim mai lipsite de energie, să nu vrem prea multă socializare și să avem nevoie de mai multă odihnă. Menstruația este un moment ideal pentru introspecție.
Primăvara este perioada pre-ovulatorie
Celălalt sezon din faza foliculară a ciclului se concentrează pe ovare. FSH-ul (hormonul de stimulare foliculară) își intră în drepturi și ajută unul dintre ovare să aleagă anumiți foliculi (care la rândul lor conțin ovule imature).
La fel ca în cazul spermatozoizilor, doar un ovul va fi desemnat câștigător. Acesta devine un ovul matur și merge în următoarea etapă a ciclului.
Imediat după ce se termină menstruația, nivelul de estrogen începe să crească încet-încet, iar noi începem să ne simțim din nou radiante și sociabile. Asta pentru că hormonii noștri complotează și vor să ne găsim neapărat un mascul cu care să ne reproducem. Fie că ne dorim sau nu.
Lăsând masculii și libido-ul crescut la o parte, faza pre-ovulatorie este un moment ideal în care să-ți stimulezi curiozitatea. Simțindu-te atât de deschisă către lume, ideile creative vin mult mai rapid acum.
Ovulația este vara
Atunci când estrogenul este la apogeu (în jurul zilei 12 dintr-un ciclu de 28 de zile), acesta stimulează secreția LH-ului (hormonul luteinizant). Când LH-ul este la apogeu, începe ovulația/perioada fertilă (timp de 16-32 ore). Ovulul ajunge apoi în trompa uterină, iar dacă în 24 de ore nu este fecundat, se dezintegrază și ciclul continuă cu faza luteală.
În faza ovulatorie vei fi și la apogeul boss babe-ului tău. Te vei simți mai stăpână pe tine, vei risca mai mult, vei conduce orice conversație, iar boost-ul de testosteron îți va da un imbold să arăți lumii la ce ești pricepută.
Faza luteală este toamna ciclului
Faza constantă în orice ciclu, faza luteală este dominată de progesteron. Aceasta durează aproximativ 14 zile, timp în care foliculul se transformă în corpul galben. Corpul galben secretă progesteron care pregătește endometrul de implantarea sarcinii. Cum ovulul nu a fost fecundat în timpul ovulației, implantarea nu se întâmplă, iar nivelul de progesteron scade. Când progesteronul scade suficient, începe prima zi de menstruație.
În această perioadă vei fi mai atentă la detalii. Poate vrei să faci ultimele modificări pentru un proiect important sau pur și simplu să organizezi casa.
Cele trei M: Menarha-menstruație-menopauza
Menarha este prima menstruație. Ea apare la aproximativ doi ani după apariția sânilor și la aproximativ jumătate de an după apariția părului în zona pubiană și a axilei. Vârsta primei menstruații diferă foarte mult în funcție de factori genetici și de mediu, însă orice menarhă apărută după vârsta de 9 ani este considerată normală.
Menstruația se referă toate celelate sângerări uterine. În primii ani, ciclul menstrual este destul de neregulat. Poate dura de la 19 până la 45 de zile. În unele luni, menstruația poate lipsi în totalitate. Acestea nu sunt motive de îngrijorare. După o perioadă, ciclul menstrual devine regulat.
Menopauza este reprezentată de lipsa menstruației mai mult de 12 luni consecutiv. Acest lucru se întâmplă atunci când corpul nu mai secretă estrogen și progesteron, iar ovarele nu mai elimină ovule. Vârsta la care ajungem la menopauză este diferită și contează de numărul de foliculi primordiali (ne naștem cu un număr fix de folicului; pe mulți îi piedem până la pubertate, iar apoi în fiecare lună când ovulăm). Specialiștii consideră că vârsta minimă de debut a menopauzei este 40 de ani, însă majoritatea femeilor ajung la această etapă după cea de 50.
Ciclul regulat nu înseamnă un ciclu de 28 de zile
Mâna sus cine a auzit cel puțin o dată în viață că ciclul menstrual regulat este cel de 28 de zile. Acest mit se tot propagă în timp ce studiile deja arată că doar 13% dintre femei au un ciclu de 28 de zile.
De fapt, un ciclu regulat este un ciclu care se repetă lună de lună la un număr aproximativ egal de zile. De exemplu, dacă într-o lună ciclul tău durează 27 de zile, iar următorul durează 30 de zile, nu ai motive de îngrijorare. Până la urmă, nu căutăm un ciclu perfect, ci unul normal. 😁
Cel mai bun calculator al ovulației rămâne temperatura bazală
Calculatorul ideal pentru perioada fertilă rămâne în continuare un termometru. Temperatura bazală a corpului este atunci când te afli în repaus. Așa că măsoar-o imediat după ce te trezești. Folosește un termometru digital, pus sub braț. Temperatura bazală crește imediat după ovulație, iar dacă prinzi cu exactitate momentul, vei ști când ovulul a ajuns în trompa uterină. De atunci, mai ai 24 de ore în care ești fertilă.
Mucusul cervical poate fi un alt calculator al menstruației și ovulației
Încă o mână sus pentru cine și-a văzut vreodată mucusul cervical. Da, da, secreția aia pe care o vedem pe chiloți. Ai observat că e diferită de-a lungul unei luni? Și acest mucus este un bun calendar menstrual. Acesta își schimbă aspectul în perioada ovulației. Astfel, știm că în 14 zile vine iarna. Iată cum să îl identifici:
- Înainte să ovulezi: mucusul cervical are un aspect mai lipicios, deshidratat, după care devine apos și transparent;
- Când se apropie ovulația: mucusul are un aspect cremos și consistent;
- Când ovulezi: mucusul este gelatinos, are consistența unui albuș de ou.
De ce testele de ovulație nu sunt metoda preferată de calcul
La fel cum există teste de sarcină, există și teste de ovulație. Acestea detectează un nivel crescut al hormonului luteinizant (LH). Totul pare ușor până aici, nu?
Însă de obicei femeile cu dereglări hormonale au nevoie să știe când ovulează. Așadar, pentru aceste femei (incluzându-mă și pe mine) un nivel crescut al unui anumit hormon nu înseamnă neapărat că o fază a ciclului a început.
Concluzia? Dacă încerci să rămâi însărcinată, încearcă să calculezi ovulația prin toate cele trei metode în același timp: temperatura bazală, mucusul cervical și testele de ovulație. Dacă vrei să folosești calculatorul ovulației ca metodă contraceptivă, asigură-te în primul rând că te protejezi de bolile cu transmitere sexuală. Iar în al doilea rând, sper că știi că această metodă are o rată de eșec cuprinsă între 15% și 40%.
Anticoncepționalele nu tratează problemele hormonale
Pam-pam. Anticoncepționalele fac fix ce le spune numele: împiedică concepția. Ce fac ele atunci când sunt folosite pentru ciclul menstrual neregulat? Tratează efectul, dar nu și cauza. Mai mult decât atât, femeile nu mai ovulează în perioada în care folosesc anticoncepționale.
De exemplu, dacă am un nivel scăzut al estrogenului, foliculii mei sunt mai leneși și ajung mult mai greu să produc un ovul matur. De aceea, faza foliculară nu durează niciodată doar 14 zile, iar menstruația începe să întârzie. Dacă încep să iau anticoncepționale, acele pastile îmi vor aduce un aport de estrogen (de cele mai multe ori etinilestradiol, un hormon sintetic) care mă va ajuta să mimez un întreg ciclu. Cu toate astea, anticoncepționalele nu îmi vor ajuta corpul să înceapă să producă singur hormoni la un nivel normal.
Așadar, ce e de făcut?
Menstruația nu trebuie să fie o povară
Întârzierea menstruației, PMS, dismenoree, menoragie, amenoree, dureri la ovulație. Toate acestea sunt simptome, nu normalitate.
Încă de dinainte să știu ce este acela ciclu am învățat că întotdeauna există fenomenul de cauză-efect. Simptomele de mai sus sunt niște efecte. Deci au o cauză care poate fi tratată. Nu îți petrece o viață întreagă cu dureri, frica de faptul că o să te pătezi sau nesiguranța că îți întârzie mereu.
De unde să începi? În primul rând, ascultă-ți corpul. Fii atentă la cum stai cu stresul, alimentația și exercițiile fizice.
Micile schimbări în bine se vor reflecta asupra sănătății ciclului tău.
Ești stresată? Asta înseamnă că probabil elimini adrenalină care dă semnale în tot corpul că nu ești într-o perioadă propice să procreezi. Hormonii care participă la ciclul tău devin și ei confuzi și încep să nu funcționeze corect.
Ce mănânci? Omega 3, nucile și avocadoul sunt trei alimente de bază pentru un ciclu regulat. Cât mănânci? Înfometarea poate duce la amenoree. Te hidratezi suficient?
Ce sport îți place să faci? Da, fă sport din plăcere. Ciclul tău îți va mulțumi imediat ce începi să eliberezi hormonii: de la endorfine și serotonină, la estrogen, testosteron și cortizol. Nu te stresa că alții fac 3 serii legate. Nu te compara cu colega care aleargă 10 kilometri. Rămâi constantă în ceea ce îți place să faci.
Așadar, ciclul menstrual este cu noi în toate perioadele frumoase ale vieții noastre. Haideți să ne bucurăm de el, să ne ascultăm corpul și să profităm la maximum de ceea ce se întâmplă. Da, inclusiv de sex în timpul menstruației. Dacă te simți confortabilă cu asta, sexul te ajută să îți calmezi durerea și să alini crampele.
Sursă foto: Unsplash
***