Now Reading
5 obiceiuri sănătoase greșit aplicate

5 obiceiuri sănătoase greșit aplicate

”Am un stil de viață sănătos!” – Doamne, sunt deja alergică la această afirmație. Pentru că de multe ori iese din gura unor persoane care au prea puțin habar despre ceea ce înseamnă un stil de viață sănătos, ca să nu mai zic că nici nu-l practică decât în vorbe. Dar, putem vorbi despre un stil de viață în care să integrăm anumite obiceiuri sănătoase. Cred că este mai înțelept așa. 

Prin prisma activității mele, intru în contact frecvent cu medici și diverși specialiști în măsură să exprime anumite opinii pe teme de sănătate. În plus, îmi place să mă informez din multe surse mai puțin mainstream (fără ca asta să însemne că nu sunt ”surse credibile”) și să aflu tot felul de date noi despre modul în care pot duce o viață echilibrată și, într-o cât mai mare măsură, sănătoasă.

Am în rutina mea zilnică o serie de obiceiuri despre care am constatat în timp că-mi fac bine. Dar sunt și altele, despre care se afirmă prin tot felul de medii că ar fi obiceiuri sănătoase, dar pentru care eu nu reușeam să găsesc un sens sau un răspuns pozitiv al organismului meu. Nu iau de-a gata tot ce mi se spune, chiar dacă vine dintr-o sursă oficială … îmi place să cred că gândirea critică are un loc fruntaș în existența mea, așa că deseori sunt foarte tentată să sap mai adânc … și să pun întrebări. 

Prin urmare, am fost extrem de încântată zilele astea când am descoperit podcast-ul intitulat Something you should know. Iar primul episod pe care l-am ascultat s-a întâmplat să fie chiar despre obiceiuri sănătoase. 🙂 Well, well, welll … ce avem noi aici? Păi, niște răspunsuri venite de la un specialist, Dr. Stuart Farrimont, scriitor de științe și sănătate, prezentator și educator. Ca medic calificat și profesor calificat, el comunică cu pasiune științele și științele sănătății. 

Discuția în acest episod a pornit de la ideea că multe dintre activitățile pe care noi le considerăm obiceiuri sănătoase nu se încadrează neapărat într-un stil de viață sănătos. În cartea sa inovatoare Live Your Best Life: 219 Science-based Reasons to Rethink Your Daily Routine, credințe îndelungate sunt demontate de științe noi: a bea opt pahare pe zi este prea mult; micul dejun nu este cea mai importantă masă a zilei; smartphone-urile nu ne deprimă pe toți. Hmmm … sună interesant, nu?

Ei bine, pentru mine explicațiile oferite de acest medic sunt revelatoare deoarece explică, pe baza unor dovezi științifice, că ceea ce mi se spunea de alții că ar fi sănătos, pur și simplu nu mi se părea logic sau că s-ar potrivi organismului meu.

Așadar, m-am gândit să împărtășesc cu voi câteva dintre miturile demontate de dr. Farrimont.

MIT 1  – Cafeaua de dimineață te ajută să te trezești

Eu beau cafea dimineața în prima jumătate de oră de când mă trezesc, după un pahar mare de apă, desigur. O beau pur și simplu pentru gust și nu pentru că m-ar energiza în vreun fel. La mine cafeaua de dimineață este mai degrabă un ritual care mă ajută să nu intru în priză prea repede. 🙂 Iar efectul de trezire am constatat că lipsește în scurte perioade de timp când am rămas fără cafea în casă și, deci, nu am băut.

Totuși, sunt oameni care atunci când se trezesc dimineața, sunt încă obosiți și trăiesc senzația de somn insuficient. Așa că beau cafea în speranța că le va da un boost de energie. Ei bine, tocmai am aflat că prima ceașcă de cafea ar trebui băută la 2-3 ore de la trezire. De ce?

În primul rând trebuie să înțelegem cum funcționează cafeaua, iar ea funcționează prin inhibarea unui hormon numit adenozină. Când te simți adormit, te simți așa din cauza acestor molecule numite adenozină care plutesc în creier. Adenozina se leagă la adenozin-receptorii de pe neuroni, facilitând încetinirea funcțiilor de semnalizare ale creierului tău și induce o senzație pe care o numim somnolență. Așadar este logic sa te simti obosit seara, după o zi întreagă de muncă sau după un maraton (conform umfcv.ro). Dar dimineața, atunci când ne trezim adenozina este la un nivel extrem de scăzut, iar cauza oboselii este dată doar de bioritmul nostru pe care ar trebui să-l cunoaștem și să știm care este cel mai bun moment pentru noi să ne trezim. 

Revenind însă la cafea, așa cum spuneam, ea inhibă producția de adenozină, care dimineața fiind aproape inexistentă … înțelegeți, practic cafeaua nu are ce să inhibe. Ea este eficientă abia la 2 – 3 ore de la trezire, când acest hormon începe să fie produs de creier. 

MIT 2 – Micul dejun este cea mai importantă masă a zilei

Mie nu mi-e foame dimineața. Așa că nu am găsit sensul de a mânca imediat ce m-am trezit. Eu de fapt mănânc fix atunci când mi se face foame. Ascultând acest podcast mi s-a confirmat că e foarte bine cum procedez, dând ascultare organismului meu.

Mulți nutriționiști spun că dacă nu mănânci de dimineață, există riscul să te îngrași. Există însă studii care arată că nu este adevărat.

Bun, dacă îți este foame de dimineață și te abții, este altă poveste deoarece ajunge să îți fie foame extremă la prânz și atunci riști să mănânci mai mult decât este cazul. Altfel nu are sens să te forțezi și să mânânci micul dejun.

MIT 3 – Bea atâta apă în fiecare zi încât urina să fie incoloră precum apa

Știam și eu acest mit și mă cam luam după el. Dar ce zice știința?

Da, se vorbește mult despre importanța unui aport de opt pahare de apă sau a 2l de apă pe zi. Dar nu este ceva dovedit științific ci mai degrabă o informație susținută de industria apei. Cel puțin o treime din cantitatea de apă care ajunge zilnic în organismul nostru vine din alimentele pe care le consumăm. Așadar, dacă bem acei doi litri despre care se vorbește, înseamnă că exagerăm un pic. 

See Also

Iar dacă te aștepți ca urina să nu aibă nicio culoare, este un pic greșit, deoarece ea trebuie să fie un pic colorată. Există chiar o diagramă a culorilor pe care le are urina și, întradevăr, este bine să se situeze în partea deschisă a spectrului de culori. Dar dacă urina este incoloră, atunci înseamnă că ai exces de apă în organism de care rinichii încearcă să scape. 

La copii și bătrâni există tendința către o urină mai închisă la culoare, pentru că ei nu sunt la fel de atenți la semnalul de sete al organismului. Dar pentru noi ceilalți, care bem apă atunci când simțim sete de-a lungul zilei, nu este necesar să ne forțăm să bem doar pe baza culorii urinei.

MIT 4 – Statul jos este noul fumat

Am ajuns la acest punct și mi-am dat seama că stau pe scaun de vreo oră scriind la acesta articol. Așa că m-am ridicat și am făcut o mică plimbare prin birou. Deoarece, da, chiar nu este deloc bine să stai prea mult jos. La doar câteva minute de când te așezi metabolismul încetinește, iar această stare sedentară acumulată în zile, săptămâni sau luni dă peste cap sistemul intern al organismului: face ca tensiunea să crească, arterele se înfundă ușor, ușor, crește predispoziția către diabet sau obezitate. Toate acestea sunt afecțiuni ale lumii moderne stimulate de sedentarism.

Trupurile noastre sunt făcute pentru mișcare, iar dacă stăm jos, mai ales pe un scaun, nu este bine pentru organism. Să stai pe jos, cu picioarele întortocheate de exemplu, nu are același impact negativ pentru corp precum statul pe scaun sau canapea, într-o poziție total relaxată. 

Deci da, statul jos este o chestiune foarte serioasă, care poate fi combătută oră de oră printr-o plimbare de măcar cinci minute, care să pună sângele în mișcare. Statul jos este rău daaaar nu la fel de rău precum fumatul.

Pe mine m-a bucurat să aflu toate aceste informații despre unele așa numitele obiceiuri sănătoase. Sper că și pe voi! 🙂 Mai vreți?

***

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

© 2020 Doer. Toate drepturile rezervate. Made by 360advertising.

Scroll To Top