Now Reading
Ții post intermitent? Aceste suplimente nu ar trebui să-ți lipsească.

Ții post intermitent? Aceste suplimente nu ar trebui să-ți lipsească.

O stare de sănătate bună este rezultatul tuturor lucrurilor benefice pe care le facem pentru organismul nostru. Când vine vorba despre alimentație, contează nu numai ce și cât mâncăm, ci și când mâncăm. Aici mă refer la ceea ce numim post intermitent și la faptul că acesta ajută corpul să se regenereze. Și nu numai. Doar că, pentru că numărul dăților când mănânci se rărește, există posibilitatea ca nivelul anumitor vitamine și minerale din organism să scadă. În acest caz, hai să vedem ce suplimente nu ar trebui să-ți lipsească.

De ce să ții post intermitent?

Întâi de toate, vreau să știi că există mai multe variante pe care le poți încerca. Dacă vrei să le descoperi, îți las aici articolul Postul intermitent: ce este și care sunt efectele sale asupra organismului?

Să revenim la întrebare. De ce să ții post intermitent în loc să mănânci de fiecare dată când ți-e foame? Pentru că există multe beneficii pentru corp. Când ții post intermitent, în organismul tău are loc un proces numit autofagie. Cu alte cuvinte, are loc o regenerare a celulelor. Se elimină ceea ce nu este necesar. Nu doar atât, dar – după un anumit număr de ore – corpul tău începe să ardă din grăsimile pe care le-a acumulat de-a lungul timpului, astfel încât să aibă energie în continuare. Ceea ce înseamnă că ajută organismul să scadă în greutate.

Un alt beneficiu: reglarea glicemiei. Când vorbim despre glicemie ne referim la concentrația de glucoză din sânge. Cu alte cuvinte, zahărul din sânge. Valoarea glicemiei crește de fiecare dată când mâncăm. Ceea ce este normal. Dar, în cazul în care dieta noastră nu este una echilibrată și sănătoasă, atunci glicemia va depăși valorile încadrate în limita normală. Lucru care, pe termen lung, poate duce la probleme de sănătate. Vestea bună este că, așa cum am spus la începutul paragrafului, postul intermitent contribuie la reglarea glicemiei și reduce rezistența la insulină.

Și nu doar atât. Contribuie și la o bună funcționare a inimii. Cred că fiecare dintre noi își dorește să evite apariția bolilor cardiovasculare, nu-i așa? Totodată, postul intermitent ajută corpul să fie mai rezistent în lupta contra inflamațiilor.

Doar că, având în vedere că atunci când ții post intermitent nu mănânci într-o zi la fel de multe alimente ca în mod obișnuit, este posibil să nu atingi pragurile recomandate de vitamine și minerale. Aici intră în discuție suplimentele alimentare. Prin urmare, ce suplimente nu ar trebui să-ți lipsească când ții post intermitent?

Probiotice și prebiotice

Întâi de toate, ce sunt ele?! Probioticele sunt bacterii vii care aduc numeroase beneficii pentru starea noastră de sănătate. Prebioticele sunt substanțe provenite în mare parte din fibre, substanțe din care se hrănesc bacteriile benefice din intestin. Prin urmare, consumul de probiotice și de prebiotice contribuie la asigurarea echilibrului din intestin.

Pe site există deja un articol cuprinzător despre acest subiect, și anume: Probioticele, ce sunt și de ce să le introduci în alimentație. Este vorba nu numai despre impactul probioticelor asupra sistemului digestiv și despre alimentele din care organismul poate să extragă prebiotice, ci și despre tipurile de tulpini probiotice (plus efectele lor benefice asupra anumitor afecțiuni) și despre cum poți să găsești suplimentul potrivit pentru tine.

Minerale

Ele se împart în două categorii: minerale esențiale (de exemplu: calciu și magneziu) și microminerale (de exemplu: fier și zinc.) Aș vrea să pun accentul pe câte un mineral din fiecare categorie. Și anume: fier și magneziu.

Fierul este un mineral vital pentru organism. Este necesar pentru o bună funcționare a sistemului imunitar și este esențial pentru producerea de sânge. Fierul joacă un rol important și când vine vorba despre nivelul nostru de energie și de concentrare sau de reglarea temperaturii corpului.

Este bine de știut că vitamina C ajută corpul să absoarbă mai bine fierul. Totodată, în cazul în care descoperi că ai deficit sau carență de fier, ideal ar fi să faci o pauză de la consumul de cafea și ceai.

Nu lua suplimente de fier fără recomandarea unui medic, întrucât o doză prea mare poate duce la intoxicație. Iar nivelul de fier de care are nevoie o persoană diferă în funcție de vârstă, sex, dacă ești însărcinată sau dacă ești la menopauză.

Care sunt beneficiile magneziului? Jumătate din cantitatea de magneziu pe care o avem în organism se află în oase iar un nivel optim în corp din acest mineral înseamnă o scăderea a riscului de a face o fractură. Magneziul ajută în caz de depresie și anxietate, scade tensiunea arterială, ameliorează durerile de cap și migrenele, îmbunătățește digestia și simptomele de constipație, poate atenua sindromul premenstrual și, nu în ultimul rând, poate îmbunătăți și somnul.

See Also

Vitamine hidrosolubile

Din această categorie fac parte vitamina C și complexul de vitamine B. Este vorba despre vitamine care se dizolvă în apă și care sunt absorbite imediat de organism. Ele nu pot fi stocate pe termen lung în corp, ci sunt folosite imediat. Dacă vrei să le maximizezi rezultatele, atunci contează în ce moment al zilei iei aceste suplimente. Indicat ar fi să le iei fie când te trezești, fie la 2-3 ore după ce ai mâncat, fie cu 30 de minute înainte de masă.

Vitamine liposolubile

Adică vitaminele A, D, E și K. Pentru a fi absorbite mai bine de organism, ele trebuie luate în timpul mesei.

  • Vitamina K ajută la menținerea oaselor sănătoase și, totodată, joacă un rol important în coagularea sângelui.
  • Vitamina E are rol antioxidant.
  • Vitamina D (alături de calciu) ajută la formarea oaselor și la menținerea sănătății lor.
  • Vitamina A contribuie la funcționarea sistemului imunitar și, în același timp, susține sănătatea ochilor.

Vitamina D merită atenție specială, ca urmare a numeroaselor efecte negative pe care le poate avea un nivel scăzut în organism. Carența de vitamina D determină scăderea densității osoase – așadar, favorizează apariția osteoporozei. Și stările de oboseală, crampele musculare și tulburările de dispoziție sunt simptome asociate deficitului de vitamina D. Dar aspectele negative nu se opresc aici. Faptul că vitamina D este sub nivelul recomandat favorizează apariția infecțiilor, a hipertensiunii arteriale, a depresiei, a rezistenței la insulina și a diabetului zaharat de tip I.

Prin urmare, ar fi indicat să mergi la doctor pentru un set de analize și în felul acesta să afli dacă și în ce doză trebuie să iei suplimente alimentare.

Bine de știut:

În cazul în care te întrebi dacă poți să bei cafea sau ceai în timp ce ții post intermitent, răspunsul este da. Cu o condiție: să nu fie îndulcite. În felul acesta numărul de calorii rămâne la un nivel minim, ceea ce înseamnă că o ceașcă de cafea sau o cană de ceai nu-ți vor întrerupe postul. Și dacă tot am pomenit de ceai… Uite un articol despre 7 beneficii ale ceaiului negru. E vară, e cald… Un ice tea făcut în casă sună chiar bine, nu-i așa?

***

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

© 2020 Doer. Toate drepturile rezervate. Made by 360advertising.

Scroll To Top