Now Reading
6 pași pe care ar trebui să îi urmezi dacă vrei să devii activist

6 pași pe care ar trebui să îi urmezi dacă vrei să devii activist

Nu știu în ce măsură mă pot numi activistă, dar cu siguranță am câteva lucruri în care cred și pentru care voi milita întotdeauna. În același timp, nu cred că oamenii trebuie împărțiți în activiști și non-activiști, treaba este mult mai nuanțată și cu siguranță toată lumea are o opinie despre marile probleme ale vieții (publice sau personale), însă nu toți sunt la fel de vocali sau dispuși să își susțină cauza.

Fie că e vorba de încălzirea globală, de poluare, de alegerile prezidențiale din Franța sau de Ordonanța 13, activismul orientat într-o anumită direcție trebuie să aibă la bază câțiva pași esențiali. Așadar, dacă vrei să devii activit și te implici activ într-o anumită problemă, trebuie să începi prin a…

… găsi acele subiecte care să te preocupe în adevăratul sens al cuvântului.

Pe mine mă preocupă sportul. Dintotdeauna. Și încerc ori de câte ori am ocazia să vorbesc despre această cauză în care cred enorm (de exemplu, atunci când am alerga în diverse competiții, am făcut-o și pentru a sprijini o cauză. În primăvară am alergat pentru HOSPICE Casa Speranței, un alt loc în care cred enorm și pe care îl voi susține mereu cu dragă inimă – detalii aici).

Apoi, mă interesează foarte mult sănătatea mediului înconjurător, așa că încerc de fiecare dată să descopăr date noi din această arie, produse și branduri eco-friendly pe care să le testez și apoi să le recomand mai departe și să devin eu însămi, prin acțiunile mele, mai prietenoasă cu mediul. Am scris aici despre gesturile mici care contează.

Sunt doar două dintre lucrurile pe care le susțin, lăsând la o parte politica (pe care nu o fac, dar care mă preocupă pentru că mă afectează în mod direct, la fel ca și pe tine).

Ce vreau eu să spun aici e că activismul nu ar trebui să însemne efort și nici să fie forțat. Dacă tu ești de părere că fluturii ar trebui protejați mai bine, atunci asumă-ți această cauză, fără să te intereseze felul în care o percep alții. Important este ca tu să crezi în ea și să nu te iei după valul momentului.

Apoi, treci la documentare.

Află ce se întâmplă pe plan local, inițial, și apoi pe plan internațional în ceea ce privește cauza ta. Sunt numeroase asociații și ONG-uri care ajută copiii (Salvați copiii, HOSPICE, de exemplu), victimele violenței domestice (Asociația Necuvinte), mediul  (Greenpeace, Let’s Do It, Romania!), iar lista poate continua. Cu ajutorul lor poți afla despre ultimele evenimente și manifestații din domeniu și poți înțelege mai bine variabilele problemei.

În plus, este recomandat să iei chestiunea în cauză de la începuturi și să îi urmărești evoluția, așa că, dacă nu e chiar cel mai de nișă subiect ever, poate că poți găsi ceva cărți sau documentare care să îți deschidă și mai mult perspectivele.

Urmărește discuțiile din social media.

Social media a devenit în prezent cel mai rapid canal de distribuție, deci nu ar fi deloc o idee rea să cauți acele pagini și grupuri de interes pentru tine. Mai mult decât atât, pe lângă scopul informativ al acestor, sunt șanse mari să găsești acolo oameni care au aceeași viziune ca tine, indivizi cu care poți schimba păreri și cu care poți pune țara la cale, în eventualitatea unei manifestări concrete.

Treci la acțiune.

În fața calculatorului, cu toții suntem cei mai mari activiști. Activismul adevărat însă are loc dincolo de ecrane. În offline. Sunt marșuri, proteste, petiții urmate de schimbări legislative, întâlniri și dezbateri, acțiuni și evenimente dedicate anumitor comunități. Ai de unde alege. Bineînțeles că e mai simplu să faci totul din două click-uri, însă, dacă vrei să fii auzit și să obții rezultate, trebuie să investești ceva timp în cauza ta.

See Also

Susține-ți financiar cauza.

Investiția ta activă nu trebuie să se rezume doar la timp, ci și la bani, pentru că, ne place sau nu, banii fac multe lucruri să se miște. Dacă te poți lipsi de o sumă, oricât de mică ar fi ea, pentru a face un bine, nu te gândi de două ori. Sunt persoane care au o nevoie uriașă de acel puțin, iar satisfacția pe care o vei avea făcând un astfel de gest nu se compară cu nimic material. Convinge-ți prietenii să îți susțină cauza financiar (în măsura posibilităților), organizează strângeri de fonduri sau ajută-i pe cei care se ocupă cu asta. Sunt multe acțiuni care ar decurge mult mai ușor dacă ar exista fonduri și, bineînțeles, mediatizare.

Și când va veni luna mai, luna ANAF-ului 😀 , îți propun cea mai simplă și la îndemână soluție pentru a dona o sumă care poate face, la un moment dat, diferența, către o asociație cu care rezonezi.

COMPLETEAZĂ FORMULARUL 230 PENTRU A DIRECȚIONA 2% DIN IMPOZITUL TĂU CĂTRE ONG-UL ÎN CARE AI ÎNCREDERE SAU CARE ÎȚI SUSȚINE CAUZA, pentru a împiedica acei bani să ajungă în mâinile statului care, știm cu toții, nu îi folosește întotdeauna în interesul nostru. Mai multe detalii găsiți aici

Alătură-te unor grupuri care militează pentru schimbare.

De regulă, schimbările care chiar contează, cele ale căror efecte se resimt asupra majorității oamenilor sunt impuse de niște modificări legislative. Așadar, dacă problema  în cauză are și implicații politice, asigură-te că tu și ceilalți care îți împărtășesc viziunea exercitați suficientă presiune asupra factorilor de decizie. Constanța și coerența trebuie să fie principalii pioni ai activismului.

***

View Comment (1)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

© 2020 Doer. Toate drepturile rezervate. Made by 360advertising.

Scroll To Top