Cum scapi de durerile musculare care nu îți dau pace!

Zilele trecute, complet din senin (sau cel puțin așa credeam eu, noi), soțul meu a început să simtă niște dureri musculare din acelea nu foarte plăcute (că, nah, or exista și dureri plăcute… depinde de gusturi). Și efectiv… nu îl mai lăsau. Le-am pus pe seama unui exces de zel la sală (că așa mai fac bărbații 🙂 ) – după niște zile aglomerate, în care nu prea a apucat să facă sport, a zis să reînceapă în forță, să recupereze la acest capitol. Ghinion (cum se mai spune 🙂), n-a fost tocmai o idee bună!
Iar cu această ocazie, mi-am dat seama că, pe cât de mult vorbesc despre sport și despre beneficiile lui (extrem de numeroase de altfel), pe atât de puțin amintesc și părțile mai puțin plăcute, care mai pot apărea. Li se întâmplă chiar și sportivilor de performanță, care trec zilnic prin probe extrem de complexe, așa că nu vă îngrijorați! Singurul lucru care contează e, până la urmă, felul în care gestionăm, rapid și eficient, aceste probleme.
Iar acum o să vă spun că soluțiile mele pentru „complicațiile” induse de sport se găsesc… în natură. Mai exact, în acele plante care conțin ingrediente active, extrem de utile în tratarea durerilor, a inflamațiilor sau a rănilor.
Așadar, ce ați spune de o doză de… arnica?
Arnica montana este o plantă sălbatică apreciată pentru compușii chimici, folosită cu succes în componența unor unguente sau geluri dedicate durerilor musculare și a altor afecțiuni. De ce? Păi, hai să-i analizăm puțin componența și să facem o scurtă recapitulare la chimie, că doar nu se știe niciodată când sunt utili anumiți termeni.
În primul rând, arnica are lactonele sesquiterpenice, substanțe cu proprietăți antiinflamatoare, pe care le mai găsim și în plante precum coada șoricelului și mușețel.
Apoi, arnica este bogată în flavonoide, despre care în mod sigur ați mai auzit de 100 de ori până acum, cu acțiune antioxidantă, antiinflamatoare, antivirală și antihemoragică. Practic, niște substanțe-minune în adevăratul sens al cuvântului!
Nu în ultimul rând, arnica are în componența sa uleiuri esențiale (în special timolul, cunoscut pentru proprietățile sale antiseptice), eficiente în vindecarea rănilor sau a plăgilor.
Beneficiile unei plante din munți
Arnica este o plantă de vară, care preferă solurile acide, așa că aceasta este fix perioada în care putem profita de ea! Iar dacă faceți sport în mod regulat sau aveți în plan o schimbare care să includă mai multă mișcare, eu zic că o cremă pe bază de arnică n-ar trebui să vă lipsească din… micuța farmacie de acasă. Nu de alta, dar nu se știe niciodată când vă treziți înțepeniți…
Arnica ajută la ameliorarea durerilor musculare, iar crema poate fi folosită pentru un masaj numai bun atunci când vă confruntați cu febra musculară – schema e deja testată pe mine. În timpul pregătirii pentru semi„maraton (sau pentru orice altă competiție sportivă), proprietățile acestei plante sunt aur curat.
În plus, pe lângă faptul că are efect antiinflamator și calmează durerile musculare și articulare, arnica tratează și rănile, grație ingredientelor sale cu efect antiseptic, previne infectarea acestora și accelerează procesul de cicatrizare. Iar treaba asta cu arnica nu e testată doar de mine și de soț, ci și, după cum am citit acum un an sau doi, ci de fotbaliștii echipei Bayern München. Și de numeroși alți atleți și sportivi olimpici, adică oameni care precis au mai multe motive decât mine să se plângă de niște dureri de mușchi! 😀 😀 😀
Și cum știți că, atunci când situația o permite, apelez la homeopatie, alegerea mea în materie de soluţii pe bază de arnică o reprezintă gelurile cu arnica de la Boiron. Le țin în casă de ani buni, fiind geluri homeopatice obținute din extragerea compușilor activi din arnica. Arnica sub formă de gel reprezintă unul dintre acele produse care nu ar trebui să lipsească din nici o gospodărie. Am aflat că în Franța cam așa e. Și sigur știu ei ce știu. 🙂
***