Cum te recuperezi după un zbor lung
Zborurile lungi sunt pentru puține persoane cu adevărat o plăcere, cu atât mai puțin pentru persoanele cărora le este frică de călătoria cu avionul. Să stai închis în același spațiu ore în șir, alături de alte zeci de persoane, știind că nu ai o posibilitate de a ieși, cu siguranță creează o stare de disconfort. Dacă ai bilet de business sau first class atunci situația ar putea fi ușor diferită … 🙂
Iar dacă schimbi și fusul orar și apare deja faimosul jet lag, e clar că nu e un început prea bun pentru călătoria ta. Despre trucurile care te ajută să scapi de frica de avion am vorbit deja aici.
Acum însă, ne vom ocupa de câteva tips & tricks menite să te ajute atunci când ajungi la sol și, inevitabil, te confrunți cu oboseala, amorțeala și starea de iritabilitate. Are you ready?
#1 Odihnește-te bine înainte să zbori.
Dacă nu ești genul care poate dormi oriunde, atunci cel mai bine este să te odihnești serios înainte să pornești la drum. Încearcă să îți faci bagajele mai din timp și să ai acea noapte de somn cap-coadă, cu totul pe silent și beznă totală. Nu va rezolva complet problema jet lag-ului, dar cel puțin nu vei porni la drum deja obosit, cum se întâmplă de regulă. Așadar, primul sfat pentru recuperarea rapidă după un zbor lung este prevenția: somn, somn și iar somn înainte!
#2 Evită să ajungi la destinație noaptea.
Dacă e posibil, optează pentru o cursă programată în așa fel încât aterizarea să se facă pe lumină. În primul rând, lumina solară te ajută să îți reglezi ceasul biologic, așa că vei avea mai multă energie dacă vei ajunge și vei simți că ai o nouă zi în față… numai bună de explorat și pornit în noi aventuri.
#3 Self-care în avion.
Știm cu toții care sunt efectele unui zbor lung, efecte care se văd atât la exterior, cât și la interior. Deshidratare, ten uscat, lista poate continua. Tocmai de aceea, trebuie să ai grijă de tine cât timp ești la bordul navei, mai ales dacă e un zbor peste ocean, care durează cel puțin opt ore. „Înarmează-te” cu sheet masks hidratante, cremă hidratantă, gel antibacterian, șervețele, bea apă, ceai (de preferat unul de mușețel sau lavandă, EVITĂ-L pe cel negru) și suc de roșii ca să îți menții organismul la nivelul obișnuit. Și nu uita să mănânci, dar încearcă să nu exagerezi cu cantitățile, pentru că nu e tocmai o idee bună să ai o senzație de prea plin în timpul unui zbor.
#4 Evită cafeaua și alcoolul.
Atât alcoolul, cât și cafeaua deshidratează și, în cele din urmă, îți conferă o senzație de disconfort, după acel boost temporar de energie. Ba chiar s-ar putea să îți facă foarte rău și să accentueze jet lag-ul. Înlocuiește-le o zi, două cu niște sucuri fresh de fructe și legume.
#5 Mișcă-te pe cât de mult posibil.
Da, avionul nu este tocmai un mediu propice mișcării. Dar ajută enorm să te mai ridici din când în când, să faci câțiva pași și să îți mai pui circulația în funcțiune. Nici puțin stretching nu ar strica. Te vei recupera mai ușor după un zbor lung dacă te menții activ, iar exercițiile te vor ajuta inclusiv să te odihnești mai bine odată ce ajungi la destinație – pentru că da, jet lag-ul afectează în primul rând calitatea somnului.
***