Now Reading
De ce e importantă o respirație corectă

De ce e importantă o respirație corectă

Când auzi sintagma ”stil de viață sănătos”, la ce te gândești?

Probabil la mâncatul sănătos, la un somn bun, la multe exerciții și o cantitate mare de apă băută zi de zi. Probabil și activitățile în aer liber sunt pe lista care descrie stilul de viață sănătos. Desigur, toate acestea sunt foarte importante, dar mai pot ”suferi” o adăugare… ceva la care probabil nici nu te gândești: o respirație corectă. 

Respir, deci exist. Cu toții respirăm, dar o facem oare cum trebuie? Sunt niște lucruri atât de mărunte, dar esențiale, pe care le poți face pentru sănătatea ta, iar unul dintre ele este respiratul… corect.

Nu știu care e proporția exactă, dar citisem undeva un studiu conform căruia foarte puțini oameni respiră cu adevărat corect. Pe scurt, nu oxigenăm corespunzător nici creierul și nici corpul. Rezultatul? Puterea de concentrare scade, apar dureri de cap, insomnii, stresul se amplifică, și câte și mai câte.

Respirând corect vei avea mai multă energie, o sănătate mai bună, anxietate scăzută, relații mai bune și o viață mai fericită în general.

Există însă multe alte beneficii ale unei respirații corecte, pentru că exemplele pozitive nu se opresc aici.

  1. Longevitate.

Atunci când respiri incorect, doar o mică parte din oxigenul inspirat pătrunde în plămâni. Prin urmare, plămânii sunt foarte solicitați, dar numai în partea lor superioară, iar celulele se uzează prematur. Respiri corect, trăiești mai mult.

  1. Elimină anxietatea, stresul și tensiunea în organism.

O respirație rapidă, superficială îți poate crea o senzație de stres. Este important să îți controlezi respirația, să o faci mai profundă și mai rară și vei obține efectul opus, adică unul de liniște și calm.

Dacă practici yoga, atunci sigur stăpânești deja câteva tehnici utile de repirație. Dacă nu, atunci vei avea spre finalul articolului un link cu câteva explicații practice.

  1. Ajută la starea psihologică și la reglarea emoțiilor noastre.

Ne poate ajuta să prevenim sau să oprim atacurile de panică parcă tot mai frecvente din cauza stresului cotidian.

    1. Ajută la detoxifierea organismului.
    2. Ajută la oxigenarea optimă a corpului și a tuturor organelor.

  1. Ajută la o bună concentrare.
  2. Întărește mușchiul diafragmei, care tinde să slăbească pe măsură ce îmbătrânim.

Respirația în stomac sau folosind diafragma activează receptorii responsabili cu starea de calm și activează sistemul nervos parasimpatic. În plus, utilizarea diafragmei realizează un fel de masaj interior al organelor ceea ce duce la o mai bună digestie și detoxifiere naturală.

  1. Îmbunătățește postura.
  2. Performanță în sport.

Oxigenarea corpului într-un mod optim ajută musculatura să fie mai flexibilă. O resprație corectă scade nivelul stresului și scade tensiunea. Așadar, căile aeriene trebuie să fie bine eliberate pentru a lăsa aerul să pătrundă în corpul nostru.

Și pentru că fac sport mult și știu exact ce diferență este între momentele când respir bine sau nu, mi-am făcut un obicei de a utiliza un produs destinat acestei probleme. XLEAR SINUS CARE este aliatul meu.

XLEAR MAX, spray nazal homeopatic cu ardei (pulverizator), 45 ml.

Revin mai jos cu detalii care să îmi motiveze alegerea.

  1. O dantură frumoasă.

Este ceva ce am aflat de curând și nici nu mi-aș fi imaginat cât impact are respirația asupra acestui aspect.

Dacă un copil are obstrucție nazală sau sinusuri  blocate, acesta poate dezvolta respirație orală. Din nefericire, chiar și cea mai mică formă de obstrucție a căilor nazale îl poate face pe copil să recurgă la respirație orală”, mi-a explicat medicul ortodont Ela Bănică de la OrthoInstitute. ”Dacă respirația orală este tratată la timp, efectele negative asupra dezvoltării faciale și dentare pot fi reduse sau evitate complet. Același lucru se aplică și în cazul problemelor medicale asociate cu această afecțiune.

Așadar, cum să ne obișnuim să respirăm corect?

Regula de baza este să inspiri pe nas și să expiri pe gură. Imaginează-ți că nasul este un fel de fabrică minusculă care purifică și pregătește aerul pentru că acesta să fie folosit de organism cât mai eficient cu putință. Respirația corectă este cea abdominală care pornește din stomac, urcă spre piept și ridică apoi întreagă diafragmă.

Iată un exercițiu care te poate ajuta. Îl poți face stând în picioare, așezat pe scaun sau culcat. Închide ochii și relaxează mușchii, apoi inspiră încet pe nas, încercând să umpli întâi partea inferioară a plămânilor. În timpul ăsta, partea din față a abdomenului trebuie să se miște înainte. Acum umple partea din mijloc a plămânilor, în vreme ce partea inferioară a cutiei toracice începe să se lărgească. Într-un final, partea superioară a plămânilor este plină, cutia toracică se mișcă în sus, iar coastele superioare și mușchii se extind ușor. Hai că nu e greu!

See Also

Înainte de orice, curăță-ți bine sinusurile! Cum să respiri corect dacă ai nasul înfundat? Mai întâi scapă de problemă, apoi repetă pașii de mai sus.

Spuneam că aliatul meu pentru o respirație corectă este XLEAR SINUS CARE cu xylitol, un ingredient 100% natural, care curăță și hidratează. Spray-urile nazale saline obișnuite pot usca si irita căile nazale, făcându-le mai sensibile la acțiunea factorilor contaminanți din exterior. Dar cu aportul de xylitol, spray-urile nazale cu soluție salină hidratează și calmează sinusurile și căile nazale și astfel pot respira mai bine. Xylitolul are, de asemenea, un rol de curățare și împiedică bacteriile și poluanții să se lipească de mucoasa nazală. Și nu dă dependență!

Gama Xlear Sinus Care

Gama XLEAR SINUS CARE conține dispozitive de spălare sino-nazale, picături și spray-uri nazale destinate atât adulților, cât și copiilor/bebelușilor (xylitol cu sare, de asemenea cu capsicum sau cu uleiuri esențiale – pentru situațiile când avem de-a face cu obstrucții nazale mai puternice).

Ce-mi place mie cel mai mult este că, atunci când utilizez XLEAR MAX, obțin o decongestie nazală rapidă și foarte eficientă. În plus acest este și un produs homeopatic, deci îndeplinește încă un criteriu important pentru mine.

Iată și un filmuleț în care ni se explică de ce respirăm corect atunci când suntem mici și cum reușim să pierdem acest avantaj atunci când creștem.

Pentru a te iniția în tainele unele respirații corecte, ai putea să începi cu o serie de exerciții simple, inspirate din yoga sau pilates.

Concluzii? Respirația corectă ne ajută să ramânem sănătoși și să evităm o mulțime de boli și probleme. Așa că nu văd niciun motiv pentru care nu i-am acorda importanță la fel cum facem cu atâtea alte aspecte ale vieții noastre.

Foto: Kathrin Weident

Articol realizat cu sprijinul XLEAR România.

***

View Comment (1)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

© 2020 Doer. Toate drepturile rezervate. Made by 360advertising.

Scroll To Top