Now Reading
Arhetipurile feminine și cum să-ți amplifici puterea interioară – partea I

Arhetipurile feminine și cum să-ți amplifici puterea interioară – partea I

Arhetipurile feminine sau modul în care trăim poveștile feminine din psihicul nostru. Arhetipurile ne indică modul în care ne trăim feminitatea, relațiile, creșterea și creația. Cine poate nega puterea incredibilă a unei femei? Câteodată, nici noi, femeile nu ne dăm seama de câtă forță psihică și spirituală dispunem. Fricile, angoasele pe care le-am crescut în noi de-a lungul anilor, experiențele prin care am trecut, unele minunate, altele grele și împovărătoare ne-au șlefuit și au construit FEMEIA din noi.

Din punct de vedere psihic, ciclul menstrual este considerat în strânsă legătură cu fazele lunare, deși știința respinge această idee 100%. Cu toate astea, nici intuiția nu poate fi înțeleasă de știință, deși este experimentată de milioane și milioane de oameni din întreaga lume.

Puterea interioară a unui om vine din conștientizarea clară că știe cine este, iar în cazul unei femei cunoașterea de sine vine din îmbrățișarea strânsă a energiei sale feminine, care este PUTEREA sa.

Ai auzit de arhetipuri? Jung a folosit conceptul de arhetip în teoria sa despre psihicul uman, idee pe care a declinat-o de-a lungul experienței sale cu oamenii. Celebrul medic elvețian credea că personajele universale din mitologie, adică arhetipurile, se sedimentează în subconștientul colectiv al oamenilor de peste tot și din orice generație. Iar dacă le înțelegem, suntem capabile să ne înțelegem! Care sunt arhetipurile feminine și cum ne putem ajuta de ele?

Așadar:

Ce este un arhetip?

Arhetip(urile) formează baza modelelor instinctuale de comportament neînvățate (încă). Aceste simboluri universale extrem de puternice există în ceea ce Jung a denumit subconștientul colectiv. Dar ce este acesta și de ce este important?

Ei bine, subconștientul colectiv reprezintă un rezervor plin cu experiențe umane, ca o dimensiune nevăzută care planează asupra psihicului individual precum o umbră, influențând în liniște acțiunile și reacțiile noastre. Oamenii, indiferent de gen, masculin sau feminin, sunt pregătiți într-un mod intrinsec să integreze și să răspundă la imaginile arhetipale, dincolo de controlul lor conștient. Ca să-ți dai seama: persoanele publice, politicieni, actori, actrițe stârnesc în interiorul nostru un răspuns arhetipal profund, așa cum Lady Di a trezit arhetipul fecioarei în femei, Martin Luther King arhetipul mesianic, Maica Tereza arhetipul mamei, iar lista continuă la nesfârșit și cred că ți-ai dat seama unde bat.

Ce este un arhetip feminin?

Cea mai înaltă expresie a energiilor feminine este manifestarea deplină a arhetip(urilor) feminine. Suntem în era feminismului și vreau să cred că nu-l vom manifesta greșit (deși câteodată am impresia asta), de aceea, cu cât suntem mai conștiente de puterea arhetipurilor feminine, cu atât le putem integra mai bine pe interior.

Sunt mai multe arhetipuri feminine, iar pentru a avea o viață cât mai frumoasă și prosperă, fiecare dintre noi trebuie să stabilească o legătură cu toate.

Unii spun că spun că sunt 14, alții că sunt șapte, alții că sunt patru arhetipuri, ceea ce poate fi extrem de frustrant pentru unele persoane și confuz, evident, astfel că m-am gândit că ar fi mai bine să le sortez în calup, după cum urmează:

Arhetipuri feminine conform ciclului menstrual

 • fecioara care reprezintă luna în creștere și faza foliculară, care corespunde cu anotimpul primăvară
 • mama care reprezintă luna plina si faza ovulatorie (vara)
 • femeia sălbatică care reprezintă lună în descreștere și faza luteală (toamnă)
 • cotoroanța care reprezintă luna nouă și faza de menstruație (iarna)

Doresc să precizez că niciuna dintre noi nu va parcurge aceste faze așa cum le-am enumerat adineauri. Nu, nu! Fiecare femeie are o menstruație distinctă, unică care de foarte multe ori se orientează după locul în care ești azi, unde te situezi în propria viață, ceea ce trebuie să înveți, ceea ce cauți, ceea ce ai găsit deja, sau cum vrei să crești și în ce mod dorești să o faci.

Arhetipuri jungiene

 1. Tatăl
 2. Mama
 3. Copilul
 4. Bătrânul înțelept
 5. Eroul
 6. Fecioara
 7. Bufonul

Acestea sunt cele șapte arhetipuri definite de psihologul Carl Jung. Deși oferă o bază extraordinară pentru arhetipurile feminine, Jung, trăind în secolul XIX nu a privit femeia ca pe o ființă rațională, liberă și independentă, din contră, dacă citești cu atenție scrierile lui, vei observa că poziționa femeia nu în raportul egal cu bărbatul, ci pe o treaptă inferioară, de servitute față de sexul opus. Cu toate astea, consider că opera sa științifică merită citită de-a fir în păr pentru ampla înțelegere a psihicului uman.

Din punct de vedere ezoteric și dacă vrei, din punct de vedere al eternului feminin, un aspect pe care ar trebui să-l cunoască mai bine femeile și fetele de azi este că există 11 arhetipuri feminine principale cu care jonglăm fiecare dintre noi, evident în diverse etape de viață, situații sau oameni pe care-i întâlnim. Așadar, acestea sunt:

 1. Fecioara
 2. Ibovnica
 3. Mama
 4. Cotoroanța sau Vrăjitoarea
 5. Vindecătoarea
 6. Muza
 7. Preoteasă
 8. Regină
 9. Războinică
 10. Femeie sălbatică
 11. Femeie înțeleaptă

Deoarece subiectul pe care îl discut azi este vast și complex, îl voi fragmenta în mai multe materiale, astăzi dorind să discut primele patru arhetipuri feminine în care voi descrie atât părțile pozitive, negative, cât și moduri, consider eu, concrete prin care poți accesa energia acestora.

Arhetipul feminin: Fecioara

Fecioara este un spirit inocent și jucăuș. Este plină de viață, de energie și este gata să înfrunte lumea de una singură cu entuziasm și voioșie. Fecioara se caracterizează prin optimism, deși cu trecerea timpului, va experimenta provocări dificile inerente. Cu toate astea, se simte bine în propria-i piele și nu îi este frică să-i dezvăluie lumii profunzimea sufletului său. Arhetipul Fecioarei se manifestă îndeosebi înainte ca o femeie să-și descopere ambițiile de carieră sau să se căsătorească și să devină mamă. Poate te regăsești și tu în ea, poate ți-o aduci aminte ca fata aceea care iubea oamenii, avea încredere în ei și deși, se găsea în tatonări despre sine, și nu-și dădea seama ce vrea și cine este, se bucura realmente de călătoria vieții și nici nu se temea să încalce unele reguli în drum spre destinație.

Fecioara și umbra sa

Îmbrățișând umbra, partea întunecoasă, negativă a sa, inocența și lipsa de înțelepciune a Fecioarei o vulnerabilizează și o lasă dezarmată în fața celorlalți, care pot să profite de ea. Pentru a se face plăcută și validată de cei din jur, Fecioara poate deveni docilă și supusă, uitând de ea, de dorințele, visurile și țelurile sale. Un alt aspect pe care vreau să-l sesizez aici și pe care doresc să-l iei aminte este că o persoană care se găsește în starea de Fecioară, dar în modul negativ tinde să fie atrasă de relații de codependență, de persoane, fie că vorbim de relații amoroase, de familie sau de prietenie unde se va afla în rolul de victimă, atrăgând într-un fel sau altul situații riscante și persoane periculoase în viața sa.

Cum să accesezi energia Fecioarei:

 • Eliberează energia creatoare de care dispui fără temeri inutile
 • Concentrează-te pe tine însăți
 • Gândește diferit, în afara cutiei, cum zic americanii
 • Setează-ți obiective clare
 • Explorează-ți granițele personale
 • Joacă-te cât mai des!

Arhetipul feminin: Ibovnica

Ibovnica este pe deplin conectată la senzualitatea și sexualitatea ei. Ea este încrezătoare, pasională și radiază energie magnetică prin toți porii. Ibovnica dorește atât conexiune profundă și intimitate, cât și  libertate. Acest arhetip dispune de o mentalitate complexă și puternică, are o perspectivă pozitivă asupra lucrurilor, ceea ce înseamnă că atrage cu ușurință visuri și idealuri.

Ceea ce îmi place la ea este că trăiește acum și aici, întreaga sa ființă crede în puterea prezentului, de aici și energia sa CARE este simțită de cei din jur. Acest lucru o situează de obicei, în centrul atenției, aspect care-i face o foarte mare plăcere.

Atunci când dorești să captezi din energia acestui arhetip vei reuși să-ți exprimi mai bine sexualitatea, să-ți iubești corpul așa cum este, să te uiți în oglindă și să afirmi: Cât sunt de frumoasă!, trecând peste blamarea propriei persoane, trecând de defecte, și apreciind calitățile cu care natura te-a înzestrat. 

Ibovnica este pentru mine un arhetip puternic, necesar oricărei femei deoarece stimulează iubirea de sine și ne învață că sexualitatea nu trebuie să fie un tabu și că oferirea/primirea plăcerii este unul dintre cele mai minunate lucruri de care dispui ca femeie. Ibovnica te încurajează să-ți creezi o viață frumoasă și să te bucuri de ea fără ezitări.

Ibovnica și umbra sa

Partea negativă a acestui arhetip se poate folosi de puterea feminină pentru a-i manipula pe ceilalți ca să obțină ce-și dorește. Ibovnica în latura sa negativă atrage drame inutile, este o “drama queen” care nu se poate abține să nu-i controleze pe oamenii din jurul ei, mai ales pe bărbați. De asemenea, Ibovnica negativă este superficială și vanitoasă, nu are iubire de sine și nici stimă de sine, găsindu-se de multe ori captivă într-o buclă de eterne comparații cu ceilalți, eterne invidii din cauza imaginii distorsionate pe care o are despre sine.

Cum să întruchipezi arhetipul Ibovnica

 • Lucrează constant la construirea încrederii de sine
 • Răsfață-te, pentru că ai tot dreptul!
 • terapie pentru a vindeca rănile din trecut
 • Ține un jurnal, scrie o scrisoare de dragoste pentru tine… sau pentru cineva special, mai pe scurt lasă-ți gândurile în cerneală deoarece acest gen de terapie te poate vindeca
 • Poartă haine senzuale sau care îți accentuează calitățile

Arhetipul feminin: Mama

Mama, supremul arhetip de compasiune și sacrificiu. Nu există cuvânt mai frumos decât mama și nu există semnificație mai magică decât cea a mamei. Absolut necesară și dătătoare de viață, MAMA este iubire necondiționată. Indiferent că ești sau nu mamă, atunci când te afli în energia acestui arhetip vei simți nevoia profundă de a ajuta, de a ocroti acele proiecte la care lucrezi, acei puiuți pe care tu i-ai făcut, tu i-ai născut; aici mă refer atât la copii, cât și la diverse schițe la care lucrezi, proiecte pe care le înfăptuiești. Mama este deseori altruismul personificat atât fizic, cât și energetic, cea care de cele mai multe ori pune nevoile celorlalți înainte nevoilor proprii.

Arhetipul mamei ne învață să avem încredere, să ne observăm și să ne urmărim ritmurile naturale în așa fel încât să descoperim echilibrul în viața noastră. De asemenea, ea se poate conecta la copilul interior și poate vindeca sinele mai tânăr și de multe ori greu rănit . Nu de alta, dar cu mama noi ne simțim în siguranță, protejați, îngrijiți și infinit iubiți!

See Also

Mama și umbra sa

Când este acaparată de umbră arhetipul mamei poate da prea mult, până la punctul în care a epuizat toate resursele. Din păcate, se neglijează pe ea însăși și, prin urmare nu reușește să-și prezinte latura frumoasă și plină de daruri cu care a fost înzestrată. Uneori, acest lucru duce la pierderea propriei identități ca femeie. De asemenea, poate să cadă la fel ca Fecioara în plasa codependenței și să devină sufocantă, agasantă, dominatoare și pe alocuri să nu știe, să nu înțeleagă când este momentul să renunțe la o bătălie fără sorți de izbândă.

Cum să întruchipezi arhetipul Mamei:

 • Ai grijă de tine constant
 • Învață să pui propriile nevoi pe primul loc
 • Încearcă să renunți și mai ales să identifici acele relații de codependență din viața ta care te fac să suferi
 • Conectează-te la ciclul menstrual și descoperă puterea pe care Luna o exercită asupra ta
 • Petrece timp în natură
 • Vindecă rănile transgeneraționale și încheie cercul vicios

 

Arhetipul feminin: Cotoroanța sauVrăjitoarea

Vrăjitoarea este cunoscută și sub denumirea de arhetipul Maga, iar această etapă are loc în timpul fazei de toamnă a vieții unei femei, după anii maternității în care a descoperit magia nașterii și purtării de prunci, dar înainte (cu puțin) de menopauză.

Cotoroanța își exercită puterea arhetipală când copiii sunt deja mari și au plecat din casa părintească. Acest lucru îi oferă o oportunitate frumoasă de a se redescoperi într-o etapă diferită pe care soarta i-o oferă. Probabil că va avea mai mult timp să-și exploreze din nou hobby-urile și pasiunile la care a renunțat sau să descopere unele noi. Acum beneficiază ca niciodată de maturitate, înțelepciune și claritate, daruri extraordinare care o vor ghida în această nouă călătorie. Cu gândul la nepoții și generațiile viitoare, Vrăjitoarea dorește să ofere din experiența sa, acum își dă seama cât de important este să oferi și să aparții comunității din care faci parte. 

Vrăjitoarea și umbra sa

Pe măsură ce copiii se îndepărtează de ea, își iau viețile în stăpânire în adevăratul sens al cuvântului, Vrăjitoarea noastră poate să-și piardă simțul propriei persoane, să se simtă lipsită de scop, de valoare, neîmplinită, chiar abandonată.

Cum să întruchipezi arhetipul Vrăjitoarea

 • Descoperă noi pasiuni, fă lucruri noi pe care ți-ai dorit mereu să le încerci
 • Bazează-te pe familie și prieteni, nu-i îndepărta de tine
 • Integrează-te în comunitatea din care faci parte
 • Fii recunoscătoare pentru această etapă nouă și bucură-te de darurile pe care le descoperi

 

Acestea sunt primele patru arhetipuri feminine absolut esențiale în călătoria aceasta frumoasă numită feminitate. Arhetipurile pot fi controlate de noi în mod conștient, iar dacă reușești să le descoperi super puterea, ai foarte mari șanse să îți amplifici magia interioară, cea de care te îndoiești sau pe care nu ai descoperit-o încă.

Urmează partea a doua, așa că stay tuned!

Sursă foto:Unsplash.com

***

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

© 2020 Doer. Toate drepturile rezervate. Made by 360advertising.

Scroll To Top