Now Reading
Care sunt lucrurile din casă care ascund cele mai multe bacterii?

Care sunt lucrurile din casă care ascund cele mai multe bacterii?

bacterii

De regulă, curățenia săptămânală/zilnică a casei include pașii de bază: spălat pe jos, aspirat, șters praful, adunarea gunoiului și alte câteva activități. Discuția despre bacterii și germeni este însă mult mai complexă de-atât și asta pentru că, de multe ori, adevăratele pericole pentru igiena casei și, evident, sănătatea noastră sunt ignorate.

De exemplu, telecomanda poate ascunde chiar mai multe bacterii decât vasul de toaletă, pe care oricum îl cureți mai des pentru că este inclus în ritualul clasic de curățenie: la telecomandă, în schimb, nu prea se gândește nimeni. La fel se întâmplă și cu clanțele, pe care punem mâna toată ziua bună ziua, dar cărora nu le acordăm atenție atunci când ne apucăm de curățenie. Sunt multe astfel de lucruri și locuri în casa ta, așa că astăzi le fac un doer-inventar, ca să știm cu toții de ce trebuie să avem grijă. Bonus: tips & tricks pentru o curățenie ca la carte.

  1. Suportul pentru periuța de dinți

Acel pahar care, mai nou, este un obiect fancy dintr-un set care arată bine în baia ta. Dar da, suportul pentru periuța de dinți se numără printre cele mai murdare lucruri din casă. Pe de o parte, pentru că reține apa care se scurge din periuță (iar umezeala știi bine că e terenul de joacă al bacteriilor), iar pe de altă parte, pentru că se află în baie, aproape de vasul de toaletă. Și de fiecare dată când tragi apa, se răspândesc tot felul de microbi și germeni pe suprafața băii (de-asta e recomandat să închizi capacul înainte). Soluții? Spală de două ori pe săptămână suportul pentru periuțele de dinți: fie îl pui în mașina de spălat vase (dacă materialul permite), fie îl speli cu apă caldă spre fierbine și săpun, după care ștergi bine cu un șervețel dezinfectant.

  1. Clanțele și mânerele

Povesteam despre ele și mai sus, clanțele și mânerele sunt un adevărat paradis al bacteriilor. Cel puțin cele din baie și bucătărie. Același lucru e valabil și pentru mânerele și butoanele cuptorului/aragazului. Așa că data viitoare când faci curățenie generală în toată casă, acordă zece minute în plus pentru a le șterge cu câteva șervețele dezinfectante.

  1. Desfăcătorul de conserve

Pentru că intră atât de des în contact cu alimentele, desfăcătorul de conserve a fost asociat inclusiv cu bacteria salmonella. Tocmai de aceea, după fiecare folosire, trebuie spălat bine în apă fierbinte și apoi șters cu un șervețel pentru a se evita contaminarea altor alimente sau obiecte.

  1. Scurgătorul de vase

Te gândești că acolo pui doar vasele curate și că nu are de ce să fie dăunător? Well, think again. Toată apa aceea care se scurge pe grilaj și pe tăviță se transformă într-o adunătură de microbi și bacterii care, ulterior, ajung pe alte vase. Vase din care tu mănânci crezând că nu e niciun pericol. Spală acest scurgător cel puțin o dată pe săptămână cu apă fierbinte și detergent, iar apoi șterge-i excesul de apă.

  1. Telecomanda

Se făcuse la un moment dat un studiu conform căruia telecomenzile sunt cele mai murdare obiecte din hoteluri. Pentru că da, obiectele sanitare sunt spălate și igienizate, alternuturile schimbate, podeaua spălată, dar… la telecomandă nu se mai uită nimeni. Și trece prin atâtea mâini, care lasă pe ea de zeci, de sute de ori mai mulți germeni. Folosește un șervețel dezinfectant pentru a o șterge o dată pe săptămână.

  1. Tastatura

La fel ca în cazul telecomenzii, tastatura este un mediu de dezvoltare pentru bacterii. Folosește un șervețel dezinfectant sau o cârpă îmbibată în alcool sanitar și scursă bine și șterge butoanele, dar și spațiile dintre ele, având grijă să nu intre lichid în interior.

  1. Portofelul

O, da, chiar așa… când ți-ai curățat ultima dată portofelul? Îl scoți adesea din geantă (și nu e ca și când te speli pe mâini înainte), îl lași pe birou, pe tejghea, prin tot felul de locuri, iar în tot acest timp el acumulează muuulți microbi.

See Also

  1. Buretele de vase

Sau orice alt burete. Buretele de vase este de departe cel mai plin de bacterii obiect din casă și asta pentru că stă mereu umed și intră în contact cu multe resturi de alimente. Au apărut multe trucuri de igienizare a bureților de vase (scufundarea buretelui în oțet pentru cinci minute, introducerea lui – după ce a fost stors bine în prealabil – în cuptorul cu microunde pentru 1-2 minute), însă cea mai sigură variantă este, evident, schimbarea lui o dată la 1-2 săptămâni.

Evident, lista lucrurilor care ascund bacterii și acarieni este mult mai extinsă, însă mai sus am ales să fac lista celor de care tindem să uităm când în când. Evident, când vine vorba de spălat și curățat, nu trebuie uitate niciodată: fețele de pernă, prosoapele, așternuturile, chiuveta, vasul de toaletă, cada, tocătorul de legume, espressorul, frigiderul și în special compartimentul de legume, cuptorul etc. Poate că la prima vedere par lucruri care pot fi trecute cu vedere, dar nu, nu este deloc așa. Bacteriile favorizează apariția alergiilor, a iritațiilor, a afecțiunilor căilor respiratorii, a unor probleme gastrointestinale (și nu numai) extrem de serioase. Așa că da, este important să ne ferim de ele!

Foto: pixabay.com

***

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

© 2020 Doer. Toate drepturile rezervate. Made by 360advertising.

Scroll To Top