Ce echipament de sport să porți la fiecare antrenament

Alergare, Pilates, yoga sau interval training – acestea sunt o parte din tipurile de mișcare pe care le practic cu multă plăcere și dedicare de o vreme îndelungată. Evident, fiecare este foarte diferită, tocmai de aceea necesită și echipamente cu diferite funcții.
Am afirmat de multe ori și îmi susțin părerea că, pentru a face sport, nu echipamentul este cel mai important, ci determinarea de a a-ți face viața mai bună, de a te simți mai bine, de a preveni diverse boli. Dar, după ce ai ajuns la un anumit nivel, vei simți nevoia unui echipament adecvat, care să te ajute în creșterea performanțelor. Mie îmi place să am un echipament de sport stylish, dar nu în detrimentul eficienței. Așa că m-am gândit să îți dau câteva sugestii despre ce ar trebui să ții cont când alegi hainele în care vrei să te antrenezi, care să îmbine elemente funcționale, dar și unele estetice.
ALERGARE
Haine
Pentru alergare nu ai mare nevoie de haine speciale. Știu că ai văzut alergători îmbrăcați sumar, în short-uri și maieuri plasă sau, din contră, alergători în treninguri groase ca de rap-er indiferent de sezon. Eu îți zic așa: uită-i și pe unii, și pe alții. Poartă haine ușoare, confortabile, în concordanță cu vremea și care să nu te deranjeze. Alocă energia și concentrarea ta pe consecvența cu care practici această formă de mișcare. 🙂

ăDe ceea ce ai în schimb nevoie este o pereche bună de încălțăminte de alergare. Acesta este singurul articol esențial, care ar fi bine să fie cât mai calitativ. Asta nu înseamnă că de la bun început trebuie să iei cea mai nouă și performantă tehnologie, dar să fie ”running shoes”.

În plus, pentru femei este esențială bustiera cu susținere, mai ales dacă ai fost dotată de natură cu un bust generos. În magazin probează mai multe modele, până-l găsești pe cel în care să nu te simți încorsetată, dar la sărituri să ai o susținere solidă.

Ceasul de alergare
Ai variante foarte accesibile care nu depășesc 100 de lei (găsești la Decathlon). Dar dacă treci de un anumit nivel de performanță, vei vrea un accesoriu care să fie rezistent la apă, să ofere diverse funcții de măsurare a activității, monitorizare a pulsului, să aibă ecran luminat, etc. atunci acesta va avea și un preț semnificativ mai mare. Eu folosesc de aproape un an Garmin Fenix 5s și pur și simplu nu mă mai despart de el.
Ochelarii de alergare
”Alergătorii” cu RayBan pe nas sunt marea mea pasiune. 🙂 Este o marcă pe care o iubesc (cred că am zece perechi diferite – este probabil brandul meu preferat de ochelari de soare) și, cu rușine trebuie să recunosc că mi s-a mai întâmplat să îi iau în grabă la alergat, dar aștia NU sunt ochelari potriviți pentru sport. Ceea ce dovedești cu ei este că ai un gusturi bune, dar nu prea ai mare lucru de-a face cu alergarea.

Orice alergător serios (și nu doar de poză) va utiliza ochelari speciali pentru sport, indiferent de sezon. Asta înseamnă că ei vor fi realizați dintr-un material ușor flexibil, nu vor cântări prea mult și vor oferi protecție de 100% împotriva razelor UV. De asemenea, îți oferă protecție împotriva insectelor și a prafului.
Dacă încă nu ești alergător sau alergătoare, dar ți-ai dori să devii, îți recomand să citești acest articol: 6 sfaturi pentru cei care vor să se apuce de alergat.
YOGA
Când stai în Downward Facing Dog ultimul lucru pe care vrei să-l faci este să îți pice tricoul peste cap. Sau să-ți alunece colanții până la jumătatea feselor… you know what I mean. 🙂 Așa că obiectivul principal pe care trebuie să-l urmărești atunci când alegi hainele de yoga va fi ca ele să nu te abată de la practica ta.
Hainele de yoga trebuie să fie confortabile, din materiale naturale și în straturi.
Topul
Alege un top care să te acopere și să nu fie necesar să tragi constant de el. O variantă este un tricou basic, dar apropiat de corp. Sau un maieu. Pe dedesubt poartă o bustieră cu susținere medie (să nu te strângă). O opțiune 2 in 1 este topul cu bustiera inclusă.

La început, până te încălzești, și la final, în timpul shavasana, s-ar putea să îți fie răcoare de la aerul condiționat din sală. Ia cu tine un hanorac sau o jachetă moale și ușoară, pe care să o poți dezbrăca și îmbrăca repede.
Pantalonii
Scurți, trei sferturi sau lungi – toate trei sunt opțiuni bune atâta timp cât sunt pe lângă corp și foarte elastici. Materialul trebuie să respire și să nu aibă cusături care să îți oprească circulația în anumite zone ale corpului. Nici fermoarele nu sunt de dorit. S-ar putea să te așezi fix pe ele și să te împiedice să execuți anumite mișcări.
Alt detaliu important atunci când alegi pantalonii de yoga este înălțimea taliei. După cum ziceam mai sus, o talie prea joasă îți poate crea necesitatea continuă de a trage de ei… în sus. Așa că cei cu talia ceva mai înaltă, eventual dublată, sunt opțiunea cea mai bună.

SFAT: O salopetă poate fi varianta ideală pentru orele tale de yoga.

PILATES
Pentru Pilates se aplică mai toate cele enumerate mai sus, la yoga.
Evită echipamentele cu diverse șnururi și ornamente care se pot agăța în aparatura de Pilates.
Personal prefer să fac Pilates în picioarele goale, dar știu multă lume care nu suportă asta. Așa că există un model de șosete special concepute pentru Pilates, din materiale sau cu inserții antiderapante, care să te ajute la prinderi și care nu alunecă.


INTERVAL TRAINING
Echipamentul de sport trebuie să lucreze la fel de intens ca și tine. Și trebuie să arate bine pentru că și acesta este un factor de motivație. Așa că, uite, aici facem o concesie. La Interval Traning poți să te îmbraci cât vrei tu de stylish. Dar… (hahaha, ce credeai că nu urmează un ”dar”? :)) alege echipamente din materiale de ultimă tehnologie care elimină transpirația. Da, bumbacul este un material natural, excelent, dar atunci când transpiri excesiv (ceea ce se întâmplă la acest antrenament) va absorbi apa și va deveni greu și neplăcut la purtat.

Run Long Tights
Pentru acest gen de mișcare este foarte important ca femeile să poarte bustiere cu suținere mare. Salturile repetate pot dăuna aspectului sânilor.

Încălțămintea de alergare nu este cea indicată pentru antrenamentele în sală, deoarece a fost creată pentru absorbția șocurilor și s-ar putea să nu îți ofere suficient echilibru atunci când ridici greutăți sau sari dintr-o parte în alta. Alege o pereche de încălțăminte care susține piciorul.

SFAT: pentru a elimina mirosul neplăcut din hainele de sport, adaugă o ceașcă de oțet de vin alb la prespălare sau la clătire. Va elimina nu doar mirosul, ci și bacteriile din haine.
Cam acestea sunt în mare sfaturile mele legate de modul în care îți alegi un echipament de sport potrivit pentru fiecare antrenament. Dacă îți este de folos, dă-l mai departe și altora!
***