Now Reading
Ce și cum să împachetezi pentru o călătorie scurtă

Ce și cum să împachetezi pentru o călătorie scurtă

Acum aproximativ un an, într-o excursie, într-un moment în care astrele nu s-au aliniat tocmai așa cum îmi doream, bagajul meu de cală a fost rătăcit de compania aeriană cu care călătorisem. A fost ciudat și da, m-am panicat puțin, pentru că deși puteam înlocui tot ce aveam în bagaj (sunt puține lucruri de neînlocuit pe lumea asta), aveam nevoie urgentă de hainele respective pentru o serie de evenimente la care trebuia să fiu prezentă.

Tu îți cunoști drepturile de pasager care călătorește cu avionul?

Evident, îmi luasem la mine mult mai multe lucruri decât aveam nevoie. M-am gândit să am opțiuni. Dar acela a fost și primul moment în care m-am gândit mai serios la conceptul de travel light (sau packing light). În mod sigur ți-ai dat seama la ce se referă: ce și cum să împachetezi, e acel mod de a-ți face bagajul cât mai strict cu putință, doar cu esențialele, și de a călători cu o geantă ușoară.

Avantajele acestei metode? Călătorești mai comod, mai eficient (la aeroport, de exemplu, nu mai pierzi vremea așteptând bagajul la cală) și, bineînțeles, mai ieftin, pentru că toate companiile aeriene îți permit să iei gratuit un bagaj la cabină. Gândește-te la călătorii de cursă lungă, care străbat lumea întreagă cu un rucsacul în spate. Și la toate beneficiile unei astfel de variante. Sună tentant, nu? Chiar e o bună opțiune, mai ales pentru excursiile de câteva zile. Dar cum faci să călătorești light? Ei bine, am pus la cale un scurt ghid care o să îți fie de folos pentru că tocmai m-am întors dintr-un city break în care am respectat întpcmai ceea ce predic mai jos. 🙂

Fă-ți o listă de esențiale

Pentru o vacanță de 4 – 5 zile, nici nu trebuie să te încarci cu ceva în plus față de piesele din lista de mai jos:

  • Acte
  • Bani + carduri
  • Bilete de avion (sau biletele electronice)
  • Încărcătoare și baterii externe
  • Câteva rânduri de haine, piese pe care să le combini între ele (de exemplu, trei tricouri și două perechi de pantaloni sau o fustă)
  • Un pulover/o jachetă mai groasă, pe care să o ții pe tine până te urci în avion, ca să nu ocupi spațiul în bagaj
  • Lenjerie intimă, șosete și pijamale
  • Un beauty-kit format NUMAI DIN STRICTUL NECESAR (fond de ten, gel de curățare, demachiant, un tuș de ochi sau creion dermatograf, mascara, blush, ruj sau gloss, iluminator și o pudră matifiantă, de preferat toate în format travel size. Bineînțeles, merge și o trusă de make-up dacă e în varianta mini)
  • Câteva produse de îngrijire, dacă nu vrei să te bazezi pe cele de la hotel (gel de duș, cremă hidratantă de față, cremă de corp/mâini etc., toate în recipiente mici)
  • Perie de păr, pastă și periuță de dinți
  • Câteva accesorii pe care să le depozitezi într-un mic sac de pânză
  • O perie de păr cu aer cald SAU un ondulator electric în funcție de modul în care obișnuiești să-ți aranjezi părul.

Iar toate acestea, adunate la un loc, nu ar trebui să îți ocupe mai mult de un rucsac/troler mic. Mai ales dacă știi să le împachetezi inteligent, pentru a profita de tot spațiul.

Investește într-un troler mic

Deși rucsacurile sunt mai practice, pentru că le poți căra în spate fără să ai grija lor, în troler se așază mai bine lucrurile. Dar dacă nu ai un troler mic, cu atât mai tentat vei fi să bagi multe lucruri în bagaj. Alege unul standard, care se încadrează în dimensiunile bagajului de cabină acceptat de majoritatea companiilor aeriene. Și spațiul restrâns te va opri și pe tine să-ți ticsești trolerul cu lucruri pe care nici nu prea vei apuca să le porți.

Plănuiește ținutele pe zile

Pleci în vacanță o săptămână? Două? Trei? Atunci fă-ți timp măcar o oră, două, ca să gândești ținutele de zi cu zi. Și încearcă să faci cât mai multe combinații dintr-o serie limitată de piese (de exemplu, aceeași fustă poate fi purtată cu două tricouri). În felul acesta nu vei băga absolut tot dressingul în bagaj și nici nu vei mai pierde vremea odată ce ești în vacanță în încercarea de a compune outfituri.

De asemenea, dimensiunea bagajului tău va fi influențată de sezonul în care călătorești. Dacă pleci în vacanță vara, poți să-l „păcălești” cu piese din materiale ușoare, subțiri, care pot fi mai ușor compactate. Iarna însă e mai dificil, pentru că vei avea multe pulovere groase și va trebui să le rulezi astfel încât să îți încapă toate… chiar și într-un bagaj mare.

See Also

Ținutele pot căpăta un aer fresh de fiecare dată când schimbi un accesoriu gen eșarfă (purtată la încheietura mâinii, la gât sau pe cap), o beretă colorată, o pereche de cercei statement… fiecare în parte plus o coafură diferită îți pot oferi de fiecare dată un look nou. 

Împarte bagajul la doi

Dacă pleci în vacanță cu partenerul sau cu un amic, poate că n-ar fi o idee rea să împarți cu el un bagaj. O să ai mai mult spațiu (în caz că situația chiar e dramatică și lucrurile nu îți încap într-un rucsac) și… s-ar putea să fie el de treabă și să-ți care trolerul. Tot timpul. 😀

Nu în ultimul rând, verifică prognoza

Cu o zi, două înainte de a pleca. Chiar te vei putea orienta mai bine în ceea ce privește realizarea bagajului dacă vei avea măcar o idee despre cum va fi vremea.

Foto: pixabay.com

***

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

© 2020 Doer. Toate drepturile rezervate. Made by 360advertising.

Scroll To Top