Now Reading
Cinci alimente nebănuite care îți pot da glicemia peste cap

Cinci alimente nebănuite care îți pot da glicemia peste cap

Când vine vorba de alimente care îți dau glicemia peste cap, îmi vin în minte câteva… destul de remarcabile. Acestea includ: pâinea albă, cartofii albi, paste, ciocolată, iar lista poate continua. Din păcate, 1 din 10 români suferă de diabet zaharat, iar 3 indivizi din 10 au prediabet. Conform Forumului Român de Diabet în țara noastră, la ora actuală sunt înregistrați 832.000 de pacienți cu diabet zaharat de Tip II și din păcate, nu toți românii înțeleg gravitatea acestei boli.

Poate că sănătatea ar trebui să pună mai mult accent pe prevenție, iar conștientizarea acestei boli îngrozitoare ar trebui făcută încă de la grădiniță. 

M-am gândit că nu ar strica un material care să conțină o listă cu alimente (unele cunoscute, altele nebănuite) care îți pot da glicemia peste cap, în așa fel încât să știi să te păzești și să echilibrezi regimul alimentar zilnic.

1. Iaurtul îndulcit cu fructe

Citește eticheta! Tot timpul. Atunci când cumperi iaurt citește eticheta cu ingrediente deoarece, chiar dacă un iaurt conține piure de fructe sau bucăți de fructe, acestea conține la rândul lor zahăr, mult zahăr. Ține cont că îndată ce denaturezi un fruct pentru a-l folosi pentru dulceață nivelul de glucoză din sânge va fi influențat. Mai ales copiilor nu le da să mănânce iaurt cu fructe din comerț plin de zahăr și diverși îndulcitori.

Cu toate astea, iaurtul este extrem de sănătos, mai ales dacă alegi un iaurt dietetic, simplu cu proteine în cantitate moderată. Dacă îți place iaurtul dulce, alege un iaurt simplu grecesc și adaugă afine proaspete, căpșuni, mure sau orice alt fruct preferi pentru un mic dejun sănătos și care nu îți dă glicemia peste cap.

2. Batoanele de cereale

Batoanele de cereale sau din curmale, nuci sau merișoare reprezintă un trigger de glicemie. Ai putea să crezi că sunt naturale, fără zahăr adăugat, dar dacă te uiți cu băgare de seamă pe etichetă o să-ți dai seama de bomba calorică pe care o ții în mână. De exemplu, curmalele sunt fructe uscate, foarte bogate în zahăr. Bineînțeles, cheia pentru a menține sub supraveghere zahărul din sânge nu este să eviți fructele uscate, cum sunt curmalele și stafidele, mai degrabă să înveți să le asociezi corect cu alte alimente.

Cum? Ei bine, ori de câte ori mănânci dulce sau ceva care conține amidon adaugă proteină, grăsime sau fibre, reducând înmagazinarea excesivă de glucoză pe care alimentele dulci și cu amidon le asigură, din păcate. 

3. Mierea

Da, știu ești dezamăgită. Și eu, nu de alta dar sunt o fire păcătoasă și recunosc că îmi mai bag din când în când nasul în borcanul de miere zaharisită care îmi place așa de mult (o dinamită calorică și glicemică fără echivoc).

Revenind la mierea noastră cea de toate zilele, trebuie să îți spun că în pofida a ceea ce spune în stânga și-n dreapta marketingul mierea, zahărul alb, cel brun, siropul de arțar, piureul de fructe sau fructele uscate reprezintă toate, dar absolut toate gluoză și fructuoază.

Mierea  poate chiar influența nivelul zahărului din sânge mai mult decât zahărul de masă deoarece, aceasta conține mai multă fructoză decât zahărul de masă.

Din nou, acest lucru nu înseamnă că trebuie să arunci mierea pe fereastră și să uiți că ea există. Doar încearcă să gândești strategic în ceea ce privește ordinea în care consumi mesele din timpul zilei. Știința arată că, dacă mănânci constituenții unei mese într-o anumită ordine, poți reduce vârful de glucoză al mesei cu aproximativ 75%. Ordinea corectă pentru o glicemie corectă arată așa: legumele și proteinele sunt pe primul loc, iar grăsimile pe locul doi, ca mai apoi să apară și  zaharurile. Poți să consumi miere, dar fă-o într-o mică cantitate și la sfârșitul mesei.

4. Fructele

Da, da este adevărat! Fructele pot crește nivelul de zahăr din sânge, dar acesta nu este un motiv pentru a le elimina complet din dieta ta pentru că sunt atât de necesare pentru organismul uman. La urma urmei, fructele sunt bogate în vitamine, minerale, antioxidanți și fibre, toate acestea fiind extraordinare pentru sănătatea și gestionarea diabetului de tip 2.

See Also

Dar cum să le abordezi corect? Ei bine, asigură-te că numeri fiecare fruct consumat la fel ca pe carbohidrați. Optează pentru opțiuni de fructe întregi proaspete sau congelate (doar dacă este necesar), deoarece acestea sunt neprocesate și nu vin cu adaos de zaharuri.

Dacă preferi fructele la conservă, asigură-te că fructele sunt ambalate în apă, și nu în sirop de zahăr. În sfârșit, chiar dacă reușești să găsești fructe uscate care nu conțin zahăr adăugat, știi deja că acestea îți vor crește drastic glicemia. Îți dau un mic exemplu că tot vine în curând perioada lor: în timp ce o caise întreagă, proaspătă are puțin peste 3 grame de zahăr,  două linguri de caise uscate au aceeași cantitate.

5. Laptele vegetal

Laptele vegetal este în mod surprinzător bogat în zahăr. De exemplu, laptele de ovăz conține o cantitate foarte mare de zahăr. Potrivit Școlii de Medicină de la Harvard, acesta are un IG (indice glicemic) de 86 – 86 la sută mai mare decât glucoza pură. În ceea ce privește înlocuitorii de lapte, soia neîndulcită tinde să aibă cea mai mică probabilitate de a crește glicemia datorită nivelului mai scăzut de zahăr și nivelului mai ridicat de proteine. Informațiile nutriționale variază în funcție de marcă, așa că asigură-te că citești eticheta. 

În concluzie, graba strică treaba sau dacă nu citești eticheta s-ar putea să te păcălești consumând mai mult zahăr decât trebuie. Fă alegeri sănătoase și învață să mânânci corect!

Sursă foto: Unsplash.com

***

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

© 2020 Doer. Toate drepturile rezervate. Made by 360advertising.

Scroll To Top