Now Reading
Cum să dormi bine când e groaznic de cald!

Cum să dormi bine când e groaznic de cald!

Pe măsură ce temperaturile cresc în timpul verii, mulți oameni se confruntă cu dificultăți în a adormi și a avea un somn odihnitor. Căldura excesivă poate perturba ciclurile normale de somn și poate duce la treziri frecvente pe parcursul nopții. În plus, zilele mai lungi te pot reține să ajungi la culcare mai devreme, iar căldura te poate menține trează – sau te poate face să te răsucești de pe-o parte pe alta până la trei dimineața. Sunt sigură că nu vrei asta pentru că ai înțeles cât de important este să dormi bine. La #doer avem soluții pe bune care funcționează!

Patul este deja un mediu cald, deoarece este mai puțin aerisit. Tu și partenerul de pat contribuiți, de asemenea, cu multă căldură corporală.

Dacă temperatura ambientală care se învârte în jurul patului tău este și caldă, și umedă (cum ar putea fi în timpul verii), asta îngreunează somnul. Temperatura corpului nostru scade cu una până la două grade chiar înainte și în timpul somnului pentru a păstra energia și pentru a ajuta corpul să se concentreze asupra altor mecanisme și preferă să plece în țara viselor când temperatura camerei este ușor sub cea normală. National Sleep Foundation recomandă ca temperatura să fie undeva la 19 grade pentru un somn ideal (eu zic că poate fi undeva la 22 de grade – dar depinde cred de gust).

Dar pentru că sunt sigură că multora nu le este ușor să doarmă când sunt zile toride, iată câteva sfaturi practice care te pot ajuta să dormi mai bine chiar și în cele mai fierbinți nopți de vară.Dincolo de reglarea temperaturii aparatului de aer condiționat – și pentru momentele în care reglarea AC nu este o opțiune – vă propun să încercați acești pași

Ține jaluzelele închise/draperiile trase în timpul zilei

Pentru a menține temperatura cât de cât scăzută, închide jaluzelele sau trage draperiile pentru a reduce acumularea de căldură. Deși acest lucru poate că nu pare ceva atât de important, poate face de fapt o diferență semnificativă. Când este mai întuneric, aceste bariere de lumină pot reduce căldura solară care trece prin ferestre cu până la 60%

Fă un duș înainte de a te băga în pat

În ceea ce privește umiditatea, un duș înainte de culcare poate declanșa un efect natural de răcire. Deși poate suna contraintuitiv, o revizuire sistematică a 5.322 de studii publicate în Sleep Medicine Reviews în august 2019 a arătat că un duș cald sau călduț cu una-două ore înainte de culcare poate îmbunătăți semnificativ somnul. Corpul tău se va simți relativ rece ieșind din duș în temperatura camerei și va continua să se răcească pe măsură ce se pregătește pentru odihnă.

Dormi în costumul Evei 🙂 GOALĂ!

Nu există prea multe cercetări științifice despre efectele dormitului gol, dar unii oameni afirmă că îi ajută să adoarmă mai repede și să doarmă mai profund. Dormitul fără haine poate ajuta corpul să mențină o temperatură centrală mai scăzută și să promoveze un somn mai bun datorită fluxului de aer suplimentar și lipsei de straturi. Dacă alegi să dormi în pielea goală, ia în considerare să faci un duș înainte de culcare pentru a-ți menține cearșafurile curate mai mult timp și asigură-te că ai așternuturi confortabile la atingerea cu pielea.

Dacă dormitului goală nu te deschide – deși eu cred că poate fi și foarte sexy, alege pijamale din fibre naturale precum bumbac sau mătase. Un studiu al revistei Nature and Science of Sleep a constatat că, comparativ cu materialele sintetice precum poliesterul, îmbrăcămintea de noapte din țesături naturale a ajutat oamenii să adoarmă mai repede și mai bine.

Optează pentru accesorii de de pat de vară

Există perne, cearșafuri, pilote și pijamale fabricate din materiale alese pentru a oferi o ușoară senzație de răcorire. Dar deși capacitățile lor de răcire sunt limitate trebuie să vă spun că eu am ezitat clar diferența între pilota de vară și cea de iarnă. Aveți aici un articol în care povestesc exact la ce mă refer.

Rutina de somn care mă ajută să dorm profund! Descrisă pas cu pas, pe ore.

Țesături precum mătasea, bambusul, bumbacul și tencel sunt materiale care respiră și pot absorbi umezeala. Acestea pot oferi o ușoară ameliorare, dar pentru un efect mai bun, vă recomand utilizarea lor împreună cu alte sisteme de răcire (cum ar fi un ventilator sau aerul condiționat).

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Sonia Argint (@silversonia)

See Also

Răcorește camera de dormit

Folosește un ventilator, un aparat de filtrat aerul sau aerul condiționat: un ventilator poate ajuta la circularea aerului în cameră, creând o briză răcoroasă. Dacă ai un aer condiționat, setează-l la o temperatură confortabilă pentru somn, ideal între 20-22°C.

Lasă fereastra deschisă peste noapte

Dacă temperatura exterioară scade semnificativ pe timpul nopții, deschide fereastra pentru a permite aerului proaspăt să intre. Pentru mine geamul deschis noapte este aproape o regulă pe parcursul întregului an … uneori chiar și iarna pentru că aerul proaspăt care-mi intră în dormitor mi se pare extraordinar pentru un somn odihnitor.

Optimizează rutina de somn și evită antrenamentele intense, mesele grele și consumul excesiv de alcool cu 4 ore înainte de culcare

Relaxarea mentală și fizică poate ajuta corpul să se răcească în mod fiziologic. Ar fi indicat să eviți activitățile stresante, mesele copioase și exercițiile intense seara deoarece acești factori tind să ne încălzească.

Dacă alegi să consumi alcool mai devreme în timpul zilei, fă-o cu moderație (până la o băutură pe zi pentru femei, până la două pe zi pentru bărbați) și termină paharul cu cel puțin 4 ore înainte de culcare. Cercetările sugerează că un consum prea aproape de ora de somn poate perturba odihna.

Adoptând aceste strategii, poți transforma nopțile fierbinți de vară într-o experiență mai suportabilă și poți obține un somn odihnitor. Experimentează cu diferite metode și combină-le pentru a găsi cea mai bună soluție pentru tine. Un somn bun nu doar că îți îmbunătățește starea de spirit, dar contribuie și la sănătatea generală și la bunăstarea ta.

Foto: Mugur Cristescu

***

View Comment (1)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

© 2020 Doer. Toate drepturile rezervate. Made by 360advertising.

Scroll To Top