Now Reading
Cum scăpăm de alergiile de sezon: sfaturi și recomandări

Cum scăpăm de alergiile de sezon: sfaturi și recomandări

Dacă acum ceva vreme, primăvara era sezonul de vârf al alergiilor, cauzate în mare parte de înflorirea plantelor și a copacilor, acum acestea se manifestă cam pe tot parcursul anului (din primăvară și până la final de toamnă).

Bineînțeles, există numeroși factori care cauzează alergiile: alergenii din aer (polenul, praful, mucegaiul, diferite particule), înțepăturile unor insecte, anumite alimente sau medicamente, substanțele chimice, materialele textile.

Reacțiile pe care le provoacă nu doar că ne creează o acută senzație de disconfort, dar pot evolua într-o problemă foarte serioasă de sănătate. Alergiile ne afectează căile respiratorii, sinusurile, pielea și sistemul digestiv, iar printre cele mai frecvente simptome ale lor se numără:

 • Strănutul;
 • Senzația de mâncărime sau de usturime în gât;
 • Senzația de gât inflamat;
 • Congestia nazală, senzația de nas înfundat;
 • Secreția nazală;
 • Senzația de greață;
 • Ochii roșii, iritați, care curg;
 • Iritația sau mâncărimea pielii;
 • Tusea;
 • Respirația îngreunată;
 • Erupțiile cutanate;
 • Eczemele;
 • Anafilaxia (sau șocul anafilactic, în urma căruia apar probleme la nivelul sistemului cardiovascular, palpitații, convulsii și chiar pierderea cunoștinței. Șocul anafilactic trebuie tratat de urgență, pentru că pune în pericol inclusiv viața).

Oricum am da-o, de alergii nu prea scăpăm. Și eu mă confrunt cu ele, și familia mea se confruntă, însă partea bună este că am învățat să le gestionăm mai bine. Așa că v-am pregătit un ghid cu sfaturi și recomandări pentru combaterea alergiilor… indiferent de sezon.

Află la ce ai alergie și evită factorii declanșatori

Dacă te confrunți în mod recurent cu simptomele enumerate mai sus, sunt șanse mari să fi dezvoltat o alergie enervantă. Primul pas pe care îl ai de făcut e să te îndrepți către cabinetul medicului alergolog și să faci câteva teste cutanate (pielea ta va fi expusă la diferiți alergeni, iar reacțiile la ei vor apărea în mai puțin de 20 de minute) sau teste serologice (probe de sânge, care sunt mult mai complexe și se fac în cazurile mai complicate, atunci când trebuie să se determine foarte clar cauzele alergiilor).

Odată ce vei cunoaște cu exactitate sursa alergiilor tale, îți va fi mai ușor să eviți alergenii care îți fac rău.

Păstrează aerul din casă curat

Dacă e afară e mai greu să ne luptăm cu poluarea și alergenii pe cont propriu, în casă putem controla situația. Pentru că atunci când aerisești, inevitabil intră tot felul de alergeni în casă, un purificator de aer este cea mai bună investiție dacă alergiile îți dau bătăi de cap. Odată pus în funcție, acesta captează particulele, praful, aburii, toate substanțele care îți cauzează alergii și probleme respiratorii.

De asemenea, aparatul de aer condiționat, o sursă de alergeni la rândul său, ar trebui să aibă un filtru HEPA (High Efficiency Particulate Air), care să rețină praful, polenul, acarienii și alți alergeni.

Nu în ultimul rând, dacă afară plouă, aerisește imediat după ploaie. Apa de ploaie curăță aerul de polen și alergeni.

Schimbă-ți hainele imediat ce intri în casă

De fiecare dată când intri în casă de-afară, aduci cu tine mii de particule din exterior. Iar aceste particule se prind de haine, de încălțăminte, de pielea ta, de păr. Dă-ți hainele jos imediat ce ajungi acasă și fă-ți un duș rapid, ca să scapi de alergeni. Dacă ai alergie la anumite substanțe chimice, alege produse de curățare fără parfum, fără parabeni. Mergi pe formulele ecologice.

Iar atunci când îți speli hainele purtate afară, dacă eticheta lor o permite, spală-le la o temperatură ridicată, minimum 40 de grade. Dacă sunt foarte murdare, merg spălate chiar la 60 sau 90 de grade, temperaturi care elimină toâi alergenii și bacteriile.

Ține la îndemână produsele utile în lupta contra alergiei

Eu am mereu în geantă un decongestionant nazal, un spray nazal Xlear Rescue (cu pulverizator). Acesta mă salvează ori de câte ori am probleme cu căile respiratorii, fiind bazat pe plante cum ar fi uleiurile esențiale din oregano, pătrunjel și eucalipt. Acesta conține xylitol, o substanță care poate fi utilizată și ca îndulcitor natural, dar care ofera un puternic efect antibacterian. Este 100% natural, nu conține substanțe care să dea dependență și nici efecte secundare, se poate folosi oricând și ori de câte ori este nevoie.

De asemenea, o altă soluție pentru sinusuri și căile respiratorii blocate este și NetiXlear, soluție salină pentru spălare nazală, care e aur curat mai ales în zilele în care am filmări sau evenimente de prezentat și trebuie să pot respira ușor și sănătos și să vorbesc clar și răspicat. E o soluție pe bază de xylitol, sare și bicarbonat de sodiu care contribuie semnificativ la decongestia nazală. Pentru administrarea acestei soluții este necesar să folosiți un irigator nazal – o sticluță cu presiune special concepută pentru spălare, unul dintre cele mai bune și ușor de folosit sisteme de irigare nazală.

See Also

Foarte utile sunt și sprayurile sau picăturile care ajută la calmarea ochilor iritați, cu tendință de lăcrimare. Acestea combat imediat efectele negative ale alergenilor. Iar dacă medicul le recomandă, ţine la îndemână şi câteva antihistaminice, medicamente create special pentru ameliorarea alergiilor.

Poartă o mască

Dacă trebuie să desfășori o activitate cu potențial de declanșare a alergiei tale (să zicem, tăierea gazonului sau grădinăritul, două sarcini teribile pentru cei cu alergie la polen), poartă o mască de protecție, care să filtreze alergenii. Poate că nu te va apăra în totalitate de alergeni şi de substanţele care îţi fac rău, dar cu siguranţă ajută să ai o barieră în plus.

Tu la ce ai alergie şi cum te descurci cu perioadele în care acestea îţi fac probleme?

***

Articol realizat cu sprijinul XLear România
View Comments (2)
 • Ma confrunt cu o alergie la dezinfectantele de spital.Se poate face ceva in acest sens in Romania?

 • Alergie la gluten,lactate simt la tiroida că se inflameaza si ma stringe de git nu am nici un remediu imediat

Leave a Reply

Your email address will not be published.

© 2020 Doer. Toate drepturile rezervate. Made by 360advertising.

Scroll To Top