Despre neurocosmetice. Ce sunt ele?!
Subiectele din zona de beauty și produsele cosmetice reprezintă, așa cum bine știți deja, o temă de referință în comunitatea doer. Iar asta se întâmplă pentru că, la bază, a avea grijă de felul în care arăți este o dovadă de iubire sănătoasă manifestată față de propria persoană, față de corpul tău. În acest context, ce sunt neurocosmeticele și cum ne pot fi ele de folos?
Cu cât trece timpul, cu atât se dezvoltă mai mult zona de beauty. Dorințele vizavi de efectele unui produs se diversifică. Așteptările consumatorilor se rafinează. Așadar, ingredientele folosite pentru crearea produselor din această sferă trebuie să fie din ce în ce mai bune. Adică oferta trebuie să țină pasul cu cererea de pe piață. Acesta este motivul pentru care am ajuns să vorbim acum despre neurocosmetice.
Pielea noastră
Cel mai mare organ pe care îl avem este pielea. Dacă vrei să știi cât de mult cântărește, atunci calculează cât înseamnă aproximativ 15% din greutatea ta și vei afla răspunsul. Însă pielea noastră nu este doar un înveliș format din epidermă, dermă și hipodermă. Rolurile pe care le îndeplinește sunt numeroase.
Ea reprezintă, într-adevăr, o barieră de apărare împotriva bacteriilor, a virușilor și a oricăror altor factori din mediul extern care i-ar putea face rău organismului nostru. Dar este, totodată, și un organ senzorial. Spun asta pentru că pielea – mai exact terminațiile nervoase de pe suprafața ei – trimite informații către creier. Cum altfel am mai simți noi senzațiile de frig și de căldură, presiunea cu care suntem atinși sau durerea?! Totodată, pielea joacă un rol important și în reglarea temperaturii corpului. De aceea transpirăm când ne este cald și ni se face pielea de găină – adică ni se contractă vasele de sânge – când ne este frig. Ca să nu mai spun că pielea este cea care ne ajută să producem vitamina D.
Trecerea de la cosmetice la neurocosmetice
Cosmeticele au, în principiu, rolul de a ne face să arătăm (mai) bine. Neurocosmetice îndeplinesc nu numai acest rol, ci și pe cel de a ne simți mai bine. Dar cum anume se întâmplă acest lucru?
Conceptul de neurocosmetice are la bază ideea că pielea și creierul sunt conectate. Prin urmare, în produsele cosmetice pot fi adăugate o serie de ingrediente care să determine în corp anumite senzații sau chiar emoții.
Ceea ce înseamnă că legătura care există între piele și creier poate fi folosită în beneficiul consumatorului. Produsele devin mai eficiente, adică beneficiile pe care le aduc celui care le folosește cresc. Ceea ce vreau să spun este că produsele care conțin ingrediente din sfera neurocosmeticelor au un impact pozitiv și asupra stării tale generale.
De cele mai multe ori, ele sunt folosite cu rol de antiîmbătrânire. Pe de o parte, contribuie la creșterea fermității pielii, reducerea ridurilor și scăderea gradului de inflamație a pielii. Pe de altă parte, generează și un efect de relaxare. Cu alte cuvinte, o cremă din această categorie îndeplinește și rolul acelor suplimente luate pentru a combate efectele stresului.
Există mari șanse să le fi folosit deja
Dacă este să ne raportăm la istoria zonei de beauty, discuția despre neurocosmetice este relativ nouă. Dar este o temă care, zic eu, va prinde avânt. Pentru că oamenii vor deveni din ce în ce mai interesați de produsele care aduc beneficii pe cât mai multe paliere. Ceea ce este de înțeles.
Dar să știi că există mari șanse să fi folosit deja produse ce intră în categoria neurocosmeticelor. Adică produse care, pe lângă efectul pe care îl îndeplinesc în mod direct la nivelul pielii, produc anumite senzații și generează relaxare la nivelul corpului.
Mentolul și CBD-ul intră în această categorie. Primul vine la pachet cu o senzație de răcorire la nivelul pielii iar cel de-al doilea contribuie la reducerea durerii. Pentru mai multe informații, îți las aici articolul CBD (canabidol) în rutina wellness: ce este și cum îl poți folosi.
Un alt exemplu: aromaterapia. Adică folosirea uleiurilor esențiale pentru o mai bună stare de sănătate fizică și emoțională. Și profit de ocazie pentru a-ți aduce în atenție articolul despre Uleiuri esențiale pentru femei și cum se utilizează ele. Iar dacă nu ești familiarizat cu acest subiect, dar ai fi interesat să le încerci, atunci îți recomand să citești Ghidul începătorului pentru uleiuri esențiale.
Discuția despre neurocosmetice nu poate fi separată de discuția despre plantele adaptogene, întrucât cea de-a doua temă o completează pe prima.
Despre plantele adaptogene
Ce sunt ele? Pe scurt, vorbim despre plante care sunt recunoscute pentru efectele lor benefice vizavi de reducerea răspunsului organismului nostru la stres și pentru restabilirea echilibrului în corp.
Să știi că există peste 70 de tipuri de plante care se încadrează în această categorie. Ginsengul, Ashwagandha, goji, busuiocul sfânt (Tulsi) și ciuperca reishi sunt câteva dintre ele. De altfel, dacă vrei să afli mai multe despre ashwagandha, atunci te îndemn să citești articolul Ashwagandha sau ginsengul din Ayurveda și beneficiile neștiute pentru sănătate. Este o temă care, zic eu, merită aprofundată. Și cred că o să te convingi și tu de asta odată ce descoperi în cât de multe feluri te poate ajuta.
Nu este prima dată când discutăm despre plantele adaptogene și despre beneficiile lor. În urmă cu jumătate de an era postat aici un articol în care se vorbea pe larg despre ce sunt ele, câte sunt, cum ar trebui luate și așa mai departe. Articolul despre care zic se numește Chiar funcționează plantele adaptogene? Secretele deconspirate ale naturii.
În cazul în care te interesează acest subiect, dar ți-e mai la îndemână să asculți decât să citești despre el, să știi că găsești acolo și o discuție de aproximativ o oră purtată cu dr. Alejander Junger, directorul uneia dintre cele mai mai apreciate companii producătoare de plante adaptogene la nivel mondial. Vizionare plăcută!
În ce produse le găsim?
Mulți jucători din industria cosmeticelor și a îngrijirii personale și-au propus să pornească într-o călătorie de explorare în domeniul neuroștiinței.
De exemplu, în 2018, echipele științifice ale lui Shiseido au dezvoltat o gamă de creme hidratante. Cu o textura inovatoare bazata pe microsfere si un extract de ashitaba, o planta japoneza, tehnologia ReNeura îmbunătățește transmiterea semnalelor nervoase ale pielii și blochează efectele care încetinesc buna funcționare a acestora.
La începutul anului 2019, Givaudan a lansat Sensityl, un nou ingredient activ cosmetic rezultat în urma lucrărilor de biotehnologie asupra microalgelor. Acest activ prezintă un puternic impact pozitiv asupra stării de spirit și asupra stării generale a pielii, acționând asupra microbiomului și asupra căilor inflamatorii cutanate.
Compusul ExpoZen, oferit de Greentech, este un fitobioactiv care protejează pielea împotriva atacurilor care implică disfuncții neurosenzoriale. Ingredientul activ SensAmone P5 de la Mibelle Biochemistry, inspirat de modul în care acționează proprietățile veninului de anemone de mare, ameliorează disconfortul din pielea sensibilă și reactivă. ExpoZen și SensAmone P5 își obțin proprietățile lor calmante și protectoare din acțiunile directe asupra receptorilor Substanței P și TRPV-1, bine cunoscute în neuroștiință.
Ingredientul Neuroguard de la CODIF are o acțiune protectoare asupra nervilor din piele, menținând o bună comunicare neuron-fibroblast pentru a lupta împotriva îmbătrânirii și a ridurilor instalate. Sunt dezvoltate chiar și tratamente pentru piele cu acțiune globală, combinând ingrediente active cu efecte protectoare neurocosmetice și genetice, precum protocolul de rejuvenare Total Infinity de la Casmara.
Abordarea neurocosmetică a brandului LAST Skincare se concentrează în primul rând pe scăderea nivelului de cortizol, hormonul de stres care poate deteriora colagenul și pe creșterea beta-endorfinelor, neuropeptide care pot reduce durerea și pot îmbunătăți funcția de barieră. Serumul anti-îmbătrânire vedetă al mărcii oferă atât beneficii tradiționale, cât și din cele neurologice de îngrijire a pielii prin combinarea mai multor ingrediente bazate pe date științifice, cum ar fi vitamina C și CoQ10, cu activi neurologici, cum ar fi extractul de rădăcină de rhodiola rosacea și oleorezina de copaiba.
În concluzie …
Studiul relației dintre activitatea creierului și produsele cosmetice este un prim pas către doborârea barierei existente între frumusețe și sănătate. Mărcile de cosmetice existente deja pe piață depun efort pentru a cerceta proprietățile benefice ale produselor lor și pentru a explora în continuare efectele cosmeticelor asupra creierului. Iar noi este bine să căutăm informații ca să știm ce este de testat și ne-ar putea ajuta.
***