Now Reading
Dieta Sirtfood. Ce înseamnă și ce alimente poți consuma?

Dieta Sirtfood. Ce înseamnă și ce alimente poți consuma?

Înainte de a vorbi despre dieta Sirtfood vreau să punctez câteva lucruri. Cred că e important să te simți bine în propriul corp, să fii mulțumit de cum arăți. E parte din a avea o bună relație cu tine însuți. Dar, la un moment dat în viața noastră, poate că nu mai suntem în forma fizică în care ne-am dori să fim. Ce e de făcut? Să avem puterea și determinarea să facem niște schimbări care să ne (re)aducă acolo unde ne dorim. În ritmul în care vrem. Și cum vrem – adică în felul care îi e benefic organismului nostru. Într-un mod sănătos.

Hai să discutăm despre diete. În linii mari, fiecare nouă dietă vine cu promisiunea că o să te ajute să pierzi un număr impresionant de kilograme, de cele mai multe ori într-un timp scurt, nu-i așa? Totul pe baza unor schimbări majore în ceea ce privește alimentația. Ei bine, într-o discuție live pe contul Ig @silversonia cu dr. Anca Mihalcea despre cum putem înainta în vârstă frumos, am aflat despre dieta Sirtfood.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Sonia Argint | TV Host (@silversonia)

Ce este dieta Sirtfood?

Este dieta cu care celebra cântăreață Adèle a slăbit și datorită căreia arată spectaculos. Această dietă se bazează pe ideea că, prin intermediul alimentației, o persoană va slăbi mai repede dacă activează sirtuinele din organism. Dar întrebarea este… ce sunt sirtuinele?

Anumite proteine din corpul nostru au rolul de a asigura o bună funcționare a metabolismului, de a ține sub control inflamațiile și de a determina longevitatea celulelor. Și, nu în ultimul rând, de a contribui la pierderea în greutate. Ele se numesc sirtuine. Și se găsesc în anumite plante. Consumul lor va ajuta organismul să ardă grăsimile mai repede decât în mod normal.

Care sunt alimentele pe care le poți mânca?

În cartea ”The Sirtfood Diet”, Aidan Goggins and Glen Matten au făcut o listă cu alimentele care pot fi consumate de persoanele care vor să urmeze dieta Sirtfood.

The Sirtfood Diet Recipe Book Over 100 tried and tested recipes to help you lose 7lbs in 7 days – and stay lean for life AIDAN GOGGINS, GLEN MATTEN

Unele sunt la îndemână, altele sunt puțin mai greu de găsit. Iată-le pe cele mai importante, adică cele care, potrivit autorilor, duc la activarea sirtuinelor:

  • mere
  • hrişcă
  • nuci
  • ciocolată neagră (cu 85% cacao)
  • pătrunjel
  • leuștean
  • capere
  • ceai verde (în mod special ceaiul Matcha)
  • soia
  • citrice
  • țelină
  • curmale din soiul medjool
  • căpșune
  • afine
  • curcuma
  • ulei de măsline extravirgin
  • ceapă roșie
  • rucola
  • kale
  • cafea
  • vin roșu

Și nu este vorba doar despre a slăbi. Includerea lor în alimentație aduce și multe beneficii. Ceaiul verde este bogat în antioxidanți și ajută, printre altele, la creșterea imunității. Afinele te ajută să ai o memorie bună cât mai mult timp. Citricele sunt pline de vitamina C. Nucile au calciu, lecitină și Omega-3. Curcuma ajuta corpul să lupte împotriva inflamațiilor. Potrivit Harvard School of Public Health, ciocolata neagră este bună atât pentru inimă, cât și pentru creier. Și asta pentru că este bogată în flavonoide – niște compuși vegetali care îmbunătățesc circulația sângelui la nivelul creierului și protejează inima împotriva unei boli cardiovasculare. Totodată, pe termen lung, s-ar părea că determină o scădere a riscului de a face diabet.

Ce ar trebui să faci?

Prima săptămână

Sunt două lucruri de punctat. 1. Se reduce numărul de calorii consumate zilnic. 2. Trebuie să bei multe smoothie-uri sănătoase făcute în casă. Și asta ar trebui să ducă la pierderea a trei kg. Dar să o luăm pas cu pas. În primele trei zile ai consuma 1.000 de calorii pe zi. E vorba despre trei smoothie-uri făcute, în mare parte, din legume verzi. Plus o masă (gătită în funcție de alimentele și rețetele recomandate în carte). În următoarele patru zile poți consuma 1.500 de calorii pe zi, ceea ce înseamnă doua smoothie-uri și două feluri de mâncare.

See Also

Următoarele două săptămâni

Scăderea în greutate nu va mai fi atât de abruptă, dar ar trebui să fie constantă. Poți mânca trei mese pe zi – din nou, alegi din rețetele prezentate în carte. Plus un smoothie. Iar în cazul în care te întrebi ce ingrediente are, iată! Kale, rucola, pătrunjel, țelină, ghimbir, măr verde, lămâie și ceai verde Matcha.

După cele trei săptămâni de dietă

Chiar dacă ești mulțumit de rezultat, autorii cărții îți recomandă să continui să bei un smoothie pe zi și să nu renunți complet la alimentele bogate în sirtuine când vine vorba să alegi ce să mănânci. Iar dacă vrei să mai dai jos câteva kilograme, poți relua dieta Sirtfood.

Există și un “dar”

  • Alimentele pe care le consumi în timpul dietei Sirtfood nu conțin toată paleta de proteine, fibre, vitamine și minerale de care are nevoie organismul.
  • Să cântărești cu trei kilograme mai puțin după prima săptămână de dietă nu înseamnă că ai slăbit cu adevărat trei kilograme pe termen lung. Nu există studii bazate pe dieta Sirtfood. Ceea ce înseamnă că, după terminarea dietei, nu e garantat că nu revii la greutatea inițială. Adică e posibil să pui înapoi kilogramele pierdute în timpul celor trei săptămâni de dietă.
  • Te vei simți înfometat din cauza numărului mic de calorii consumate în fiecare zi – vorbesc mai ales de cele 1.000 de calorii din primele 3 zile.
  • Consumul limitat de calorii te poate face să te simți iritat, obosit sau îți poate da stări de amețeală.
  • Nu e sănătos să scazi rapid în greutate. Ideal ar fi să slăbești puțin câte puțin, dar constant. Gândește-te la slăbit ca la un angajament față de tine însuți luat pe termen lung.

În încheiere…

Discuția despre diete este, fără dar și poate, una vastă. De altfel, articolul acesta nu este primul articol de pe site care abordează subiectul dietelor. Iar două dintre ele cred că ar trebui readuse în atenție. Poate te întrebi de ce unele diete sunt eficiente pentru unii oameni în timp ce pentru alții nu funcționează. Răspunsul se află în ADN-ul nostru. Ceea ce vreau să spun este că felul în care asimilăm substanțele nutritive din alimente este determinat de genele noastre. Așa că, dacă ești curios să afli mai multe lucruri despre acest subiect, îți las aici Nutrigenetica sau dieta în funcție de gene.

Și aș vrea să închei cu un articol care încurajează un stil de viață care să ne facă să arătăm și să ne simțim bine în corpul nostru. Cum poți trăi mai mult datorită dietei, mișcării și controlului greutății. Pentru că, informându-ne și făcând schimbări în bine, cu pași mici sau cu pași mai mari – în funcție de cum poate și cum își dorește fiecare dintre noi, desigur – putem crește calitatea vieții noastre pe termen lung. Și nu e oare acesta un obiectiv foarte bun de avut în vedere? Vă las pe voi să-mi spuneți ce credeți. 🙂

***

View Comments (3)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

© 2020 Doer. Toate drepturile rezervate. Made by 360advertising.

Scroll To Top