Now Reading
Euforia unei veri ca-n filme: Cum să îți petreci un weekend de vis pe litoralul românesc

Euforia unei veri ca-n filme: Cum să îți petreci un weekend de vis pe litoralul românesc

Știți melodia aceea care circulă frecvent pe Instagram, ”A Summer Place”? Este tema muzicală principală din filmul cu același nume. Ei bine, ca stare pe care o induce, mi se pare extrem de potrivită pentru unul dintre cele mai frumoase hoteluri boutique de pe litoralul românesc: Euforia Retreat&Spa. În stațiunea istorică Eforie Sud, Euforia Retreat&Spa promite o evadare idilică la malul mării, unde timpul pare să curgă mai încet, iar sufletul se împrospătează cu fiecare adiere de vânt sărat.

 

Am ajuns weekendul acesta pentru a patra oară la Euforia Retreat&Spa… pentru că în acest moment pot declara că este hotelul meu preferat de la mare. Este micuț, extrem de chic, cu facilități suficiente cât să îmi pot satisface diverse capricii de relaxare și, mare avantaj, în fața sa se întinde cât vezi cu ochii o plajă lată și liberă.

Câteva cuvinte despre istoria stațiunii Eforie Sud

Cred că unul dintre motivele pentru care mi-a plăcut de la bun început a fost că locul mă duce cu gândul la ce îmi imaginez că era odinioară stațiunea Eforie Sud, cunoscută inițial sub numele de Carmen Sylva. Înființată în anul 1899, a devenit rapid o destinație populară pentru cei care căutau vindecare și relaxare. Stațiunea și-a câștigat renumele datorită proprietăților terapeutice ale nămolului și ale apei sărate din Lacul Techirghiol, atrăgând vizitatori din întreaga Europă. Ceea ce se cunoaște mai puțin este că, înainte de a se numi Carmen Sylva, stațiunea de la malul Mării Negre se numea Ioan Movilă și, nu întâmplător, a devenit faimoasă și peste hotare, fiind aleasă pentru relaxare și tratament de familiile bune ale vremurilor respective.

Ioan I. Movilă a fost un boier moldovean, urmaș al marii familii boierești moldave a Movileștilor, ce a trăit la sfârșitul secolului al XIX-lea. La 20 septembrie 1899, el a pus piatra de temelie a viitoarei stațiuni balneo-climaterice din zilele noastre, Eforie. Pe un teren cumpărat de la moștenitorii lui Mihail Kogălniceanu, a investit în aducerea unor specialiști din Viena pentru a analiza apa și nămolul, și a construit două hoteluri și un sanatoriu. Construcțiile au fost finalizate în 1902, iar stațiunea a fost deschisă între 15 iulie și 15 august în același an. Movilă a fost un fel de ”influencer” al vremurilor sale, deoarece și-a utilizat abilitățile de promovare pentru a convinge și alte familii nobile să își cumpere teren aici și să își construiască case de vacanță.

Pitorescul zonei și farmecul său autentic au transformat Eforie Sud într-o bijuterie de pe litoralul românesc, care și-a păstrat parțial până astăzi aerul boem și nostalgic. Iar cu ajutorul unor investii smart, cum a fost cea în Euforia Retreat&Spa, stațiunea are șanse mari să atragă turiști și dezvoltare!

Câteva cuvinte despre EUFORIA Retreat&Spa

Deja știți despre mine că nu sunt fan locuri aglomerate, agitate și stridente. Apreciez natura, liniștea, oamenii cu care am subiecte de conversație faine. Da, îmi place calitatea și încerc să nu fac rabat de la ea în alegerea destinațiilor de vacanță, indiferent că acestea sunt în țară sau în străinătate. Și, ce bucurie, că ușor, ușor, începe și la noi să prindă contur acel lux așezat pe care îl apreciez teribil. Ce înseamnă pentru mine această descriere mai exact?

Un loc cu design de bun gust (da, știu, teoretic este relativ gustul omului, dar bunul gust cred că se vede și este general valabil), camere aerisite, spațioase, cu așternuturi albe și perfect îngrijite, prosoape de un alb sclipitor, servicii atente, dar nu insistente, mâncare bună (corectă, nu caut chestii simandicoase, ci doar mâncare bine făcută). Apreciez facilitățile spa, precum saunele de diverse feluri, o piscină faină, zone de relaxare.

Și, desigur, natura care să ofere cadrul potrivit pentru reîncărcarea bateriilor. Așa că vă spun cu mâna pe inimă (și niciuna dintre persoanele care au fost oaspeți ai locului după ce le-am povestit despre el, nu au fost dezamăgiți) că Euforia Retreat&Spa nu este doar un loc de cazare, ci o experiență completă care îmbină confortul modern cu eleganța clasică, și care oferă priveliști spectaculoase ale Mării Negre (serios, marea are aici uneori o culoare incredibilă), unde răsăriturile și apusurile de peste drum sunt adevărate spectacole de lumină și culoare.

Oamenii vin aici în căutarea relaxării absolute, caută relaxarea vizuală, sunt iubitori de artă cărora le place luxul englezesc, acel quiet luxury, care vor să mănânce ceva bun, autentic, nu foarte sofisticat și care vor să evadeze din cotidian într-un loc care mi se pare de pe altă planetă. – Alexandra Bogatu-Pavel, EUFORIA Retreat&Spa

Euforia Retreat&Spa este o oază de liniște situată pe plaja dintre Eforii, acolo unde marea este mai nostalgică și dramatică decât în orice altă zonă de la malul Mării Negre. Clădirea este alcătuită din trei aripi – The Pool Pavillion, The Lake Wing, The Villa – ultima fiind o vilă interbelică, construită în anul 1930, care a avut parte de modificări în anii 90, dar și în 2022, dar care și-a păstrat autenticitatea și farmecul. Hotelul are 20 de camere, iar oaspeții pot alege dintre cele cu priveliște uimitoare la mare sau către lac.

Minunata săptămână în Toscana. O poveste împletită cu recomandări de artă, arome și aventură.

Atât camerele, cât și spațiile comune, piscina interioară, spa-ul cu saună uscată/umedă și zona de masaj terapeutic, jacuzzi-ul, livingul, terasa exterioară cu vedere spre mare și sala de sport, au fost amenajate într-o manieră contemporană. După cum am aflat chiar de la tânăra constănțeancă Alexandra Bogatu-Pavel, proprietarea EUFORIA, conceptul ”îmbină filosofia wabi-sabi, un ecou vintage și elemente de artă, creând o experiență vizuală unică ce poartă amprenta Annterior Studio. Proiectul a fost conceput în jurul frumuseții simplității și autenticității, îmbinând materialele naturale, o paletă cromatică subtilă și stinsă, cu obiectele vintage.” Nu doar că este pentru mine nou acest concept japonez, dar am aflat că este și primul hotel din România care a mers pe această filosofie.

Deci, ce înseamnă wabi-sabi? ”Este un concept japonez care încearcă să integreze și să ne facă să vedem frumusețea din imperfecțiuni”, spune Alexandra. Designerii, Anna Chițan și Maria Farcaș, au vizionat acest spațiu ca unul care să primească oaspeții și să servească drept sanctuar – un cocon de confort și bunăstare. Și planul le-a ieșit cu brio.

See Also

Conceptul de design se împletește fin în jurul elementelor naturale și durabile, cărora le este permis să îmbătrânească cu grație, adăugând o patină estetică și valoroasă. Aceste elemente sunt prezente în fiecare colț, urmărind un fir roșu ce subliniază autenticitatea și frumusețea simplă a spațiului.

Cunosc oameni minunați care ne trec pragul și care sunt recurenți, asta îmi place cel mai mult! – Alexandra Bogatu-Pavel, EUFORIA Retreat&Spa

Încăperile sunt îmbracate cu numeroase lucrări de artă, aici regăsindu-se tablouri cu tematică marină și sculpturi semnate de artistul George Culea.

Chiar este un loc pe care trebuie să-l vedeți în realitate pentru că este mult mai expresiv ca în fotografii. Plus că energia pe care o degajă este una specială și care trebuie simțită.

Cum poate să arate un weekend liniștit la Euforia Retreat&Spa?

Știu bine că multă lumea asociază mersul la mare cu petrecerile. Asta pentru că litoralul românesc a devenit celebru pentru distracție. Ceea ce este minunat pentru cei care asta caută. Dar litoralul românesc poate fi și altfel, relaxant, elegant și chiar poetic. Vă spun eu cum arată pentru mine un weekend după sufletul și starea mea!

 1. Văd răsăritul din pat!
  Diminețile la EUFORIA în camerele cu vedere spre mare sunt ca un vers dintr-o poezie de dragoste. Imaginează-te trezindu-te devreme, pășind pe terasa camerei tale sau pur și simplu ridicând capul din pat și fiind întâmpinat de primul punct de lumină al zilei, care dansează pe valurile mării. Răsăritul aici este un moment de contemplare și liniște, un început perfect pentru o zi relaxantă. Dacă nu vrei să rămâi trează după aceea, poți trage draperiile groase și te poți culca la loc. Dar chiar și eu, a long sleeper, am văzut de două ori răsăritul de aici.
 2. Mă plimb pe plaja lungă și lată.
  După un mic dejun savuros sau după cină, o plimbare pe plaja aproape pustie (în sezon este un pic mai aglomerată dar nu și seara) este exact ceea ce ai nevoie pentru a te conecta cu natura. Fiecare pas pe nisipul fin sau plin de scoici te apropie mai mult de bucuriile simple ale vieții, de acea stare de bine pe care doar Marea Neagră și mirosul ei tipic o pot oferi.
 3. Fac tratamente Spa și Wellness.
  Eforie Sud este o stațiune renumită pentru tratamentele sale balneare, iar Euforia Retreat&Spa capitalizează acest avantaj oferind o gamă variată de terapii și masaje. De fiecare dată când ajung aici petrec timp și la spa: fac yoga, saună uscată sau umedă, masaj. Și alegerea mea preferată aici este sauna cu ozon. Sauna cu ozon combină beneficiile saunei tradiționale cu ozonoterapia, oferind multiple avantaje pentru sănătate. Aceasta ajută la detoxifierea organismului, îmbunătățește circulația sângelui și oxigenarea țesuturilor, curăță și sănătosește pielea (care este suuuper fină după o sesiune), reduce stresul și relaxează mușchii. De asemenea, stimulează sistemul imunitar și ameliorează durerile articulare și musculare, fiind o terapie eficientă pentru bunăstarea generală. În apă cu bulbuci, aka Jacuzzi, nu stau eu cu plăcere, dar pentru cei pasionați, să știți că există și această opțiune. Vă zic, după toate aceste terapii mă simt revigorată și echilibrată și am o super energie.
 4. Privesc apusuri de poveste la un pahar de vin bun.
  Seara, după o zi petrecută la plajă sau la spa, apusul este un moment de melancolie dulce.

  Pe terasele din spate ale hotelului sau de pe plajă, cu un pahar de vin local în mână, sorb din priviri cum soarele se scufundă în mare, colorând cerul în nuanțe de lila, portocaliu și roz. Chiar este o minunăție pentru suflet!

 5. La cină număr stelele.
  Pentru că restaurantul are și o terasă cu vedere către mare, unde se poate încheia ziua cu o cină delicioasă la restaurantul hotelului, unde preparatele sunt pregătite cu ingrediente proaspete (multe locale) și cu multă pasiune și know how. O masă savurată sub cerul înstelat, acompaniată de sunetul valurilor, este o experiență care mie îmi mângâie toate simțurile.

EUFORIA Retreat&Spa din Eforie Sud nu este doar un hotel, ci un refugiu unde timpul pare să se oprească, lăsând loc doar pentru pace, frumos și o stare de bine.

 

Fiecare moment petrecut aici este o invitație la visare și la redescoperirea bucuriilor simple ale vieții, exact ca într-o melodie de vară ce îți rămâne în suflet pentru totdeauna. Să înceapă vara! Un loc în care să mergem avem! 🙂

***

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

© 2020 Doer. Toate drepturile rezervate. Made by 360advertising.

Scroll To Top