Gesturi mici pentru a preveni risipa și poluarea din prezent
Zilele trecute, într-o dimineață, în încercarea mea plină de elan de a face ordine prin casă înainte de a pleca spre birou, m-am intersectat cu teancul de rechizite, cărți, manuale, știți voi, arsenalul tipic al oricărui elev. Și da, recunosc: îmi place la nebunie papetăria, sunt topită după culori, ba chiar sunt dependentă de agendele mele, așa că încerc mereu să am câte una drăguță, un planner care să mă ajute să mă organizez cât mai bine. De altfel, acesta este și unul dintre motivele pentru care încă mă bucur că am copii la școală: pot trece prin procesul de achiziție a rechizitelor cu ei. Însă, când am văzut ditamai turnul de hârtie, hârtie care, în cea mai mare parte a ei, este inutilă în contextul tehnologiei care există astăzi, primul meu gând a fost: „aoleu, iar adunăm o tonă de maculatură!”.
Coincidență sau nu, cu doar câteva în minute în urmă, îmi băusem cafeaua de dimineață, noul sortiment Nespresso Master Origin Colombia, lansat în această toamnă, disponibil în varianta unei capsule realizate în proporție de 80% cu aluminiu reciclat tot din capsulele Nespresso, și citisem despre faptul că acest material, aluminiul, este unul infinit reciclabil (75% din cantitatea de aluminiu produsă vreodată fiind în continuare în uz în momentul prezent). Datorită compoziției aliajului de aluminiu necesar pentru producerea capsulelor de cafea Nespresso, 80% reprezintă cantitatea maximă de conținut reciclat care poate fi utilizat în prezent. Cu toate acestea, Nespresso continuă să caute soluții care să crească acest procent, mai ales în contextual în care rata de reciclare a capsulelor e în continuă creștere (Nespresso a atins o rată globală de reciclare a capsulelor de cafea utilizate de 30% – acesta fiind procentul capsulelor utilizate din totalul capsulelor comercializate pe care membrii Clublui Nespresso le colectează şi le returnează la Nespresso pentru a fi reciclate).
Mai mult decât atât, angajamentul luat de Nespresso față de sustenabilitate s-a tradus și în încheierea unor colaborări care îmbină arta, frumosul și grija față de mediu. În urma parteneriatului între Nespresso și Caran d’Ache, anul acesta ne bucurăm de pixul cu ballpoint Caran d’Ache 849 realizat din capsule Nespresso. În plus, Caran d’Ache oferă cea mai recentă ediție a pixului Nespresso x Caran d’Ache în culori actualizate, iar eu v-am pregătit pe Instagram și pe Facebook un giveaway cu un premii simpatice din această colecție. Check it out!! 😉
Și asta nu este tot, pentru că tot am avut eu un soi de revelație, un gând pe care l-am mai analizat și înainte, sub o formă sau alta: ÎNCĂ NU FACEM SUFICIENT pentru a preveni risipa și poluarea și pentru a ne ajuta planeta să fie bine.
Efectele pandemiei actuale, de care, adesea, nici măcar nu vreau să mai aud, s-au resimțit nu doar în plan medical, social și economic, ci și la nivelul mediului. Din martie și până acum, am avut declarații de completat, chiar multe exemplare scoase la imprimantă, cutii sau ambalaje (de la măști, dezinfectanți, viziere etc) de aruncat, multe măști de unică folosință care, din păcate, ajung pe jos, aruncate la nimereală de către tot felul de indivizi care-și imaginează că strada e coșul lor de gunoi.
Prin urmare, rândurile de mai jos sunt un fel de kind reminder. Un nou îndemn la grijă pentru mediu. Un scurt ghid, cu trucuri sustenabile, la îndemâna oricui. Pentru că acum, poate mai mult ca niciodată, avem nevoie să ne protejăm și să fim responsabili față de tot ceea ce se află în jurul nostru.
Renunță la hârtie.
În ultima vreme, conceptul de „paperless environment” a început să câștige tot mai mult teren, mai ales în companiile în care tehnologia le permite să își desfășoare activitatea și procesele în online, să își automatizeze sistemele tradiționale. Bineînțeles, probabil că încă nu există firme care să fie fully paperless, pentru că întotdeauna mai apare un contract de făcut, care trebuie păstrat în format fizic, un raport de predat și tot așa, dar cred că obiectivul ar trebui să fie renunțarea la hârtia pe care, la final de zi sau de săptămână, ajungem să o aruncăm la coș. Chitanțe, facturi, plicuri, să mai zic și de celebrele pliante? Îmi doresc o lume fără pliante! Plățile se fac online acum, multe acte pot fi semnate digital, comunicarea se face preponderent online, școala trece treptat în online, ceea ce înseamnă că epoca referatelor printate și a manualelor fizice ar cam trebui să apună… sunt schimbări mici, dar… nu e greu să evităm risipa de hârtie!
Dacă nu poți renunța definitiv la hârtie, reciclează!
Și eu adun teancuri de hârtie, uneori fără să vreau. Am dat mai sus exemplul maculaturii rămase de la școală, pentru că, ne place sau nu, copiii încă învață din manuale, predau referate pe hârtie (care, odată ce se notează, probabil că ajung la tomberon) și scriu pe caiete dictando. Am reviste. Primesc facturi în cutia poștală, pe care, ulterior, le achit online. Sau mă trezesc cu pliante. De cele mai multe ori, nu putem controla acest aspect.
Ce putem face, în schimb, este să controlăm destinația hârtiei. Păstrează hârtiile de care nu mai ai nevoie în cutii sau plase de pânză până se adună o cantitate mai mare și o poți recicla (pe https://localizare.hartareciclarii.ro/ poți identifica, de exemplu, câteva puncte de colectare). Optează pentru facturi electronice. Semnează digital. Nu accepta flyerele care încă își sunt întinse pe stradă. Cumpără online bilete (la concerte, la film, la avion, la tot ce se poate) și prezintă-le la control în format electronic. Folosește ciornele pe ambele părți. Sunt trucuri mici, dar care, la final, pot face o diferență semnificativă.
Reciclează sau refolosește tot ce se poate.
V-am povestit la un moment dat despre conceptul de zero waste (insert link). Într-o lume ideală, oamenii ar refolosi absolut toate lucrurile pe care le utilizează zi de zi. Dar cum mai avem mult până departe, propun să începem cu baby steps. Folosește becuri economice sau chiar pe senzori, ca să nu mai stea lumina aprinsă în spațiile pe care nu le mai folosești. Înlocuiește bidoanele de apă plată, pe care le cumperi lunar, cu o cană filtrantă sau un filtru de apă potabilă. Ține întotdeauna în mașină și în geantă o plasă din pânză, în cazul în care te oprești la un supermarket pentru cumpărături. Transformă hainele pe care nu le mai porți (le poți purta prin casă, le poți transforma în fețe de pernă, în lavete de curățenie, în săculeți pentru lavandă, de exemplu). Reciclează bateriile, plasticul, conservele, sticlele, cartonul, hârtia, absolut tot ce se poate recicla.
După cum vă spuneam și mai sus, Nespresso a lansat pe piața locală primele capsule de cafea realizate în proporție de 80% cu aluminiu reciclat, ca parte a angajamentului companiei pentru dezvoltare durabilă prin circularitate, consum de mare precizie și reutilizarea materialelor. Eu una duc lunar capsulele la reciclat. Nu irosi apa. Citește etichetele produselor de curățenie și de îngrijire pe care le folosești și încearcă să alegi formulele bazate pe ingrediente naturale, fără substanțe dăunătoare mediului.
Deconectează-te.
E bine pentru tine, dar e bine și pentru mediu. Ai auzit de vampire power? Mhm, există. Dispozitivele și electrocasnicele din casă consumă electricitate chiar și atunci când sunt oprite, dacă rămân băgate în priză. Un fel de vampiri energetici, care sporesc consumul, chiar dacă nu funcționează, chiar dacă sunt oprite de la buton. Prin urmare, un alt truc sustenabil pe care ți-l ofer este să scoți din priză cât mai des gadgeturile pe care nu le folosești, mai ales pe timpul nopții sau atunci când pleci mai multe zile de-acasă. Televizorul, routerul, boxa, computerul, cuptorul electric, cuptorul cu microunde și lista poate continua: ori de câte ori nu le folosești, scoate-le de tot din priză, pentru că, inclusiv în modul standby, acestea pot consuma (ce-i drept, o cantitate mai redusă) curent electric.
Apropie-te de natură. În toate formele ei.
Această apropiere poate implica mai multe planuri. Include în dietă mai multe fructe și legume și încearcă să reduci consumul de carne, în special de carne de vită (creșterea intensivă a animalelor duce la secarea resurselor de apă, la distrugerea suprafețelor agricole și la producerea unor emisii de gaze cu efect de seră). Investește în spații verzi, inclusiv la tine acasă, fie că stai la casă cu grădină sau la bloc – un colț verde în balcon nu strică niciodată! Crește plante pentru consumul propriu dacă ai posibilitatea: un ghiveci de busuioc poate fi amplasat și pe balcon, o roșie din grădina ta va avea mereu un gust senzațional. Alege produse organice. Cumpără alimente de la producătorii locali. În măsura posibilităților, orice gest contează!
Voi la ce acțiuni sustenabile recurgeți în viața de zi cu zi? Cum arată comportamentul vostru eco? La aceste întrebări mai aveți timp să răspundeți astăzi, pe contul meu de Instagram @silversonia sau pe Facebook, la giveaway-ul făcut împreună cu Nespresso, pentru cei care, prin gesturi mici, au grijă de planeta noastră… așa cum este ea.
***