Inflamația – un subiect prea puțin discutat, dar necesar de înțeles pentru un organism de fier
Când rostești cuvântul “inflamație” s-ar putea să te duci cu gândul la imaginea unei glezne umflate după ce ai călcat greșit pe munte sau la o burtă umflată prea mult după festinul de Crăciun servit în familie. Cu toate astea, atunci când medicii sau oamenii de știință discută despre inflamația din corp, ei se referă la modul natural al organismului de a se apăra împotriva virușilor, bacteriilor sau a factorilor externi pe care îi percepe ca agresivi. Aceasta este un răspuns defensiv, condus de sistemul imunitar care trimite celule albe din sânge către zonele afectate ceea ce, mai apoi, se concretizează prin roșeață, inflamație sau febră.
Tot ceea ce este străin în corp, cum ar fi: microbii, substanțele chimice sau polenul de flori sunt imediat recunoscute ca inamici de către sistemul imunitar care face tot ce poate ca să se apere. Crizele intermitente de inflamație îndreptate către ”invadatorii” cu adevărat amenințători îți protejează sănătatea. Câteodată, se întâmplă ca inflamația să persiste chiar și atunci când nu ești atacat de nu știu ce patogen periculos. Iar treaba asta nu face decât să-ți transforme propriul corp într-un inamic.
În medicina de azi înțelegem că inflamația este strâns corelată cu boli cronice, precum: diabetul, vitiligo, Alzheimer, cancer și bolile de inimă. Treaba asta ar trebui să te pună pe gânduri și să te întrebi serios dacă și corpul tău se află în acest moment într-o luptă cu inflamația. Și dacă da, ce poți face ca să-l ajuți?
Tipuri de inflamație
Ei bine, inflamația este clasificată în două tipuri principale:
- Inflamația acută apare pe o durată scurtă de timp (dar adesea este severă). Adesea trece în două săptămâni sau chiar mai puțin, iar simptomele apar rapid. Acest tip de inflamație restabilește corpul la starea sa inițială, adică așa cum era înainte de boală.
- Inflamația cronică este o formă mai lentă și mai puțin severă de inflamație. De obicei, durează mai mult de șase săptămâni. Poate apărea chiar și atunci când nu există un virus gata să-și facă casă în corpul tău și de cele mai multe ori, nici nu se termină când boala este vindecată. Inflamația cronică a fost legată de bolile autoimune și de stresul prelungit.
Simptome de inflamație
Simptomele specifice pe care le ai depind de locul unde se află inflamația și ce anume o cauzează. Inflamația pe termen lung poate duce la o serie de simptome și te poate afecta în multe feluri. Cu toatea astea, cele mai comune semne de inflamație cronică în corp pot include următoarele:
- durere corporală
- oboseală constantă și insomnie
- depresie, anxietate și tulburări de dispoziție
- probleme gastrointestinale, cum ar fi constipație, diaree, reflux, balonare
- creștere în greutate
- infecții frecvente
De asemenea, simptomele pot varia și în funcție de boala asociată cu inflamația. Ca să fiu mai specifică: în anumite boli autoimune, sistemul imunitar încercând să se apere, afectează pielea, ceea ce poate duce la erupții cutanate (psoriazis) sau pete decolorate pe piele (vitiligo). În alte cazuri, nivelul hormonal din organism este amplu afectat, ceea ce provoacă disfuncții tiroidiene; incidența fiind în prezent din ce în ce mai mare și la bărbați, nu doar la femei.
De exemplu, în artrita reumatoidă sistemul imunitar afectează articulațiile ceea ce cauzează:
- dureri articulare, umflare, rigiditate sau pierderea funcției articulare
- oboseală
- amorțeală și furnicături
- gamă limitată de mișcare
În boala Crohn inflamația apare în jurul tractului intestinal, ceea ce poate cauza:
- diaree
- dureri de stomac, crampe sau balonare
- pierdere în greutate sau anemie
- ulcere hemoragice
Scleroza multiplă, o altă boală autoimună în care corpul nu face altceva decât să atace teaca de mielină, mai exact învelișul protector al celulelor nervoase. Câteva dintre simptome:
- amorțeală și furnicături în brațe, picioare și unele părți ale feței
- probleme de echilibru
- vedere dublă, încețoșată sau pierderea parțială a vederii
- oboseală
- probleme cognitive, cum ar fi ceața cerebrală
Cauze posibile
Inflamația cronică are câteva posibile manifestări, precum:
- bolile autoimune
- expunerea la toxine (poluarea, E-urile din alimente, pesticidele din diverse legume și fructe)
- Inflamație acută netratată, cum ar fi o infecție (la o măsea) sau o leziune (de exemplu: vitiligo genital poate să apară în leziuni netratate, cum sunt hemoroizii persistenți sau fisurile anale)
Stilul de viață contribuie semnificativ la declanșarea inflamație în corp. De altfel, persoanele care bifează căsuțele de mai jos sunt mult mai predispuse spre a dezvolta inflamație cronică:
- fumătorii
- cei care au un indice de masă corporală (IMC) ridicat care se încadrează în limitele obezității, cu excepția cazului în care acesta este rezultatul faptului că este foarte musculos
- mișcarea nu face parte din programul zilnic sau chiar exercițiile dese la intensitatea maximă
- stresul
Cum se poate trata inflamația?
Inflamația acută nu necesită întotdeauna tratament, ci doar repaos, gheață pentru ameliorarea inflamației localizată, odihnă cât cuprinde, iar în câteva zile lucrurile se pot ameliora.
Pe de altă parte, inflamația cronică necesită multă răbdare din partea ta și tratament bine stabilit din partea medicului specialist. De asemenea, modul în care te poziționezi vis-a-vis de acest aspect poate întru totul să schimbe manifestarea din corp. Renunțarea la stres este obligatorie. Nu spune nimeni să nu-ți faci griji, dar elimină din calea ta situațiile complicate, oamenii toxici și învață să-ți pui ordine în viață.
Totodată, discută cu medicul specialist de importanța suplimentelor în ameliorarea inflamației. Spre exemplu, vitaminele A, C, D, zincul ori suplimentele din ulei de pește sunt benefice în tratarea inflamație. De asemenea, condimentele cu proprietăți antiinflamatorii, cum ar fi turmericul, ghimbirul sau usturoiul sunt și ele necesare.
- vitamina A susține sistemul imunitar, menține oasele sănătoase, dinții, gingiile, părul și pielea fiind un puternic antioxidant. Aceasta este implicată în formarea celulelor B și T care joacă rol esențial în răspunsurile imune care protejează împotriva bolilor.
- vitamina C sau acidul ascorbic asigură buna funcționare a organismului și se ocupă de sinteza colagenului. Vitamina C alcalină este extraordinară și se recomandă în cazul inflamațiilor, bolilor autoimune, viroze gripale, infecții urinare, îmbunătățește memoria și protejează împotriva bolilor cardiovasculare
- vitamina D denumită și “calciferol” care cuprinde mai multe tipuri ( între D1-D5, D12), iar în funcțiile de rezultatele analizelor tale medicul poate dispune un anumit supliment pe bază de vitamină D. Aceasta inhibă formarea tumorilor în corp, o mai bună funcționare a creierului și reglarea ritmului cardiac
Un aspect important pe care vreau să-l reții este ajutorul indubitabil pe care turmericul îl oferă în ameliorarea inflamației din corp. Turmericul combate inflamația la nivel molecular. Ba chiar unele studii afirmă că acesta poate funcționa la fel de bine ca anumite medicamente antiinflamatoare, dar fără efecte secundare. Neutralizează radicalii liberi înainte ca aceștia să facă ravagii asupra biomoleculelor din organism și stimulează antioxidanții naturali enzimatici. Având aceste capacități de a reduce inflamația și oxidarea celulelor, beneficiile turmericului sunt colosale pentru o sănătate de fier. În postare aceasta am vorbit despre o formă fermentate a turmericului. Cred că puteți să ascultați și să decideți dacă este pentru voi sau nu.
Într-un studiu din 2007 am descoperit că turmericul reglează citokinele care sunt molecule de natură proteică ce transmit informații între celule diferite. Informația transmisă este esențială pentru un sistem imunitar sănătos. Autorul studiului John J. Bright, deși afirmă efectele benefice ale unei alimentații în care condimentul oriental să fie inclus, specifică importanța dozajului corect în tratarea bolilor autoimune. De aceea, este absolut necesar ca înainte de a lua suplimente alimentare pe bază de turmeric să discuții cu medicul de familie.
În concluzie, inflamația este un subiect prea puțin discutat, dar necesar de înțeles pentru un organism sănătos. Poate că ar trebui reiterată ideea că sănătatea pornește din interior, ajutându-te de alimente sănătoase, multă mișcare și mai puține griji.
Sursă foto: Unsplash.com
Surse materiale:
https://www.healthline.com/health/inflammatory-bowel-disease
https://infocons.ro/ce-este-ceata-cerebrala-si-cum-se-manifesta/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17569223/
***