Now Reading
Mănânci semințe? Ce reprezintă rotația semințelor în alimentație și cum poate echilibra hormonal organismul feminin

Mănânci semințe? Ce reprezintă rotația semințelor în alimentație și cum poate echilibra hormonal organismul feminin

Mănânci semințe? Ce reprezintă rotația semințelor în alimentație și cum poate echilibra hormonal organismul feminin în perioada menstruației, atunci când corpul feminin are nevoie de sprijin suplimentar. Folosirea semințelor în alimentația zilnică ajută la gestionarea schimbărilor hormonale și simptomelor inerente ciclului menstrual. Evident, că acesta trebuie privit ca pe un dar, care face parte din firescul feminin, dar pentru unele femei vine cu provocări pe măsură.

Durerile supărătoare din aceea perioadă, sindromul premenstrual care se manifestă diferit de la femeie la femeie, crampele menstruale, sensibilitatea de la nivelul sânilor, acneea hormonală nu sunt lucruri străine pentru nicio femeie. Totuși, rotația semințelor în alimentație poate reprezenta o abordarea la îndemână pentru îmbunătățirea și echilibrarea aparatului hormonal.

Conform lui Kate Morton, medic dietetician specialist în endocrinologie din Statele Unite, “rotația semințelor înseamnă sincronizarea nutriției cu ciclul menstrual”. Metoda a câștigat popularitate ca modalitate naturală de a regla hormonii și de a aborda problemele legate de menstruație, conform unui studiu din 2024. Cu toate acestea, majoritatea beneficiilor pretinse provin din dovezi anecdotice și sunt necesare mai multe cercetări pentru a-i confirma eficacitatea. Totuși, acest subiect merită discutat deoarece știm deja importanța semințelor pentru aparatul digestiv asupra cărui sunt suficiente cercetări la ora actuală care le confirmă valoarea nutrițională.

Ce este rotația semințelor în alimentație?

Planul din spatele rotației semințelor în alimentație este destul de simplu de urmat: în fiecare zi a fazei foliculare (care începe în prima zi a menstruației), consumă 1-2 linguri de semințe de in și de dovleac. Pune-le într-un smoothie dimineața sau într-o salată cu multă verdeață la prânz. Apoi, aproximativ 14 zile mai târziu, începând cu ziua în care ovulezi și intri în faza luteală, consumă 1-2 linguri de semințe de susan și de floarea-soarelui ZILNIC.

Bine, bine, dar ce legătură au semințele cu ciclul menstrual al femeii? Ei bine, consumul de semințe de in, dovleac, susan și floarea-soarelui poate ajuta la producerea și eliminarea estrogenului, pe lângă susținerea nivelului de testosteron și progesteron. Intră pe studiul acesta să descoperi informațiile pe larg. Nutrienții din semințe  ajută la calmarea simptomelor premenstruale și din timpul fazei foliculare, putând diminua schimbările bruște de dispoziție, acneea și crampele, totodată reglând ciclul menstrual dacă este neregulat. 

Dacă folosești și ești interesată de remediile naturiste, rotația semințelor în alimentație poate fi un remediu de echilibrare hormonală, reglând menstruația neregulată, calmând chiar simptomele dureroase de endometrioză sau PCOS și inclusiv, ameliorând simptomele de premenopauză. Dacă te confrunți cu una sau mai multe aspecte enumerate mai sus poate ai putea să dai o șansă, ca test acestei metode. Deși, subliniez încă o dată că rotația semințelor pentru echilibrare hormonală necesită mai multe studii demonstrabile. Cu toate astea, înainte de a urma metoda discută cu medicul ginecolog sau cu cel de familie și împreună luați hotărârea cea mai potrivită pentru tine.

Pași pentru testarea rotației semințelor în siguranță

Ai nevoie doar de semințe de calitate, deci primul pas este cel mai simplu, nu-i așa? Verifică ca eticheta să fie curată atunci când le achiziționezi și pune blenderul la treabă. Poți începe reciclarea semințelor în orice moment al ciclului menstrual sau pur și simplu în prima zi a fazei foliculare.

Nutriționista Kate Morton prezintă formula de bază (zilele exacte vor varia în funcție de ciclul menstrual al fiecărei femei):

  • Faza menstruală (zilele 1-7): 1-2 linguri de semințe de in și dovleac pe zi
  • Faza foliculară (zilele 7-14): 1-2 linguri de semințe de in și dovleac pe zi
  • Faza ovulatorie (zilele 14-21): 1-2 linguri de semințe de susan și floarea-soarelui pe zi
  • Faza luteală (zilele 21-28): 1-2 linguri de semințe de susan și floarea-soarelui pe zi

Presară semințele peste mâncare, în diverse smoothie-uri verzi, în iaurtul cu fructe de dimineață, combină-le cu ovăz, migdale, nuci sau fistic ori stropește cu ele salatele. Creativitatea nu are limitate în acest caz, ține cont doar că nu este recomandat să fie consumate crude. S-ar putea să nu le apreciezi deloc gustul.

De asemenea, poți să lași semințele de in la hidratat peste noapte, mai ales dacă ai probleme de constipatie ca apoi să le consumi la micul dejun. 

Combină părți egale de semințe de dovleac și de in într-un amestec și alte părți egale de semințe de susan și floarea-soarelui în altul. Poți măcina suficiente semințe care să ajungă pentru o săptămână-două și le poți depozita într-un recipient de sticlă în frigider sau într-un dulap, unde lumina soarelui nu ajunge. Acest lucru asigură prospețimea lor și le protejează de oxidare, maximizând nutrienții pe care îi primești.

Totodată, pentru a potrivi cât mai corect consumarea semințelor cu fazele ciclului menstrual recomand să folosești o aplicație de monitorizare a menstruației sau un inel Oura, ce îți este la îndemână și mai simplu de utilizat. Ideea este să știi exact când treci la următorul grup de semințe. Bineînțeles, dacă n-ai reușit să reumpli dulapul cu semințe de dovleac și de in într-o zi când te afli în faza luteală, nu-i capăt de țară. 

Ce impact au semințele asupra corpului feminin?

Așadar, iată cum fiecare sămânță poate susține ciclul menstrual, potrivit experților:

  • Semințe de in

Unul dintre cei mai benefici nutrienți pe care îi obții din rotația semințelor sunt lignanii, care susțin reglarea atât a estrogenului, cât și a progesteronului. Ce sunt aceștia? Sunt compuși polifenolici răspândiți în plante, care se regăsesc în surse vegetale bogate în fibre. În timp ce toate cele patru semințe conțin lignani, semințele de in sunt cele mai bogate în acest compus. De asemenea, conțin acizi grași omega-3, care combat inflamația și ajută la producerea de niveluri sănătoase de hormoni sexuali (și cortizol).

  • Semințe de dovleac

Semințele de dovleac conțin zinc, care susține niveluri sănătoase de testosteron și pot reduce chiar durerile menstruale. Semințele de dovleac conțin magneziu, care este responsabil pentru peste 500 de reacții din organism – multe dintre ele hormonale – și sunt bogate în antioxidanți care susțin sistemul reproducător feminin.

  • Semințe de susan

Semințele de susan modulează inflamația, deoarece sunt bogate în acizi grași omega-3 și sunt bogate în calciu care susține oasele.

  • Semințe de floarea-soarelui

Acestea conțin fier, vitaminele B6 și E care au capacitatea de a îmbunătăți starea de spirit și a reuduce sensibilitatea sânilor. Seleniul de care floarea-soarelui se bucură susține tiroida și conține magneziu și calciu pentru sănătatea reproductivă și a oaselor.

Beneficiile rotației semințelor pentru sănătate

Conform doctoriței americane amintite în articol, pacientele care au recurs la această metodă au raportat o scădere a sensibilității sânilor, energie crescută și o dispoziție de spirit mai bună. De asemenea, au raportat simptome reduse ale sindromului premenstrual (PMS), mai puține dureri de cap și migrene, mai puține dureri menstruale și mai puțină acnee hormonală în timpul utilizării semințelor.

Deși este nevoie de mai multe studii în acest sens, specialiștii care recomandă rotația semințelor consideră că există beneficii în cazul femeilor care suferă de sindromul ovarelor polichistice, echilibrând menstruația și scăzând dezechilibrele hormonale, în același timp îmbunătățind sănătatea reproductivă.

Care sunt riscurile metodei de rotație a semințelor în alimentație

Oficial, nu prea există riscuri legate de reciclarea semințelor – cu excepția cazului în care, ești alergică la semințele. În cazul ăsta, nu te atinge de ele! Dacă suferi de diverticulită, o boală gastrointestinală de natură inflamatorie nu trebuie consumate semințe sub nicio formă. De altfel, dacă suferi de orice boală sau patologie gastrointestinală trebuie să discuți cu medicul gastroenterolog înainte de a consuma orice tip de semințe, iar rotația semințelor în alimentație ar trebui ocolită.

Un alt avertisment pe care trebuie să-l iei în considerare este că semințele pot provoca unele probleme stomacale pe măsură ce organismul se adaptează la ele, mai ales în condițiile în care nu ai fost obișnuită să consumi alimente bogate în fibre. În sarcină , mai ales dacă apar probleme de constipație consumarea semințelor este un lucru bun, dar discută cu ginecologul în prealabil despre modul cum le poți consuma. 

În același timp, trebuie să ții cont că va dura cel puțin un ciclu menstrual înainte de a observa beneficiile metodei. Așadar, deși s-ar putea să nu simți beneficiile imediate (sau să nu observi nicio schimbare), pe măsură ce semințele devin parte a dietei tale obișnuite, acestea pot aduce mici îmbunătățiri în timp. Fii răbdătoare!

Impactul semințelor din punct de vedere nutrițional este clar, dar acestea nu pot rezolva toate problemele ca prin minune. Dacă ești stresată regulat, ai insomnii, bei des alcool sau nu bei prea multă apă, mănânci mult dulce și mult junk food să nu te aștepți ca ciclul menstrual să se regleze spectaculos cu ajutorul rotației semințelor. Problema este mult mai profundă de atât și metoda nu va fi satisfăcătoare.

See Also

Fă mult sport, mergi pe jos cât de des poți, fii atentă la ce mănânci, cât mănânci și la asocierea corectă a alimentelor din farfuria zilnică, renunță la dependența de dulciuri și vei observa rezultate așa cum îți dorești.

În concluzie, rotația alimentelor în alimentație poate echilibra hormonal organismul feminin, deși necesită mai multe studii și meta-analize în acest sens. Totuși, contraindicațiile sunt rare, astfel că poți încerca metoda, deși discuția în prealabil cu medicul tău este hotărâtoare.

***

Sursă foto unsplash.com

Sursă materiale:

https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S2949824424000491

https://www.google.com/url?q=https://academic.oup.com/jcem/article-abstract/77/5/1215/2649961?login%3Dfalse&sa=D&source=docs&ust=1745826721095567&usg=AOvVaw1Im28-W2EVUzAmymQ8_b3v

https://ro.wikipedia.org/wiki/Lignan

https://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/10408360701612942

https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/0167482X.2017.1348496

https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S2949824424000491

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

© 2020 Doer. Toate drepturile rezervate. Made by 360advertising.

Scroll To Top