O viață sexuală mai bună cu exercițiile Kegel și cum le poți face în mod corect

Cu siguranță fiecare dintre noi a auzit la un moment dat de exercițiile Kegel, fie că ți-a spus o prietenă despre ele, ai aflat în timp ce te uitat la un serial sau ai văzut întâmplător pe rețelele de socializare. Iar dacă te-ai întrebat ce sunt mai exact și cu ce te ajută, ai ajuns în locul potrivit. Pentru că, odată ce înțelegi ce sunt exercițiile Kegel, le vei putea face oricând și oriunde, acasă sau la tine sau chiar în timp ce aștepți la coadă la bancă. 🙂
Iar despre toate acestea, dar și despre cum poți face în mod corect exercițiile Kegel îți voi vorbi în rândurile de mai jos.
Așadar, ce sunt exercițiile Kegel? Ele sunt exerciții simple care presupun încordarea și relaxarea mușchilor pelvieni. De altfel, zona pelvină cuprinde o serie de mușchi și țesuturi care au rolul de a controla buna funcționare a vezicii urinare, uretrei, uterului si rectului.
În timp, pot să apară diferiți factori care pot slăbi mușchii pelvieni, precum sarcina, nașterea pe cale naturală, acumularea de kilograme în plus și înaintarea în vârstă. Iar dacă acești mușchi sunt slăbiți nu vor mai putea susține corect organele din zona pelvină, care încep să se lase. Pe lângă faptul că pot provoca disconfort, aceasta este și una din cauzele care duc la apariția incontinenței urinare.
Cu alte cuvinte, exercițiile Kegel pot fi făcute de persoanele cu incontinența urinară, dar și de cele care se confruntă cu dureri pelvine sau alte probleme la nivelul bazinului. Discută cu medicul tău despre un plan de tratament care să conțină și exercițiile Kegel.
Și, da, dacă vorbim de actul sexual, exercițiile Kegel îmbunătățesc circulația sanguină de la nivelul vaginului și ajută la excitare. În plus, poți avea mai mult control asupra acestor mușchi în timpul actului sexual.
Interesant este și faptul că beneficiile exercițiilor Kegel nu sunt doar pentru femei, ci și pentru bărbați. Pe măsură ce înaintează în vârstă, bărbații pot experimenta o slăbire a mușchilor pelvieni. Iar acest lucru poate duce la incontinență urinară, mai ales dacă au trecut printr-o operație a prostatei.
Cum faci corect exercițiile Kegel
Înainte să te apuci de treabă trebuie să îți dai seama unde sunt localizați mușchii pelvieni. Una din metodele prin care poți să îți dai seama este să introduci un deget (după ce te-ai spălat pe mâini, bineînțeles) în vagin și să încerci să contractezi mușchii din acea zonă.
O altă metodă este să încerci să întrerupi fluxul de urină în timp ce urinezi. Mușchii pe care îi folosești când faci acest lucru sunt exact mușchii pe care trebuie să îi folosești în timpul exercițiilor Kegel. Obișnuiește-te să îi simți în timp ce se contractă și când se relaxează.
Ține cont că ar trebui să folosești cea de-a doua metodă doar cu scopul de a afla care sunt mușchii pelvieni. Dacă oprești în mod constant fluxul de urină sau faci exerciții Kegel când ai vezica plină te poți trezi cu o infecție urinară supărătoare. Eventual, poți chiar să discuți cu medicul ginecolog, care îți va recomanda să folosești un obiect numit con vaginal. Îl introduci în vagin și încordezi mușchii pelvieni pentru a-l ține înăuntru.
Acum că am reușit să stabilim cum identifici mușchii pelvieni, e timpul să începi exercițiile. Întotdeauna asigură-te că ai golit vezica înainte să faci exercițiile Kegel. Apoi, găsește un loc unde poți sta așezată pe un scaun sau poți să te întinzi în pat. Încordează ușor mușchii pelvieni și numără până la trei, apoi relaxează mușchii și numără până la trei. Continuă să repeți mișcarea de 10 ori.
Repetă exercițiile Kegel în fiecare zi până când reușești să ții mușchii încordați și să numeri până la 10. Ideal ar fi să faci trei seturi de exerciții cu 10 repetiții în fiecare zi. Pe măsură ce prinzi experiență, o să poți să îți dai seama că poți să faci exercițiile Kegel oriunde. Da, chiar oriunde și oricând! Poți începe chiar acum.
În cazul în care te confrunți cu incontinență urinară, exercițiile o să înceapă să își facă simțite rezultatele după câteva luni, așa că nu trebuie să te dai bătută dacă nu vezi nicio îmbunătățire în primele zile. În plus, exercițiile Kegel pot funcționa diferit de la o persoană la alta.
Dacă cumva simți o durere la nivelul abdomenului sau spatelui după o sesiune de exerciții Kegel, poate înseamna că nu le faci corect. Ține cont că, în timp ce mușchii pelvieni se contractă, mușchii abdomenului, spatelui și cei fesieri trebuie să rămână relaxați. De asemenea, nu trebuie nici să exagerezi cu aceste exerciții și să lucrezi prea mult mușchii deoarece poate să apară oboseala musculară.
Concluzia este că oricine poate face exerciții Kegel pentru a-și îmbunătăți sănătatea sistemului reproducător, pentru a preveni și pentru a scăpa de problemele cauzate de incontinența urinară. Iar cel mai important beneficiu este că le poți face oriunde și oricând.
Sursă foto: Pexels/Andrea Piacquadio
***