Now Reading
#OneYearHealthChallenge: despre chirurgia obezității, cumpătare și viață lungă cu Dr. Rubin Munteanu

#OneYearHealthChallenge: despre chirurgia obezității, cumpătare și viață lungă cu Dr. Rubin Munteanu

Medicina este o tematică grea, în general. Chirurgia este deja SF pentru omul profan. Dar când stai de vorbă cu Dr. Rubin Munteanu, Medic primar chirurgie generală, specialist în chirurgie laparoscopică, supraspecializat în chirurgie bariatrică, de tip gastric sleeve și gastric banding, mai că îți vine să te operezi … așa de plăcerea de a intra pe mâna unui astfel de om. Lăsând gluma la o parte, cu ocazia acestui interviu am înțeles mult mai bine ce abordare ar trebui să aștept de la un medic chirurg, dacă situația o impune. Atenția pentru starea de bine a pacientului înaintea, în timpul dar, foarte important, și după intervenția chirurgicală sunt etape absolut obligatorii pentru evoluția stării de sănătate a pacientului.

Cu o experienţă profesională de peste 10 ani în chirurgia laparoscopică și peste 4.000 de pacienţi operaţi, dl. Dr. Munteanu vorbește despre chirurgia obezității, stil de viață sănătos și cumpătare … posibilul secret al unei vieți lungi.

Vă invit cu mare drag să citit acest interviu lung, dar din care vă promit că veți învăța multe și după lectura căruia veți rămâne cu zâmbetul pe buze. 

  1. Domnule doctor, sunteți chirurg și de fel, chirurgii vor „să taie”. Care este abordarea dvs.? Înaintea deciziei de a opera, luați în calcul și variante non-chirurgicale? Indicaţi pacientului să mai încerce și alte variante până să ajungă la cuțit?

Obișnuiesc să spun că decizia este mai importantă decât incizia. În algoritmul care trebuie parcurs cu fiecare pacient, prima întrebare este dacă se impune sau nu o intervenție chirurgicală. În cazul în care nu există decât varianta operatorie (cel mai clar exemplu este apendicita acută), lucrurile sunt evident simple.

Decizia este mai importantă decât incizia

Devine mai complicat atunci când chirurgia poate oferi multe avantaje dar nu este neapărat necesară, cum este cazul chirurgiei bariatrice. Aici nuanțele fiecărui caz în parte trebuiesc analizate, decizia nu mai aparține doar chirurgului, pacientul este implicat practic în egală măsură.

  1. Care sunt patologiile cel mai frecvent întâlnite în cabinet și care este abordarea terapeutică?

Specialitatea mea este chirurgia generală și la cabinet vin pacienți cu probleme care potențial au o rezolvare chirurgicală, de la litiază veziculară, hernii hiatale sau inghinale până la tumori de colon și rect. Deoarece chirurgia bariatrică și metabolică reprezintă o preocupare constantă a mea în ultimii 15 ani, cei mai mulți pacienți pe care-i consult suferă de obezitate, mulți dintre ei și de diabet zaharat de tip 2.

Cuvântul cheie în abordarea terapeutică este personalizarea actului medical. Iar cel mai important pentru acest lucru este să-i înţelegi problemele pacientului, ceea ce nu este posibil dacă nu-l asculți pe îndelete. Cel puțin în chirurgia obezității, domeniu relativ recent al medicinei, am învățat enorm din relatările pacienților mei, atât în etapa preoperatorie cât mai ales după intervenția chirurgicală.  

Un alt domeniu particular de interes, dezvoltat în ultimii 3-4 ani cu d-na Prof. Dr. Elvira Brătilă îl reprezintă endometrioza și, în mod particular, endometrioza cu interesare digestivă, respectiv recto-colică.

  1. Care sunt cele mai des întâlnite afecțiuni pentru care se recomandă intervenţia chirurgicală?

La momentul actual avem o creștere foarte mare a incidenței obezității (atât la adulți dar în mod foarte îngrijorător la copii și adolescenți), a cancerului colo-rectal și a endometriozei. Foarte multe cazuri de femei tinere, fără copii, cu endometrioză în forme avansate caută rezolvarea afecțiunii lor. Parteneriatul cu un reputat profesionist în domeniul chirurgiei ginecologice, mă refer aici la d-na Prof Elvira Brătilă mi-a dat posibilitatea să descopăr și un domeniu al patologiei foarte interesant dar și bucurii practic necunoscute chirurgului generalist. Intervențiile chirurgicale, laparoscopice și robotice, pe care le facem împreună, în echipă mixtă ginecolog-chirurg, redau capacitatea de procreere acestor femei.

  1. Ce este chirurgia bariatrică? Există mai multe procedee de intervenție bariatrică?

Chirurgia bariatrică este chirurgia obezității dar trebuie să adaugăm la bariatrică neapărat și calificativul de metabolică pentru că această ramură a chirurgiei se adresează și pacienților care au probleme serioase de greutate dar și celor cu diabet zaharat de tip 2.

În esență aceasta este o boală a supra-alimentației și procedurile noastre se adresează stomacului astfel încât să limiteze cantitatea de alimente consumate de pacient.

Sunt mai multe tipuri de intervenții bariatrice dar cea mai utilizată astăzi, peste tot în lume, este operația de gastric sleeve, foarte frumos tradusă de pacienții români ca fiind micșorare de stomac. Eficiența ei a determinat să aibă o pondere de peste 80% din procedurile bariatrice. Pe locul doi este gastric by-pass-ul, care înseamnă un stomac mic și o scurt-circuitare a intestinului subțire.

Mai sunt și alte proceduri, binețeles, dar ele sunt indicate în anumite situații particulare.  

  1. Cine este pacientul căruia i se adresează acest tip de intervenție și care este momentul în care se ia decizia de a merge pe acest drum?

Pacienții care suferă de obezitate și cei cu diabet de tip 2 beneficiază de aceste intervenții. Să scapi de zecile de kg pe care le ai în plus, să nu mai ai diabet, să scapi de perfidul sindrom de apnee în somn (ca și de multe alte boli asociate excesului de kg) reprezintă realizări semnificative pentru oamenii respectivi. Momentul optim este atunci când pacientul este pregătit din punct de vedere psihologic pentru a face acest pas. Datoria doctorului este să-l informeze corect, complet și pe fiecare în parte, în raport cu particularitățile sale, despre cum i se va schimba viața după această operație. Ce va câștiga și ce va pierde. Care sunt beneficiile și care sunt riscurile.

  1. În funcție de ce coordonate se decide modul de intervenție bariatrică?

Este un algoritm cu adevărat complex, care ține cont de problematica medicală a pacientului dar și de aspectele sale psihologice, de stilul de viață și mai ales de parcursul viitor al fiecărui pacient.

Chirurgia modifică prin însăși natura ei anatomia omului

Chirurgia modifică prin însăși natura ei anatomia omului și de aceea trebuie ținut cont nu doar de aspectele prezente sau de istoricul pacientului dar trebuie să faci și predicții, uneori pentru următorii zeci de ani de viață.

  1. Cum decurge o intervenție la nivelul stomacului?

Intervențiile se efectuează pe cale laparoscopică sau robotică și au drept scop nu doar confecționarea unui stomac mic dar și a unuia funcțional. Nu este în mod primordial o operație de exereză (adică una care îndepărtează un organ sau o parte dintr-un organ) cât este o chirurgie funcțională. Cu alte cuvinte contează mai mult cât și cum rămâne decât ce și cât scoți.  

  1. Care sunt indicațiile postoperatorii? Există o medicație anume?

Pentru prima lună de la operație lucrăm cu protocoale stricte. Din ziua operației și 10 zile după aceea pacienții consumă doar lichide (în esență orice lichid neacidulat, nealcoolic, nefierbinte cu excepția sucului de citrice) apoi 10 zile mănâncă hrană pasată și ultimele 10 zile ale primei luni hrană obișnuită, ceva mai moale. Există și o medicație specifică care include antisecretorii gastrice, anticoagulante injectabile, suplimente de vitamine și probiotice. Este destul de simplu. După o lună suplimentele nu sunt necesare decât în situația în care la analizele făcute la 3, 6 și 12 luni și apoi anual constatăm deficite. În absența unui deficit nu consider necesar să se impună un supliment.

Omul trebuie să doarmă în pat și să mănânce la masă iar cine ciugulește nu slăbește.

Eu sunt adeptul hranei naturale, diverse după principiul puțin și bun. Cea mai importantă indicație postoperatorie, cheia de boltă în opinia mea pentru menținerea rezultatelor, o reprezintă îndemnul: pentru o viață sănătoasă respectați mesele principale. Acest lucru înseamnă să mâncam de 3 ori pe zi, spălați pe mâini, stând jos, pe fața de masă și cu tacâmuri. Orice alt mod de a consuma alimente (în picioare, în mașină, la cinematograf, etc) îl consider o eroare care va avea până la urmă consecințe. Omul trebuie să doarmă în pat și să mănânce la masă iar cine ciugulește nu slăbește.

  1. Homeopatia este o terapeutică care intră în sfera dvs de interes în ceea ce privește recuperararea?

Am amintit deja despre medicina personalizată. Cu toate că eu cunosc prea puțin din domeniul homeopatiei  am mulți pacienți care sunt familiarizați cu arta homeopatiei.

Chirurgia bariatrică determină o schimbare fundamentală a stilului de viață pentru toți oamenii care apelează la ea, astfel încât viața nu mai este la fel după.

Atunci când întâlnesc astfel de situații și când imi dau seama că pacienții mei stăpânesc corect principiile și metodele homeopatice sau când recurg la un ajutor specializat îi încurajez să diversifice abordarea problemelor lor. Chirurgia bariatrică determină o schimbare fundamentală a stilului de viață pentru toți oamenii care apelează la ea, astfel încât viața nu mai este la fel după.

See Also

  1. Care sunt riscurile, cum arată recupararea … cum arată pacientul/stilul de viață la 5 ani, de exemplu, după operație?

Vorbind în general, riscurile operatorii depind de 3 mari factori, afecțiunile pacientului, amploarea intervenției și expertiza echipei medicale plus dotările de care dispune. Și în cazul obezității, similar altor afecțiuni, este mult mai puțin riscant să tratezi atunci când boala este la debut. Cu alte cuvinte este mai riscant să operezi când pacientul are 130 kg în plus față de greutatea normală decât atunci când are 30 kg. Pentru că operația o realizăm mini-invaziv, laparoscopic sau robotic, atunci recuperarea este ușoară și rapidă. Nu este nevoie nici de sondă nazo-gastrică, nici de tub de dren sau sondă urinară și atunci postoperator, încă din prima zi, pacienții beau lichide și se plimbă. Spitalizarea este de regulă de două nopți postoperator iar reîntoarcerea la serviciu se face și ea foarte repede.

Cumpătarea este greu de obținut pentru fiecare dintre noi iar faptul că o procedură chirurgicală te poate ajuta în acest demers este fantastic.

Cum arată viața pacientului peste 5 ani sau 10 ani? Chirurgia bariatrică schimbă mult viața oamenilor. Marea majoritate dintre ei, în jur de 80%, mențin o greutate normală sau aproape de normal. Obezitatea de care au suferit este o problemă a trecutului. Ei au înțeles în acest interval de timp foarte multe lucruri legate de alimentație, de sport, de stil de viață sănătos. Rezumând într-un singur cuvânt ei au ales CUMPĂTAREA. Acest concept de viață presupune să te bucuri de toate plăcerile vieții, dar cu MĂSURĂ!

Acesta este motivul principal care mă face să apreciez foarte mult operația de micșorare de stomac. Cumpătarea este greu de obținut pentru fiecare dintre noi (este de-ajuns o scurtă introspecție onestă pentru a valida această afirmație) iar faptul că o procedură chirurgicală te poate ajuta în acest demers este fantastic. Desigur că trebuie să adaugi ceva la acest ajutor astfel încât rezultatul să fie complet, dar acest lucru nu diminuează în niciun fel valoarea procedurii.

  1. Am auzit și de oameni care după o intervenție de micșorare a stomacului, slăbesc, se simt bine, apoi se îngrașă la loc. Cum se ajunge într-un astfel de punct? Mă gândesc că faci o operație de acest fel ca să îți schimbi viața și nicidecum ca să revii de unde ai plecat …

Un procent de 20% repun o parte sau toate kg pierdute într-un interval de 3-5 ani de la operație. Există o unică și mare cauză: ciugulesc între mese. Ei nu pot să mănânce mult pentru că au stomacul mic dar aleg să mănânce mai des de 3 ori pe zi, pe principiul puțin și des. Acest lucru înseamnă de fapt să mănânce mult, pentru că prin adunare, puțin câte puțin, se ajunge la mult, prea mult.

  1. Cum ar trebui să arate un stil de viață sănătos?

Omul modern trebuie, consider eu, să învețe să nu mai trăiască în fugă, să aleagă calitatea și nu cantitatea. Stil de viață sănătos înseamnă puțin și bun. În materie de alimentație sunt convins, după 25 de ani de practică medicală, că cine mănâncă mult, trăiește puțin. Cred că trebuie să învățăm noțiuni fundamentale de igienă psihică astfel încât să reducem nevrozele, atacurile de panică, supra-epuizarea (sindromul burn out).

În materie de alimentație sunt convins, după 25 de ani de practică medicală, că cine mănâncă mult, trăiește puțin.

E greu să alegi cumpătarea (în toate) pentru că tendința naturală este spre excese. Dar să te domini pe tine (și derapajele tale) reprezintă o provocare obligatorie dacă vrei să trăiești mult și bine.

  1. Obezitatea, obezitatea la copii – boala secolului, dieta dezechilibrată, activitatea fizică redusă favorizează îngrășarea, dezechilibrele hormonale în special la femei fav. obezitatea – preventie + tratament.

Obezitatea este o afecțiune teribilă, are consecințe asupra tuturor organelor și sistemelor persoanei respective dar are repercusiuni majore și asupra familiei și societății în general. Este de asemenea o boală insuficient cunoscută și studiată și cred că este stringentă nevoie de specialiști în acest domeniu. Așa cum avem gerontologie sau pediatrie (adică științe care se ocupă de vârstnici și de copii) cred că trebuie înființată o ramură care să fie dedicată obezității, să spunem obeziologie. 🙂 Chirurgia bariatrică nu poate fi decât un domeniu restrâns al acestei vaste specialități. 

  1. Își doresc pacienții acel medicament care luat o dată pe zi, în maxim 7 zile să le rezolve integral toate problemele digestive (complianta la tratament)? Apoi intră în discuție eficiența tratamentului, se plâng pacienții că deși au luat cum trebuie pastilele tot au dureri (aici de obicei sunt obiecții false, deoarece aceștia nu respectă regimul alimentar impus de medic și nu iau cum trebuie pastilele… nu au frecvență optimă, sau în cazul homeopatiei le înghit cu apă) – cum gestionaţi astfel de situații?

Cred că acestea sunt probleme de care se lovesc toți doctorii și evident nu sunt ușor de gestionat. Îmi amintesc foarte bine ceea ce am auzit, pe când eram student, de la un mare profesor, Corneliu Dudea. El ne-a învățat că este inutil să prescrii o rețetă dacă nu-l convingi pe pacient să urmeze tratamentul.

  1. Am citit un interviu cu dvs. în care erați întrebat despre ceea ce spuneți înainte de a intra într-o operație. Și răspunsul a fost ”Doamne-ajută!” Într-un interviu trecut aici pe site cu o colegă de-a dvs. (Dr. Carmen Orban) și dumneaei a făcut referire la sprijinul lui Dumnezeu în actul medical. Iar atunci am primit de la câțiva cititori comentarii de genul ”Nu vreau să merg la un medic la îl invocă pe Dumnezeu, ci la unul care se bazează pe ceea ce știe să facă.” Ce ați replica?

Aș folosi cuvintele unui scriitor francez, Roger Martin du Gard, pe care l-am descoperit la vârsta marilor întrebări, care spunea că un om nu mai crede în Dumnezeu după ce începe să citească dar după ce citește mult revine la Dumnezeu.

***

#OneYearHealthChallenge este o campanie de informare medicală corectă de la experți către pacienți. Aceasta abordează teme de interes pentru diverse afecțiuni și probleme de sănătate cu care se confruntă fiecare om măcar o dată în viață, personal sau în anturajul său, pe baza experienţei specialiștilor, a practicilor medicale şi a studiilor realizate până în prezent. Proiectul se va desfășura pe parcursul întregului an 2020 și este realizat în colaborare cu Boiron România.
View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

© 2020 Doer. Toate drepturile rezervate. Made by 360advertising.

Scroll To Top