Now Reading
Prioritățile financiare după experiența stării de urgență

Prioritățile financiare după experiența stării de urgență

prioritatile financiare

Starea de urgență ne-a învățat pe toți să ne regândim prioritățile financiare. Deci e vremea să tragem câteva concluzii referitor la prioritățile noastre financiare. Inițial perioada aceasta a părut un concediu. A fost un an sabatic mult-așteptat. Ne-am simțit bine să achiziționăm tot felul de lucruri pe care le tot amânasem. Ne-am apucat să punem ordine în case și a fost momentul de creștere în segmentul vânzărilor DIY. 

Apoi, după săptămâni petrecute închiși în casă, ni s-a părut că a fost un concediu prea lung. Deodată anul sabatic nu mai avea farmec. Și stabilitatea financiară se zdruncina. Atunci am început să ne dorim să revenim la muncă. Abia așteptam proiecte în comunitate și o socializare cum o știam noi. Prioritățile financiare s-au regândit. Pandemia a destabilizat viața noastră. Această perioada a fost o încercare pentru mulți angajați și pentru mulți antreprenori. 

De fapt, această pandemie este o nouă criză economică. Am fost învățați să avem lunar un venit sigur și beneficii. Dar starea de urgență a schimbat acest ciclu. A creat un pic de panică și ne-a făcut să ne simțim nesiguri pe noi. Poate am luat și decizii pripite. Ca lecție a acestei perioade este clar că prioritățile financiare trebuie schimbate pe viitor. 

Și totuși această criză a restabilit un echilibru.

De ce spun asta? Pentru că dorința de a deține individual cât mai multe lucruri părea a fi ceva foarte prezent în vremurile noastre. În generația noastră, vecinii par a se întrece în achiziții. Fiecare vrea mereu ceva nou, ceva mai scump sau de ultimă tehnologie. Și așa ne aglomeram casele cu obiecte inutile. Starea de urgență ne-a reamintit să fim inventivi și ne-a arătat fără cât de multe lucruri putem trăi. De aceea achizițiile vor fi de acum încolo mai cumpătate zic eu. 

Iată mai jos lecții de care trebuie să ținem cont în ceea ce privește prioritățile financiare după experiența stării de urgență:

1. Nu cheltui mai mult decât faci! 

Îți recomand să îți faci niște calcule simple: bani câștigați minus bani cheltuiți lunar. Ține o evidență a nevoilor lunare. Acum am învățat ce înseamnă să ai cu adevărat nevoie de anumite lucruri și care sunt prioritățile ce trebuie plătite lunar. 

2. Urmărește pe ce cheltui banii!

E important să ții evidența lucrurilor pe care cheltui banii. Astfel poți înțelege de ce ai cu adevărat nevoie. Contează să îți faci o idee de câți bani ai nevoie lunar. Poți evalua astfel și ce salariu ți-ar trebui ca să te întreții la nivelul de trai pe care ți-l dorești. Este un factor care te poate ambiționa să îți mărești veniturile. Poate fi și un stimulent să devii antreprenor. Sigur nu vei realiza anumite ținte din poziția de angajat. Iar antreprenorii trebuie să mențină o listă a priorităților financiare tot timpul.

3. Fă-ți un plan de economisire!

Încearcă să îți eficientizezi cheltuielile ca să faci și economii. Nu poți cheltui mai mult decât faci. Altfel în perioadele fără venituri o să ajungi să te împrumuți. Te vei adânci astfel în datorii. Ideea unui stil de viață sănătos înseamnă să rămâi independent. Și aceeași regulă se aplică și la micii antreprenori. E important să păstrezi niște bani pentru perioade fără încasări. Bani albi pentru zile negre – cum se zice. De aceea cea mai bună metodă de a strânge bani este să faci un depozit. Depozitul te limitează foarte mult în privința unor cheltuieli impulsive.

4. Evită să faci credite!

Creditul îți dă impresia că poți trăi foarte bine din niște bani care de fapt nu sunt ai tăi. Trebuie să înveți să îți evaluezi foarte bine resursele și să le folosești cât mai eficient. Regula de bază este că trebuie să achiziționezi prioritar lucruri de care ai nevoie cu adevărat. Și ai grijă ca dacă totuși ești decis/ă să apelezi la un credit bancar că este o ”afacere” în care te bagi pe foarte mulți ani … 

5. Renegociază cheltuielile!

În perioade de criză este un moment bun să contactezi furnizorii și să renegociezi.  Diminuarea veniturilor nu este o situație plăcută nici pentru tine. De aceea e important să îi faci și pe ei conștienți că ai nevoie de ajutor. Asta ajută la eficientizarea cheltuielilor. Poate la unele utilități chiar e momentul să renunți: spre exemplu, un al doilea abonament de telefonie mobilă. 

6. Împrumutul vine cu condiții

Banii împrumutați vin mereu cu condiții. Așa că vei simți mereu presiune să îi returnezi. Vei duce o povară la fel de apăsătoare ca atunci când ești un angajat amenințat cu pierderea locului de muncă. De aceea e important să ai un plan atent gândit în ceea ce privește investițiile tale și să ai un plan de viitor conturat. E bine să te simți independent financiar și să nu fii nevoit să apelezi la bănci, rude sau prieteni pentru a compensa depășirea propriilor resurse. 

7. Muncește mai mult!

Dacă îți dorești venituri mai mari, un trăi mai bun, muncește mai mult. Asta înseamnă să mai faci ceva pe lângă job-ul principal sau să câștigi un client nou ca antreprenor. Nu e imposibil. Uite câți oameni deschid un magazin online pe lângă job. Aceste magazine sunt job-uri secundare. Și dacă aceste activități le consumă timpul, sunt sigură că aduc și bani. 

See Also

8. Economistește bani pentru pensie!

Știu că părinții noștri s-au trezit cu o pensie mică chiar și după mulți ani de plătit taxe, dar ei sunt încă într-o perioada în care noi cei muncitori suntem mulți. La noi vor fi probabil și mai puțini cei care muncesc. Sau poate nu. Nu se știe. Totuși e o idee să investești în ceva care să îți aducă venituri la pensie: pilonul 3, un apartament pentru chirie sau un fond de investiții.

9. Ai grijă ce riscuri îți asumi!

În primul rând trebuie să știi că orice investiție poate implica riscuri. De la banalul risc de a primi un obiect nefuncțional până la motive mai grave. Achiziția trebuie cântărită și nu realizată sub impuls. Astfel că o analiză atentă poate reduce riscurile unei achiziții disfuncționale. Încearcă să vezi potențialul pe termen lung și abia apoi acționează. Astfel reduci riscurile majore. 

10. Prioritizarea priorităților

Ultima provocare este să cântărești bine ce priorități ai. Eviți astfel achiziții impulsive. Perioada stării de urgență a fost o provocare pentru mulți antreprenori. Unii au învățat să fie creativi pentru a supraviețui. Așa au emis unii vouchere pentru viitor, fidelizând clienții. Alții au apelat la înțelegere. Totuși compasiunea nu are ce caute într-o afacere sustenabilă pe termen lung. 

E important să prioritizezi investițiile, să păstrezi niște bani pentru zile negre și să gândești dincolo de un câștig pe termen scurt.

Acestea sunt învățăminte trase după experiența stării de urgență. Puteți încerca și voi să le urmați sau poate doar o parte din ele. E important să vă regândiți prioritățile financiare. Cu siguranță veți învață în felul acesta să aveți și o disciplină mai bună în cheltuirea banilor sau în managementul unei afaceri. Și astfel, dacă pe viitor va mai apărea vreo criză financiară, vom fi cu toții mai bine puși la adăpost.

Sursa foto: pexels.com

***

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

© 2020 Doer. Toate drepturile rezervate. Made by 360advertising.

Scroll To Top