Now Reading
Rinoplastia – o intervenție chirurgicală delicată

Rinoplastia – o intervenție chirurgicală delicată

Am reuşit la Hollywood fără să îmi operez nasul, fără să îmi refac dantură sau să îmi schimb numele, iar acest lucru reprezintă cea mai mare mulţumire a mea”, declara celebra cântăreaţa şi actriţa Barbara Streisand. Şi totuşi…refuzul ei de a-şi ajusta nasul proeminent (motivat cum că o astfel de operaţie i-ar altera timbrul vocal) a fost îndelung comentat de presă internaţională de-a lungul timpului. Rinoplastia este una dintre cele mai frecvente operaţii la care recurg persoanele publice, atunci când sunt nemulţumite de modul în care arată faţă lor.

Există numeroase cazuri de operaţii nereuşite, de exemplu celebrul caz al lui Michael Jacskson, dar şi nenumărate exemple de rinoplastii spectaculoase care au armonizat trăsăturile feței actorilor. De exemplu, Jennifer Aniston, Blake Lively, Angelina Jolie, Salma Hayek, iar lista poate continua la nesfârşit. Încă din adolescenţă, am cochetat şi eu cu ideea de a-mi ajusta formă nasului şi încă nu am renunţat la idee, iar tocmai din acest motiv l-am întrebat pe doctorul Oltjon Cobani, medic specialist chirurgie plastică, estetică şi microchirurgie reconstructivă (www.doctoroltjoncobani.ro) care ar fi 3 avantaje ale corectării nasului:
 
1.      Avantajul estetic
Fiind situat în centrul feței, nasul are un impact major asupra înfăţişării, astfel orice mic defect de formă şi mărime  este uşor observat de alţii şi mai ales de noi înşine. Observând acest lucru în fiecare zi, aceste mici iregularităţi ajung să ne deranjeze şi ulterior să ne determine să apelăm la rinoplastie.

Cele mai multe corecţii, din punct de vedere estetic, asupra nasului se adresează cocoaşei, vârfului nasului  sau lungimii şi lăţimii acestuia. Desigur, intervenţia de rinoplastie se adresează tuturor structurilor nazale şi este necesar ca medicul chirurg estetician să fie capabil să recunoască micile detalii care fac diferenţa în rinoplastie. Din punctul meu de vedere faţa trebuie evaluată ca un tot, iar intervenţia de rinoplastie trebuie efectuată astfel în cât nasul să fie în armonie şi cu restul fetei”, spune Oltjon Cobani, medic specialist în chirurgie plastică, estetică şi microchirurgie reconstructivă.


 
2.      Avantajul funcţional
Totuşi, nasul trebuie operat atunci când este compromisă funcţia acestuia. Cele mai frecvente sunt deviaţia de sept, hipertrofia de cornete nazale inferioare. „În timpul unei rinoplastii estetice se poate efectua şi cura chirurgicală a deviatiei de sept. Să nu uităm că mai întâi un nas trebuie să fie funcţional şi abia după aceea estetic.
În cazul rinoplastiei pot spune că recuperarea este destul de rapidă şi pacienţii sunt, în mod obişnuit, mulţumiţi de rezultat”.
 
3.      Avantajul psihologic
Numeroase persoane apelează la rinoplastie pentru a-şi rezolva anumite complexe legate de armonia feței care s-au transformat în timp în adevărate obsesii. 

Recomand rinoplastia persoanelor care sunt complexate de aspectul nasului lor şi vor să facă o schimbare în acest sens, evaluând în acelaşi timp cauzele pentru care acestea apelează la un astfel de tip de intervenţie. Orice intervenţie de tip estetic este o alegere strict personală şi nu trebuie să facă subiectul altor aşteptări. Ce este important este ca fiecare pacient să înţeleagă intervenţia şi să fie pregătit psihologic pentru o astfel de operaţie. Acest lucru este valabil pentru orice intervenţie chirurgicală”, spune doctorul Oltjon Cobani. 

Cum se face acest lucru? Păstrarea unei comunicări continue cu pacientul prin evaluarea la clinică a intervenţiei este importantă pentru a asigura o evoluţie bună a operaţiei. Desigur, în timpul consultației, pacientului îi sunt expuse aceste mici incoveniente. Urmărirea pacientului postoperator şi supravegherea acestuia în ceea ce priveşte evoluţia are un efect benefic şi asupra psihicului pacienţilor, permiţându-le să treacă mai uşor peste acesta perioada.
 
Aşteptările nerealiste şi indicaţiile prost puse pot duce la nemulţumirea pacienţilor. Desigur că se pot efectua şi rinoplastii secundare, dar menţionez că acestea sunt mai dificile pentru pacient şi pentru chirurg şi nu întotdeauna pot duce la rezultatele aşteptate”, adaugă Oltjon Cobani.

Riscurile acestei intervenţii sunt aceleaşi ca în orice intervenţie chirurgicală, dar cel mai mare risc este acela ca pacientul să nu fie mulţumit, deci o evaluare corectă a formei nasului urmat de o intervenţie care să încadreze nasul armonios cu celălalte structuri ale fetei este importantă.

See Also
femeia la 40 de ani

Ține cont de aceste sfaturi dacă te tentează o rinoplastie!

Text de Ioana Capanu

***

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

© 2020 Doer. Toate drepturile rezervate. Made by 360advertising.

Scroll To Top