Sport în timpul menstruației? Beneficii și ce trebuie evitat.
Am alergat primul meu semi maraton când eram în a doua zi de menstruație. Da, am alergat 21 km, fără să leșin, fără să am nici un fel de efecte secundare neplăcute nici în timpul alergării, nici apoi. Spun acest lucru, chiar dacă de felul meu prefer discreția când vine vorba despre aspecte pe care le consider intime, chiar dacă este foarte la modă să vorbim despre ciclu, să facem postări și să menționăm acest aspect etc. Totuși țin să îl menționez pentru că este o dovadă clară (chiar dacă exagerată, recunosc, nu faceți ca mine!!) a faptului că se poate face sport când ești pe stop.
Știu bine că pentru multe femei această perioadă din lună reprezintă un chin, că au dureri foarte intense sau un ciclu foarte abundent. Din aceste considerente este de înțeles că vreo două – trei zile mai bine le este dacă stau în repaos.
Dar pentru restul reprezentantelor sexului frumos, chiar dacă ar putea părea contraintuitiv la prima vedere să faci în timpul menstruației, există dovezi ale beneficiilor pentru starea generală a femeii. ”În condiții normale, se poate face sport la menstruației. Foarte rar crește fluxul menstrual”, spune dr. Daniela Oprescu, medic primar obstetrică-ginecologie. Dar există totuși și câteva contraindicații de care ar trebui să ai grijă.
Pe propria-mi piele am constatat că atunci când fac sport în timpul menstruației mă simt mult mai bine, nu doar fizic, ci mai ales psihic. Adică nu o iau (prea tare) razna. Nici nu bat și nici nu înjur pe nimeni, cel mult poate generez mici conflicte de moment 🙂 … pe care apoi le-am și uitat.
Lăsând gluma la o parte, exercițiul fizic ajută mult la reglarea echilibrului hormonal.
Beneficiile exercițiilor fizice în timpul menstruației.
Chiar dacă simți că sportul este ultimul lucru pe care l-ai face în aceste zile sau dacă ai auzit diverse legende despre exercițiile fizice în general, ar fi bine să știi că sportul ameliorează simptome precum: durere, crampe, balonare, depresie, schimbări ale stării de spirit, iritabilitate, oboseală, amețeală, dureri de cap.
Toate aceste simptome se numără printre cele mai frecvente pe care majoritatea femeilor le experimentează și pe care sportul le ameliorează.
În timpul menstruației, corpul femeii trece prin diverse schimbări fizice și chimice care pot fi ameliorate de exercițiul fizic.
Știi cum simți că o iei razna, că ești super nervoasă, că toată lumea te enervează, că îți vine să plângi sau chiar să strângi pe cineva de gât (în principiu pe soț, că e cel mai la îndemână 🙂 )? Nu, nu ești nebună. Sunt doar hormonii care își fac de cap. ”Dezechilibrul de estrogen și progesteron generează stările de irascibilitate. Tot acesta este de vină și pentru apariția sângerărilor accentuate”, continuă dr. Oprescu.
Dar acest dezechilibru se reglează cu ajutorul endorfinelor (hormonul fericirii), produse atunci când faci spor. Rezultatul acestei ”lupte” invizibile din organismul nostru se traduce printr-o reducere a anxietății, a senzației de depresie, ameliorarea durerii… per total o stare mentală și sufletească mult mai bună.
Exercițiile recomandate în timpul menstruației
Da, exercițiul fizic când ești pe stop aduce multe beneficii. Dar asta nu înseamnă că trebuie să tragi la sală din greu. Este recomandat să faci exerciții pe care să le tolerezi cu ușurință, cele care simți că îți fac bine și cele care îți plac.
Dacă ai un antrenor personal, ar fi cel mai înțelept să îl pui în temă pentru a putea adapta antrenamentul la starea ta. Este valabil și dacă mergi la o clasă de grup. Nu este cazul de rușine, să fim serioși, omul cu care te antrenezi te știe destul de bine.
Deci, iată ce tipuri de exerciții poți face când ești pe stop:
- Plimbarea este un mod extrem de simplu de a face mișcare și pe care îl poți include cu ușurință în ziua ta, nu necesită echipament special sau să mergi la sală. Te poți plimba în ce ritm vrei și te face să te simți bine.
- Joggingul sau exercițiile aerobice ușoare trebuie menținute la o intensitate scăzută. Sunt indicate în partea a doua a menstruației când studiile arată o mai bună funcționare a capacității plămânilor.
- Antrenamentul de forță cu greutăți medii este foarte bun în această perioadă pentru că este posibil să ai un boost de forță. Așa că ”poți opta pentru un antrenament tip low volume. Asta se traduce prin repetări și serii mai puține, ceea ce înseamnă așadar un volum mai mic. Pulsul ar trebui să stea la maxim 65%.”, explică Cristian Aionesei, antrenor personal WorldClass România.
- Yoga și Pilates ”sunt ideale pentru perioada premenstruală”, conform dr. Oprescu. Întinderile ușoare și balansul te vor ajuta să îți relaxezi organismul și vor reduce simptomele precum crampe, durerea sânilor și oboseala musculară. Dacă nu ai vreun disconfort în perioada menstruației, poți continua cu antrenamentul tău obișnuit. Dar fii atentă la semnalele transmise de organism și dacă simți că nu ești ok, atunci nu forța.
În ce situații nu este indicat sportul și ce exerciții sunt de evitat în perioada mentruației.
”În cazul existenței unor chisturi ovariene de peste 5cm, apare riscul de torsiune și de pierdere a ovarului în timpul sportului. Fibroamele și adenomioza pot genera și ele un ciclu abundent.” Așadar, dacă vă știți cu acest tip de probleme ginecologice, nu riscați.
Antrenamentul din timpul menstruației nu trebuie să adauge stres suplimentar trupului sau să genereze durere. Așa că există și câteva activități fizice pe care ar trebui să le eviți:
- Antrenamentele intense și pe o durată lungă de timp ar putea fi dăunătoare. Așadar, dacă ești obișnuită cu un stil de viață activ, nu trebuie să-l oprești, ci doar să adaptezi totul la senzațiile fizice.
- Posturi de tipul inversii la yoga nu sunt recomandate.
Există două filosofii când vine vorba despre acest tip de postură. Pe de o parte, explicația spirituală, care zice că o inversie este împotriva cursului normal al energiei din această perioadă și că ar putea genera probleme de infertilitate.
A doua motivației este una fiziologică. O inversie poate avea ca repercusiune îngroșarea vaselor de sânge de la nivelul uterului, ceea ce poate duce la un flux mai mare și la crampe mai puternice.
- Dacă te simți mai obosită ca de obicei, amețită, ai dureri de burtă mai accentuate sau disconfort, oprește-te și odihnește-te. Acesta nu este cel mai bun moment să spui ”fără muncă nu-i răsplată”. 🙂
Acest articol nu înlocuiește vizita la medic și o discuție cu acesta pentru a primi confirmarea că ești aptă să faci sport în timpul menstruației.
***