SUPER ANTRENAMENT! Ora de Interval Training.
Multi dintre voi stiti deja despre mine ca sunt o impatimita a sportului. Si chiar daca abia la 15 ani am descoperit aceasta placere (cu judecata de acum imi pare rau ca nu am fost dornica in copilarie, cu toate ca ai mei au incercat), pana la urma niciodata nu cred ca este prea tarziu sa incepi sa faci miscare. De ce? Pe langa beneficiile fizice care vin odata cu exercitiul, cea mai importanta este de fapt starea psihica excelenta pe care o vei avea.
Eu am incercat diverse forme de antrenament la sala sau in aer liber. Tocmai de aceea mi-am propus sa va povestesc cat mai des (preferabil lunea :)) despre cate un mod de antrenament dintre cele pe care eu le practic si care imi plac. Asa ca sa aveti de unde alege. Pentru ca fiecarui om i se potriveste altceva.
Astazi incep cu Interval Training. Este una din clasele de grup la care particip, cu mult entuziasm, saptamanal, in cluburile WorldClass.
Interval Training este o forma de antrenament care, dupa cum sugereaza si denumirea, include schimbari planificate de cardio cu cele de tonifiere (construirea masei musculare). Vârfurile de intensitate crescută ating pragurile aerobice şi anaerobice. Zona de antrenament a Heart Rate-ului este între 65% şi 85% maximum, pentru arderea a cât mai mulţi carbohidraţi.
Ce inseamna asta mai clar? Vei incepe cu 10 minute de incalzire cardio. Vei urca si vei cobora de pe step. Apoi urmeaza un interval de exercitii cu gantere, discuri, bara cu greutati, benzi elastice. Partea de tonifiere este, in general, mai lunga decat cea de cardio. Apoi din nou cateva minute de sarituri, burpees (invata aici cum se fac), alergare pe loc. Si iarasi lucram o grupa musculara – genuflexiuni cu bara si fandari alternative. Cardio, din nou. Exercitii pentru fesieri cu banda elastica (super eficiente), brate, spate si piept. Si iarasi cardio. Apoi, intr-un final, te bucuri ca stai la orizontala si speri ca va fi mai usor. Da’ de unde? Urmeaza abdomenele. Cateva sute. Si finalul fabulos: plansa timp de 1 minut si 30 de secunde. Abia apoi te bucuri de stretching.
Marele avantaj al acestui tip de clasa este ca poti obtine rezultate foarte bune, fie ca vrei sa slabesti sau ca iti doresti sa-ti cladesti o musculatura densa”, spune Gabriel Ghita (Group Fitness Instructor WorldClass). “Este o ora destul de intensa”.
Recomandat este sa faci doua, trei sesiuni saptamanale de antrenament de acest tip, iar sesiunea sa nu dureze mai mult de 50 de minute. Le poti alterna cu antrenamente gen Pilates sau Yoga.
Interval Training este un tip de antrenament care presupune o conditie fizica deja existenta, coordonare si ritm. Dar daca ai inceput sportul si vrei neaparat sa incepi cu aceasta forma de miscare, nu abandona chiar daca nu reusesti sa tii ritmul cu restul grupului. Perseverenta te va duce exact acolo unde iti doresti.
Recomand acest tip de antrenament tuturor persoanelor care nu au probleme medicale ce se pot agrava pe parcursul orei”, ne sfatuieste Cristian Aionesei (Personal Trainer, Group Fitness Instructor, Cycling Instructor WorldClass).
Daca iti plac antrenamentele energice, pe muzica buna, atunci Interval Training este o optiune nemaipomenita. Mie imi place la nebunie!!
Inainte de a te apuca de sport, nu uita ca un control medical este obligatoriu!