Tot ce trebuie să ştii dacă mergi în vacanţă cu cineva cu care nu ai mai fost
Scenariul nu cred că îți este necunoscut. Cu toţii avem acei prieteni pe care îi cunoaştem foarte bine şi cu care ne place să ieşim, dar ştim că nu am putea locui sau lucra împreună cu ei, pentru că pur şi simplu nu suntem compatibili la aceste capitole. Tocmai de aceea este important să analizezi foarte bine nişte factori atunci când te muţi cu cineva, când începi un job nou sau îţi alegi un partener de business.
Iar regula e valabilă şi atunci când pleci în vacanţă cu cineva cu care nu ai mai mers (indiferent că e vorba de o nouă amică, un nou iubit sau o nouă gaşcă). Ca să eviţi eventualele neînţelegeri, cel mai bine este să pui pe masă câteva aspecte de la bun început. Care sunt acestea?
Bugetul
Da, începem cu bugetul, evident. Deşi pare de la sine înţeles că o discuţie privind vacanţa trebuie să înceapă cu bugetul, mulţi uită de acest aspect, fiind luaţi de val… la propriu. E foarte important să fii pe aceeaşi lungime de undă cu cel sau cu cei alături de care mergi în vacanţă ca să poţi planifica şi alte lucruri apoi. Dacă unul nu are limită de buget şi ceilalţi doi au o limită de câteva sute de euro, va trebui să se ajungă la o înţelegere privind cazarea, zborul, cheltuielile de la faţa locului. Cred că e important să se discute despre buget pentru ca, la final, să nu rămână cineva cu frustrarea că nu a stat unde voia, nu a făcut ce îşi dorea sau alte chestiuni de genul acesta.
Cazarea
Al doilea pas în planificarea unei vacanţe este găsirea unei opţiuni de cazare care să exceleze la raportul calitate/preţ. Şi da, dacă ai un buget orientativ stabilit de la bun început, nu există riscul ca partenerii tăi de aventură să aleagă un hotel sau Airbnb muuult peste ce îţi permiţi tu sau viceversa. Şi aici sunt, bineînţeles, multe lucruri de discutat: unii poate sunt fani hosteluri, în timp ce tu preferi intimitatea unei camere doar pentru voi. Înainte să te apuci să cauţi cazare, pune pe listă „exigenţele” fiecărei persoane vizavi de cazare (hotel, hostel pensiune sau Airbnb, numărul de stele, zona, apropierea de centru, facilităţi etc) şi încearcă să ajungi cu toată lumea la un numitor comun.
Zborul şi aeroportul
Deşi acest punct pare nesemnificativ în marele plan al vacanţei, trebuie şi acesta luat în considerare: care sunt orele de plecare (eu prefer zborurile în prima parte a zilei dar nici cu noapte în cap, ca să ajung la destinaţie și să mai prind ceva din ziua respectivă, dar am prieteni care preferă să plece seara, mai ales dacă e un zbor ceva mai lung şi să doarmă în avion), cât de devreme vă întâlniţi în aeroport, ce locuri luaţi, ce fel de bagaj luaţi – fiecare are propriile tabieturi când e vorba de zbor şi e bine să ştii la ce să te aştepţi.
Activităţi
E fără doar şi poate unul dintre cele mai importante aspecte ale vacanţei tale şi cred cu tărie că succesul (sau eşecul, după posibilităţi) al unei vacanţe depinde de sincronizarea de la acest capitol. Okay, mergi la Paris, foarte tare! Dar Parisul poate însemna pentru cineva muzee, galerii de artă şi alte atracţii turistice, iar pentru altcineva poate însemna plimbări pe marile bulevarde şi un tur al restaurantelor cu stele Michelin. Sigur, sunt situaţii în care pici de comun acord cu celălalt asupra tuturor punctelor de pe listă, scenariul ideal, evident. Dar de cele mai multe ori nu o să aveţi acelaşi plan de activităţi, aşa că e important ca fiecare să îşi facă o lista de must do şi must see. Dacă sunteţi dispuşi să faceţi un compromis şi să acceptaţi şi obiectivele celuilalt/celorlalţi, cu atât mai bine. Dacă nu, stabiliţi ce aveţi în comun, iar la celelalte mergeţi pe cont propriu. Ceea ce mă duce la ultimul punct de pe listă…
Timp petrecut cu tine
Decât să existe discuţii şi nemulţumiri sau chiar riscul de a strica o relație, mai bine face fiecare ce vrea. Oricum trăim în era tehnologiei aşa că va fi foarte uşor să te regăseşti cu partenerul sau partenerii de vacanţă. Îţi mai aminteşti episodul acela din Gilmore Girls în care Rory a mers în vacanţă în Europa cu bunica? De fiecare dată când bunica trăgea un pui de somn, Rory mergea să exploreze oraşul de una singură. Nu vrei să vizitezi un anumit muzeu sau să te plimbi prin magazine? Ok, du-te şi fă altceva cât prietenii tăi merg la el, ceva care chiar îţi face plăcere.
În loc de concluzie, întotdeauna am fost de părere că vacanţele sunt o treabă mult prea frumoasă şi importantă pentru starea ta de spirit, în primul rând, ca să te alegi cu frustrări de pe urma lor. Scopul este să te încarci cu energie pozitivă indiferent de ceea ce alegi să faci. So… do your thing and be happy!
Foto: Pixabay
***