Now Reading
SFATUL SPECIALISTULUI: Cu copiii la ortodont, un control obligatoriu!

SFATUL SPECIALISTULUI: Cu copiii la ortodont, un control obligatoriu!

Cuvantul “ortodontie” are la origine cuvintele grecesti ortho= drept si dontos= dinte, asadar ortodontia este o ramura a stomatologiei care are ca scop indreptarea dintilor. In afara de alinierea dentara, ortodontia urmareste si obtinerea unei ocluzii (muscaturi) corecte.

Costurile tratamentului orto cresc pe masura ce inaintam in varsta, deci este bine sa tratam cat mai devreme !

Este recomandat ca prima vizita la ortodont sa aiba loc in jurul varstei de 5 ani, cind are loc o familiarizare intre micul pacient si medic, iar acesta din urma va urmari tipul de ocluzie, semnele de incepere a cresterii maxilare inainte de aparitia primilor dinti definitivi, precum si existenta unor eventuale obiceiuri vicioase.

Incepind cu aceasta varsta se pot trata anomaliile functionale, respectiv cele generate cel mai adesea de obiceiuri vicioase: supt deget, suzeta, biberon prea mult timp (peste 3 ani), interpunere de buza, limba sau obraji, ticuri prin imitatia unui adult. Este bine sa tratam anomaliile functionale cat mai din vreme, pentru ca vizeaza musculatura obrajilor, limbii si articulatiei temporo mandibulare (ATM); ATM este mai greu de modificat cu cresterea in varsta, iar obiceiurile vicioase se instaureaza ca ticuri greu de deconditionat. Ele se trateaza cu aparate functionale din silicon care se vor purta 2 ore/zi, si noaptea.

Un zambet de milioane se contruieste din copilarie!

Daca totul decurge conform varstei si nu sunt alte probleme, urmatorul control recomandat este la varsta de 6 ani, cand apar primii dinti definitivi. Din acest moment este bine sa monitorizam copiii din 6 in 6 luni. In toata aceasta perioada medicul va urmari si eventuale procese carioase pe dintii de lapte, care trebuie tratate deoarece, pe de o parte, cariile mentin resturi alimentare care fermenteaza si produc mediul acid in care stau si dintii definitivi, iar pe de alta parte, dintii de lapte au rol de mentinatori de spatiu pentru cei definitivi.

Teoretic, ortodontia nu are limite de varsta!

In stadiul de 7-10 ani urmarim cresterea maxilara armonizata sau nu cu eruptia si dimensiunea dintilor definitivi. In aceasta etapa se actioneaza de obicei cu aparate dentare mobile, care vor da stimuli de crestere si vor modela arcadele in asa fel incat la 12 ani, cand practic avem dentitie definitiva completa, dintii sa aiba spatiu necesar alinierii.

Ce presupune un tratament ortodontic?

Dupa 12 ani vorbim de tratament ortodontic, cu sau fara extractie dentara, in functie de spatiul pe care-l avem la dispozitie. Din acest moment, tratamentul se face cu precadere cu aparate dentare fixe, care dezvolta forte slabe dar permanente, durata tratamentului fiind de obicei de 2 ani.

Teoretic, ortodontia nu are limite de varsta; practic insa, odata cu terminarea cresterii osoase si definitivarea relatiilor in ATM, trebuie sa tinem cont de mai multi factori in instaurarea unui tratament ortodontic la varste adulte.

Costurile tratamentului orto cresc pe masura ce inaintam in varsta, deci este bine sa tratam cat mai devreme !

Dr. Ena Rizescu - stomatolog
Dr. Ena Rizescu – stomatolog – ortodontie
Telefon:
021 688 38 78
0729 777 504

 

 

 

See Also

 

 

 

 

 

 

 

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

© 2020 Doer. Toate drepturile rezervate. Made by 360advertising.

Scroll To Top