Care este termenul de valabilitate al produselor cosmetice?

Și tu ai măsuța plină de produse cosmetice, nu-i așa? Relax, e firesc, majoritatea femeilor sunt pe aceeași lungime de undă cu tine… și cu mine. Totuși… cât de des le iei însă la control să vezi dacă se mai află încă în parametri optimi pentru folosire?
Avem o veste mai puțin bună – produsele cosmetice nu au viață eternă! Sunt sigură că știai deja acest aspect alături de faptul că este foarte, foarte important să respectăm cu sfințenie termenul de valabilitatea al produselor cosmetice pentru a evita eventuale neplăceri pe termen lung.
Nu de alta, dar folosind cosmetice expirate, rişti să dezvolţi tot felul de infectii, eczeme grave sau leziuni, sau câte și mai câte.
Pentru a nu avea neplăceri, ideal ar fi să cumperi produse cosmetice de la magazinele de specialitate, obligatoriu, sigiliate! Verifică cu atenție logo-ul brandului, codul de bare și eticheta de pe ambalaj. În mod ideal, eticheta ar trebui să conțină informaţii privitoare la valabilitatea produsului, cum ar fi data la care a fost produs sau data la care expiră. Majoritatea nu conțin însă aceste informații. Multe dintre ele au un simbol care arată termenul de valabilitate din momentul în care flaconul este deschis.
Așadar, cosmeticele au de fapt doua termene de valabilitate la care trebuie sa fim atente. Cel legat de data de producție, și cel valabil din momentul desigilării produsului, pe care îl regăsim pe cutie de ambalaj sub forma unui simbol cu o cutie deschisă si o cifră însoţită de litera M (month).
În cazul în care ai sesizat reacţii adverse în urma folosirii produselor cosmetice expirate, sau nu, medicii specialiști recomandă oprirea folosirii produsului respectiv şi vizita de urgenţă la dermatolog!
Un alt factor de care trebuie sa tinem cont este depozitarea.
Cosmeticele ar trebui păstrate într-un loc ferit de razele soarelui şi umezeală, în special pe timpul verii, când căldură le poate dauna.
Pe scurt, și la obiect, produsele cu viata cea mai scurtă sunt în general cele fluide, cremele de ochi și față în vreme ce fardurile solide și rujurile pot rezista mai mult.
Iată, așadar, de ce anume trebuie sa ții cont atunci când faci curat pe măsuța cu cosmetice:
Cremă pentru faţă – 1-3 ani
Cremă pentru ochi – 1 ani
Fond de ten – 6-12 luni
Mascara – 3 luni
Tuş pentru ochi – 3 luni
Creion pentru ochi – maxim 2 ani
Farduri de ochi cremă – maxim 12 luni
Farduri de ochi compact – maxim 36 luni
Blush – 9 luni
Ruj sau lipgloss – 1 an
Loțiune de corp – 1-2 ani
Crema solara – 2 ani
Lac de unghii și oja – 2 ani
Sampon – pâna la 3 ani
Parfum cu alcool – 3-5 ani
Dacă aceste informaţii ti-au fost utile sper că ai trecut la pasul următor și ai aruncat de pe măsuță tot ce nu prea mai avea ce căuta acolo!
***