#SheDOER: Lavinia Chican (Senior Partner McCann PR)

Probabil știți deja că, de câteva săptămâni încoace, am creat seria #SheDOER, o serie dedicată femeilor care fac lucruri, care nu se tem de provocări și pe care le admir foarte mult. Iar astăzi vă propun să faceți cunoștință cu Lavinia Chican, cea care, alături de Imola Zoltan, mânuiește cu brio cârma agenției McCann PR. Iar proiectele ei, printre care și favoritul meu, Greateens, sunt întotdeauna o sursă de inspirație. Și, fără să intru în detalii, este un om care zâmbește aproape non stop, are un umor fix pe gustul meu, ușor sarcastic, și are un suflet mare.
- Ce îți doreai să devii în copilărie?
În școală am fost foarte pasionată de matematică și desen, paradoxal 🙂
La un moment dat îmi doream o carieră în domeniul acesta. Tatălui meu îi sunt recunoscătoare pentru că a știut să mă apropie de matematică, pe care am ajuns să o aprofundez până în facultate. Am ales un alt drum profesional, însă aceasta materie a fost o bază foarte bună. M-a ajutat să îmi dezvolt o gândire logică, să devin eficientă și să găsesc soluții pentru problemele din profesie și, de ce nu, atunci când viața nu a fost tocmai simplă, să știu să ies cu bine din situații limită.
- Cine este sursa ta de inspirație în viața profesională?
Cred că în profesia mea inspirația vine dintr-o mulțime de surse și de direcții. De aceea, încerc să rămân în permanență receptivă, deschisă. Găsesc inspirație în oamenii pe care-i am în jur, în viața profesională, dar și în cea personală, în poveștile despre care aflu, într-o ieșire în parc sau un concert, într-o întâlnire cu o persoană dragă.
- Care este cea mai mare provocare cu care te-ai confruntat până acum în carieră?
Când ești la început de drum, fiecare proiect nou e o provocare, pentru că ai atât de multe de învățat și de experimentat. Când ajungi mai departe în carieră, provocarea stă în a te autodepăși. Eu îmi propun de fiecare dată să ridic standardele, să găsesc abordări inedite și fresh pentru proiectele pe care le gestionez, așa că provocările nu se opresc niciodată. E unul dintre lucrurile pe care le iubesc la meseria aceasta.
- Dar cel mai mare succes de care te-ai bucurat?
În plan personal, am înregistrat multe reușite cu viața, însă încă îmi este greu să vorbesc despre asta. Prefer să mă raportez la carieră.
Faptul că în ultimii 10 ani am construit echipe unite, care au făcut performanță, și că am jucat un rol în evoluția și devenirea unor oameni valoroși este cea mai mare reușită a mea. Desigur că mă bucură și recunoașterea pe care o primim – din partea clienților, a industriei, a mass-media. Muncim mult, cu pasiune, ca să o câștigăm. 2017 a fost anul nostru :), McCann PR a câștigat un număr record de premii și recunoașteri la cele mai prestigioase competiții de profil, culminând cu titlul de agenția anului la Romanian PR Award.
Secretul acestui mare succes a stat în mobilizarea extraordinară a celor 45 de oameni din echipă, din fiecare divizie, fiecare cu specializarea sa. N-a contat că erau în echipă de cateva luni sau de mai bine de 10 ani, ca mine: implicarea a fost la fel de puternică, iar asta m-a bucurat enorm.
- Care este, în opinia ta, rețeta succesului?
Unul dintre lucrurile pe care le-am învățat din matematică este că e necesar să cunoști formulele, dar în rezolvarea problemei poți să fii creativ. Așa că nu sunt neapărat adepta unor rețete, ci a unor valori pe care le consider de bază: munca și pasiunea – pentru că nu cunosc pe nimeni în domeniul acesta care să fi reușit fără ele; dorința de a face lucrurile altfel decât ceilalți – pentru că doar așa poți evolua; și modul în care construiești relațiile cu ceilalți – în primul rând, respectându-ți angajamentele.
- Cum ți-a venit ideea să lansezi proiectul #Greateens?
Greateens este un proiect de echipă, inițial nu ne-am propus să inventăm ceva nou J Pur și simplu brainstormam pornind de la o realitate simplă din activitatea agenției: tot mai multe branduri au tot mai multe lucruri de comunicat. Lupta o câștigă cei care oferă publicului conținut relevant. De aici, succesul influencerilor și al campaniilor care îi implică.
Cu Greateens, ne-am îndreptat către un public foarte tânăr, un public nativ digital. Ne propunem să formăm o nouă generație de influenceri și să devenim o interfață cât mai eficientă între ei și branduri. Partea cea mai interesantă din tot acest proces este că învățăm noi înșine foarte multe despre publicul adolescent. Am pornit în căutarea unor tineri excepționali și am găsit mai mult decât ne așteptam.
Proiectul a prins foarte bine, pregătim noi ediții și suntem bucuroși să avem un cuvânt important de spus în modul în care evoluează relația dintre branduri și publicurile lor.
- Ce te face fericită?
O zi însorită, zâmbetul fiului meu, o ieșire cu familia sau colegii. Un proiect reușit și, în general, sentimentul că fac bine ceea ce fac. Sunt o persoană pozitivă și încerc să transmit asta mai departe.
- Ce te enervează?
Lipsa de seriozitate. Cred că neimplicarea celorlalți e un lucru deranjant pentru orice om de acțiune, așa cum mă consider și eu. În aceeași măsură, minciuna. Și, recunosc, semnalul telefonului când rămâne fără baterie J.
- Care este cel mai important lucru pentru tine?
Categoric, sănătatea mea și a familiei.
- Care este cea mai frumoasă amintire pe care o ai?
Am avut norocul să mă nasc într-o familie frumoasă, echilibrată, prin urmare, am o mulțime de amintiri dragi alături de ai mei. Acum, când am trecut de jumatatea vieții :), încerc să mă bucur de fiecare clipă, de fiecare lucru frumos care mi se întamplă, de fiecare zi petrecută cu familia, de un mesaj de mulțumire din partea cuiva.
- Care crezi că este talentul cu care te-ai născut?
Dezinvoltura și capacitatea de a relaționa cu oamenii. Printre cele mai prețioase lucruri din cariera mea sunt relațiile pe care le-am construit de-a lungul anilor, cu colegi, cu clienți și colaboratori.
- Dacă ai putea da timpul înapoi, ce ai face neapărat?
Aș petrece mai mult timp cu părinții mei. Am înțeles târziu că timpul pe care-l avem la dispoziție să ne bucurăm unii de ceilalți e limitat – din păcate, îl pierdusem pe tatăl meu, care mi-a fost mai mult decât un părinte: mi-a fost un mentor. Unele lecții se învață ”the hard way”.
- Un sfat pe care i l-ai da oricărei femei:
Pentru că vorbim despre ”doers”, cred că acesta e un mindset extrem de util pentru orice femeie. Atât timp cât abordezi problemele cu o atitudine de ”doer” – cu determinare, curaj – ești pe calea spre reușită.
- It’s a men’s world?
E o lume a celor care nu se lasă descurajați. Din păcate, încă este mai dificil – și sper ca generațiile care vin, să schimbe lucrul acesta – însă nu e imposibil.
- De ce ești un #doer?
Cred că cel mai bine pot confirma sau infirma asta oamenii din jurul meu, însă eu sunt conștientă că sunt un om de acțiune extrem de eficient, în raport cu cariera, dar și în viața personală. Nu mă tem de necunoscut și încerc să nu mă limitez. Poate pentru că am învățat, de-a lungul timpului, că dacă ai încredere în forțele proprii, deja ai parcurs jumătate de drum, orice ți-ai fi propus
***