3 obiceiuri de inclus în rutina de dimineață care să te ajute să-ți începi ziua cu bine
Nu degeaba se spune că ziua bună se cunoaște de dimineață, nu-i așa? Da, suntem diferiți. Și rutina de dimineață diferă de la persoană la persoană – în funcție de stilul de viață și de lucrurile care sunt importante pentru noi. Cu toate acestea, cred că putem cădea de acord că, de cele mai multe ori, pentru fiecare dintre noi primele ore ale dimineții sunt cele care dau tonul întregii zile.
Așa că aș vrea să vorbim puțin despre obiceiurile pe care le avem dimineața. Cu atât mai mult dacă intri în categoria celor care amână alarma de câteva ori, se îmbracă pe fugă și mănâncă din mers pentru că sunt în întârziere. Rutina de dimineață este foarte importantă pentru starea ta de bine. Este vorba nu doar despre sănătatea corpului tău, ci și despre sănătatea ta mentală și spirituală. Așa că e indicat să-i aloci suficient timp – să faci în ritmul tău tot ce ai de făcut după ce te-ai trezit și apoi să pleci liniștit de acasă acolo unde ai treabă.
Rutina de dimineață nu înseamnă doar să ai grijă să iei micul dejun. (Cu toate că și alimentația are rolul ei, desigur!) Contează și cum îți pregătești mintea pentru ziua care urmează, contează cum îți propui să ai grijă de tine astfel încât să te simți cât mai bine pe parcursul zilei, indiferent ce inconveniente vei întâmpina.
Acestea fiind spuse, să trecem la subiect, pentru că am făcut o listă cu câteva obiceiuri de inclus în rutina de dimineața:
- Mindfulness
Uneori ne trăim viața pe pilot automat. Cât timp ne spălăm pe dinți ne gândim ce vom mânca, cât timp mâncăm ne gândim câte lucruri avem de făcut în ziua respectivă și tot așa. Adică nu suntem cu adevărat prezenți, simțurile noastre nu sunt 100% conectate la ce se petrece în jurul nostru – pentru că mintea noastră e decuplată de corp, ea zboară tot timpul în altă parte.
Însă viața noastră are loc aici și acum. Atenția noastră ar trebui să fie concentrată pe ceea ce face corpul nostru în momentul respectiv. Daca ne spălăm pe față, să conștientizăm asta. Dacă spălăm vasele, să ne uităm cu adevărat la mișcarea mâinii noastre cu buretele. Dacă mâncăm, să nu stăm pe telefon sau să ne uitam la televizor, ci să fim atenți la textura și gustul mâncării. Mintea și corpul să fie în armonie, concentrate în aceeași direcție. În felul acesta nu ne vom consuma energia în mod inutil. Și vom fi mai liniștiți, mai relaxați.
Anul trecut scriam pe site care a fost experiența mea cu meditația. Recitind ce am scris atunci, mi se pare că rămân valabile toate concluziile pe care le-am tras la momentul respectiv. Așa că, dacă vreți să știți ce este meditația, care sunt beneficiile ei, cum se meditează (plus trei variante de meditații ghidate pentru începători), vă las aici articolul Meditația, noua mea descoperire și ce rezultate mi-a oferit.
Meditația, noua mea descoperire și ce rezultate mi-a oferit.
Și dacă meditația nu te îmbie pentru că nu ești dispus sau dornic să-i aloci timpul necesar, să știi că poți începe cu pași mici de tot. Vreme de o lună, alocă în fiecare zi un minut în care să stai liniștit pe scaun – preferabil cu ochii închiși – și să te concentrezi pur și simplu pe respirație. Până și acest exercițiu scurt și ușor de făcut te va face să fii mai liniștit și mai prezent în propria ta viață. Sau, dacă ai să zicem 7 minute la dispoziție, îți recomand să asculți cât mai stai în pat înțelepciunea zilnică a lui Jay Shetty. Pooate fi exact ce ai nevoie să auzi într-o anume dimineață ca să vezi paharul plin în ziua ce urmează.
- Hidratează-te!
Apa joacă un rol deosebit de important în raport cu starea noastră de bine, întrucât asigură buna funcționare a organismului. Pe parcursul unei zile întregi pierdem în jur de 300-400 de ml. de apă prin respirație. Iar mare parte din această cantitate se evaporă în timp ce dormim. In cazul în care nu avem grijă dimineața să consumăm suficiente lichide, e posibil să apară durerile de cap și senzația de oboseală. Dacă ești curios, găsești aici mai multe informații despre deshidratarea în timpul somnului.
Și acum să trecem de la teorie la practică. Dacă nu prea bei apă dimineața, am la îndemână o alternativă gustoasă cu ajutorul căreia să crești volumul lichidelor consumate. Un smoothie! Nu numai că are un gust bun, dar vei avea parte și de vitaminele și mineralele tuturor fructelor și legumelor pe care le combini. Pe site am postat de-a lungul timpului multe rețete pe tema asta. Uite unul care se potrivește de minune cu subiectul obiceiurilor de inclus în rutina de dimineața – 3 reţete de smoothie ideale pentru micul-dejun.
- Exprimă-ți recunoștința!
Mi se pare un obicei pe cât de simplu, pe atât de eficient. Sfatul meu este să-ți începi fiecare zi gândindu-te la trei lucruri pentru care ești recunoscător. Orice. De la faptul că e vreme însorită sau că ai avut parte de un somn odihnitor până la relația cu partenerul de cuplu sau faptul că diseară urmează să te vezi cu o prietenă. Dacă faci asta, cresc șansele să-ți păstrezi starea de bine și pe parcursul zilei. Recunoștință ne ajută să apreciem și să ne bucurăm mai mult de ceea ce avem.
Cum faci ca să te asiguri că te ții de obiceiurile pe ți-ai dori să le urmezi?
Cred că nu doar mie mi s-a întâmplat să-mi propun să schimb unele obiceiuri nesănătoase sau neproductive cu unele sănătoase și de ajutor. Motivația a existat, am făcut schimbările în bine și, peste câteva zile, am observat că am revenit la obiceiurile de care voiam să scap. Sună cunoscut? Deși vrem să înlocuim unele obiceiuri din rutina de dimineață, deseori ne împortmolim și ne reîntoarcem la ce făceam înainte. Pentru că pur și simplu ni se pare mai comod, mai simplu, mai la îndemână. Ei bine, pentru că vreau să ies din tiparul ăsta am căutat idei în cartea scrisă de James Clear – Atomic Habits. Așa că, în încheierea acestui articol, vreau să punctez două sfaturi, în speranța că aceste sugestii te vor ajuta și pe tine.
- Pregătește înainte de culcare o parte din ce ai nevoie pentru a doua zi
În măsura în care se poate, desigur. Ideea e să-ți ușurezi efortul pe care ar trebui să-l faci dimineața, să reduci numărul deciziilor pe care trebuie să le iei. În felul acesta poți folosi timpul rămas pentru a-ți savura în tihnă cafeaua – dacă tot am pomenit de mindfulness.
Deseori, problema cu care ne confruntăm dimineața este că avem un timp limitat și, în schimb, o mulțime de lucruri de făcut. Așa că ne grăbim să le facem pe toate până la ora la care știm că trebuie să ieșim pe ușă. Fiind presat de timp, e posibil să nu iei cele mai bune decizii. Așa că poți veni în ajutorul tău pregătind înainte de culcare ce ai nevoie pentru a două zi.
Dacă vrei să te aranjezi, să te dichisești mai mult pentru locul de muncă, atunci alege seara hainele cu care vrei să te îmbraci în dimineața următoare. Dacă vrei să fii mai organizat și să nu uiți acasă nimic important, atunci pune la îndemână lucrurile pe care trebuie să le iei cu tine la serviciu. Și tot așa. Orice lucru care te ajută să te ții de obiceiurile pe care vrei să le întărești.
- Pune lucrurile la vedere
De exemplu, dacă vrei să faci mișcare, lasă covorașul pentru yoga sau pantalonii sport la îndemână, nu în dulap. Văzându-le, o să fii mai dispus să faci sport în dimineața aceea. De ce? 1. Pentru că nu mai trebuie să depui tu efortul de a-ți aminti că ți-ai propus ieri să faci sport azi, deci nici nu mai există riscul să uiți asta. 2. Pentru că ce ai nevoie se află la îndemână, nu mai trebuie să mergi până la dulap după ele – creierul percepe situația asta ca fiind un efort mai mic pe care l-ar avea de făcut, deci e mai dispus să coopereze. Așadar, cresc șansele să nu amâni să faci mișcare.
Eu una am vizat parte de alimentație când am pus în practica sfatul cu lucrurile puse la vedere. Am vrut să-mi cresc șansele de a mânca mai sănătos, am vrut ca ăsta să devină un obicei asociat cu rutina de dimineață. Prin urmare, am început să țin în frigider o caserolă cu semințe de chia puse la înmuiat. Semințele de chia sunt bogate în fibre, proteine, minerale, vitamine și aminoacizi. Ele fac parte din categoria superalimentelor – alături de avocado, uleiul de măsline extravirgin, quinoa s. a. Dimineața, când deschid frigiderul și mă uit să văd ce să mănânc, dau cu ochii peste semințele de chia. Așa îmi amintesc că mi-am propus să mănânc mai sănătos. Amestec semințele de chia cu niște ovăz, miere și fructe et voilà! Un mic dejun sănătos și rapid.
Dar daca vrei o variantă sim ai simplă de chia care să fie nu numai gustoasă, ci și rapidă, atunci recomand să-ți începi ziua cu SLooPDOER Rise & Shine. Ce conține? Mere, mango, portocale, fructul pasiunii și semințe de chia. E o combinație care îți da un boost de energie pentru întreaga zi.
Tu ce obiceiuri ai inclus în rutina de dimineață astfel încât să-ți începi ziua cu bine?
***
Numai sfaturi zen :)) Putem avea și altceva precum zile proaste sau alte probleme? Cadourile primite, selfiurile și tona de creme “de incercat” devin obositoare.. no hate