5 reguli simple pentru a avea mereu un abdomen plat și tonifiat

De-a lungul timpului, în urma discuțiilor și dezbaterilor pe care le-am avut cu diferiți antrenori de fitness, nutriționiști sau pasionați de sport, am observat că, dintre toate toate părțile corpului, oamenii vor, înainte de orice, un abdomen plat. Și treaba asta e valabilă atât în cazul bărbaților, cât și în cazul femeilor. În același timp, abdomenul e și cel mai dificil de întreținut… ca să zic așa. Că serios acum, oricât de bine definit ar fi el, după o cină mai mult sau mai puțin copioasă, slabe șanse să mai arate chiar ca al Shakirei. 😀
Și cum știu că abdomenul este o preocupare constantă în viețile voastre, astăzi m-am gandit să alcătuiesc un ghid de sfaturi și exerciții potrivite pentru un abdomen plat. Începem?
Fă cardio și abdomene
Nu o să inventez eu roata acum, dar o să spun din capul locului că singura și cea mai sigură metodă pentru a slăbi și, mai ales, pentru a-ți construi o siluetă armonioasă este sportul. Nu înfometarea, nu produsele miraculoase de slăbit, nimic. Și pentru a face sport, nu e nevoie să ai neapărat abonament la sală. Pentru marea majoritate a exercițiilor cardio, adică acelea care îți antrenează bătăile inimii, îmbunătățind funcțiile cardio-respiratorii, și care îți pun în mișcare tot corpul, e necesară doar voința.
Joggingul, de exemplu, e un exercițiu cardio. Mersul pe bicicletă, fie că e în parc, fie că e acasă, este tot un exercițiu cardio. Rezervă-ți în fiecare zi cel puțin 30 de minute pentru abdomene și cardio, ține-te serios de treaba asta și vei vedea primele rezultate în aproximativ o lună.
Limitează cantitatea de carbohidrați.
Chiar dacă faci sport în mod constant, asta nu înseamnă că ai undă verde la toate alimentele posibile sau la orice cantitate. Nu zice nimeni să nu te răsfeți cu o porție de paste (dar ai mare grijă la sosurile din ele, încearcă să alegi maximum niște paste cu busuioc sau sos de roșii sau unele cu fructe de mare) sau două felii de pizza din când în când, dar încearcă să nu faci din asta un obicei săptămânal.
Carbohidrații, și în special carbohidrații rafinați – pâinea albă, gogoșile, prăjiturile și fursecurile, produsele de patiserie, chipsurile – sunt păcătoși pentru abdomen, pentru că nu fac altceva decât să îl umfle, dar și pentru sănătate în ansamblul ei. Asigură-ți mai degrabă doza necesară de carbohidrați din fructe (mere, portocale, afine, căpșune), legume (spanac, broccoli, morcovi), ouă, pește sau carne.
Limitează zahărul din alimentația ta.
Pe lângă faptul că este asociat unor boli destul de serioase (boli cardio-vasculare, obezitate și multe altele), zahărul are efecte negative și asupra siluetei. Pentru că se depune și… nu mai pleacă de acolo așa ușor. Plus că tot acest zahăr din dulciuri, sucuri sau siropuri este unul rafinat, care, pe lângă faptul că îndulcește excesiv și creează o poftă și mai mare de dulce, este tratat cu tot soiul de chimicale periculoase pentru silueta noastră.
Ai grijă la alcool!
Ok, e adevărat că un pahar de vin e chiar recomandat pentru sănătate, dar știți cum e… ce-i prea mult strică. Și asta pentru că ficatul nostru procesează alcoolul înainte de carbohidrați, proteine sau orice altceva, așa că prezența lui în organism va cauza o încetinire a procesului de ardere a grăsimilor. Și da, alcoolul balonează, așa că nu e deloc bun pentru abdomen.
Ține un jurnal al alimentației tale.
Da, știu că e cam complicat să mai faci și asta, după ce că ai atâtea task-uri de soluționat zilnic, dar gândește-te că îl ții pentru o perioadă scurtă, 3 sau 4 săptămâni, cât să-ți analizezi obiceiurile alimentare. E posibil să consumi o mulțime de alimente care nu îți fac bine sau să te bazezi pe cantități foarte mari de mâncare, caz în care va trebui să reduci și, treptat, chiar să elimini din ele.
Teoria sună bine și nici măcar nu e atât de complicată, necesită doar un strop de atenție și, evident, determinarea de a o pune în practică. Iar eu zic să începem chiar acum cu niște exerciții numai bune pentru un viitor abdomen plat de invidiat.
Foto: Pixabay
***