Femei care au marcat istoria si pe care le admir (Part I)
Cum este vacanta si vreau sa profit cat mai bine de fiecare zi de vara, de fiecare ora libera, m-am gandit sa ma “aprovizionez” cu cateva carti, biografii in special (daca aveti recomandari, chiar m-as bucura sa le impartasiti si cu mine), si sa descopar noi povesti interesante. Si cu aceasta ocazie, am zis ca e timpul sa va spun si eu cateva povesti ale unor femei pe care le-am admirat, le admir si le voi admira intotdeauna. De ce? Pentru ca au avut curajul sa schimbe ceva, ca tot vorbeam intr-un articol despre schimbari si despre cat de important e sa luptam pentru dreptatea noastra, pentru ca au reusit sa depaseasca niste obstacole importante (vorbim, totusi, de niste perioade restrictive pentru femei), pentru ca au avut incredere in ele pana la capat si pentru ca… au reusit!
Iata cum arata topul meu al femeilor care au schimbat istoria si care sper sa va inspire si pe voi (aceasta este doar prima parte, revin, in scurt timp, cu o continuare la fel de interesanta).
Voi incepe cu Florence Nightingale, in primul rand pentru ca mi se pare ca aceasta nu se bucura de suficient de multa atentie. SI chiar merita, deoarece este extraordinara si a facut lucruri absolut impresionante. Florence Nightingale s-a nascut in 1820, intr-o familie bogata de englezi, intr-o casa din Florenta, fiind botezata dupa acest oras. Desi avea resurse financiare suficiente, iar familia sa a indemnat-o sa urmeze clasicul drum al femeilor din epoca respectiva, si anume sa se casatoreasca si sa devina mama, Florence si-a dorit sa munceasca si sa devina un sprijin pentru cei din jur.
Nightingale a refuzat toate tiparele si a inceput sa se pregateasca pentru a deveni infirmiera. Aceasta a jucat un rol important in timpul Razboiului Crimeii (1853-1856), cand domeniul medical nu era tocmai bine dezvoltat, deoarece a coordonat echipele de asistente de la spitalele militare din regiune si a ingrijit soldatii raniti in conflict. Ulterior, aceasta a fost finantata pentru a pune bazele unei scoli de pregatire a asistentelor la spitalul St. Thomas din Londra. Florence Nightingale a devenit astfel una dintre pionierele sistemului sanitar modern, iar contributia sa in acest domeniu merita toata admiratia noastra!
Voi continua cu Jane Austen, pentru ca este una dintre scriitoarele mele preferate, dar si pentru ca a avut o viata absolut incredibila, care pe mine personal m-a impresionat. Am reusit sa o cunosc prin intermediul romanelor sale, ce reprezinta un tablou fabulos al societatii britanice din secolele XVIII si XIX – Mandrie si prejudecata, Emma, Ratiune si Simtire, Persuasiune si nu numai.
Austen s-a nascut intr-o familie numeroasa, in satul Steventon din comitatul Hampshire din Anglia. Cea mai buna prietena a sa a fost sora ei, Cassandra, familia sa fiind o sursa de inspiratie pentru multe dintre povestile sale. Desi fratii sai au studiat la Oxford, ea a studiat acasa cu parintii sai. Desi a creionat personaje feminine puternice, care isi gasesc intr-un final fericirea si iubirea, Austen nu s-a maritat niciodata, desi a fost ceruta in casatorie (refuzand cerere), si a preferat sa se dedice scrisului (pana la implinirea varstei de 23 de ani, aceasta finalizase romanele Manastirea Northanger, Ratiune si simtire si Mandrie si prejudecata ).
Jane Austen a murit devreme, la 41 de ani, din cauza unei boli neidentificate (exista speculatii conform carora aceasta suferea de boala Addison, o afectiune rara a glandelor suprarenale, care ajung sa nu mai secrete o cantitate suficienta de hormoni).
Numele lui Marie Curie inseamna enorm pentru stiinta. De origine poloneza, aceasta a fost nevoita sa munceasca de mica din cauza problemelor financiare ale familiei sale, lucrand inclusiv ca guvernanta. Ulterior, cu sprijinul surorii sale, s-a mutat la Paris, unde a studiat fizica si matematica la Universitatea de la Sorbona. Ulterior, a inceput sa lucreze in domeniu alaturi de Pierre Curie, cel care avea sa ii devina sot in 1895.
Marie Curie a inceput sa studieze radiatiile, iar cercetarile sale au condus-o la descoperirea poloniului si a radiului. In 1903, aceasta a castigat, alaturi de sotul ei si de savantul Henri Becquerel, Premiul Nobel pentru Fizica, pentru cercetarile din domeniul radioactivitatii, iar in 1911 a obtinut Premiul Nobel pentru Chimie, pentru descoperirea celor doua element: radiul si poloniul. Marie a devenit astfel prima persoana care a primit doua Premii Nobel. Impresionant, nu-i asa? Din pacate insa, pasiunea sa pentru radioactivitate a fost cea care i-a adus moartea: din cauza radiatiilor, aceasta s-a imbolnavit de leucemie si a decedat in 1934.
Coco Chanel nu mai are nevoie de vreo prezentare. Gabrielle Bonheur Chanel este femeia care a schimbat radical istoria modei, stabilind directii noi in aceasta directie. Chanel le-a ajutat pe femei sa se „elibereze” de corsete si sa adopte tipare moderne, croieli potrivite siluetelor acestora. Dar chiar daca a fost si a ramas un personaj iconic, viata sa nu a fost lipsita de probleme.
A crescut la un orfelinat, a avut parte de multa rigoare, insa experienta a ambitionat-o sa reuseasca. Pentru ca stia sa coasa, Coco a inceput sa lucreze la un atelier, iar seara canta intr-un cabaret, atragand atentia mai multor barbati. In cele din urma, aceasta a ajuns amanta unui prosper om de afaceri din industria textilelor, Etienne Balsan, iar apoi a inceput o relatie cu un aristocrat englez, Arthur Edward „Boy” Capel, care a ajutat-o sa isi deschida primele magazine. Si asa… de la Chanel Modes (primul ei magazin, situat pe 31 rue Cambon din Paris) la ceea ce este astazi marea casa de moda Chanel nu a mai fost decat un pas.
Audrey Hepburn va ramane intotdeauna frumoasa Holly Golightly din Breakfast at Tiffany’s, care a transformat rochia neagra creata de Givenchy intr-un simbol. Este actrita care a luat Oscarul pentru minunatul rol al Printesei Ann din Roman Holiday si un alt Oscar onorific post-mortem. Este femeia care a reinventat conceptul de eleganta. Dar, mai mult decat atat, este femeia care a avut un impact social urias, inclusiv in timpul celui De-al Doilea Razboi Mondial.
Hepburn s-a nascut intr-o familie instarita si a avut o copilarie privilegiata. Cu putin timp inainte de razboi, parintii ei au divortat, iar Audrey s-a mutat cu mama sa in orasul Arnhem din Olanda, crezand ca astfel vor fi protejate de atacuri. Hepburn a inceput sa faca balet, profitand de aptitudinile ei pentru a participa la evenimente de strangere de fonduri pentru miscarea de rezistenta indreptata impotriva nazistilor.
In timpul ocupatiei naziste, familia sa a pierdut o buna parte din avere, Audrey fiind nevoita sa lucreze ca bucatareasa si ingrijitoare pentru o familie bogata. Ulterior, s-a mutat la Londra si a inceput sa primeasca roluri in spectacole de teatru si filme. In 1953, aceasta a dat lovitura cu pelicula Roman Holiday, care a transformat-o instantaneu intr-o celebritate.
Dupa ce a renuntat la cariera de actrita, Hepburn a continuat sa se dedice misiunilor umanitare, fiind ambasador UNICEF si mergand in zeci de tari defavorizate pentru a-i ajuta pe cei care aveau nevoie de ea.
Foto: Pixabay