Now Reading
Cum ne afectează fake news şi cum să alegi doar informaţiile adevărate

Cum ne afectează fake news şi cum să alegi doar informaţiile adevărate

În fiecare zi primesc pe Whatsapp mesaje cu tot felul de informații, asta printre miile de ştiri, statistici şi date prezentate la TV sau pe net. Cele mai multe dintre ele au titluri bombastice, scenarii apocaliptice, un ton excesiv de dramatic. Ba de multe ori, de când cu autoizolarea despre care am tot povestit, primesc chiar şi sfaturi şi recomandări medicale nesolicitate de la persoane total neavizate. Și cel mai grav, au început să circule fake news făcute atât de bine, care par adresate cu titlu de confidențialitate sau sunt pe un ton extrem de familiar (vezi doamne un prieten/o prietenă îți împărtășește doar ție o informație incredibilă. Recunosc, am picat în două plase în ultimele 10 zile.

E o situaţie de criză în lumea întreagă, motiv pentru care cel mai important lucru acum (mai mult ca niciodată) este să fim corect informaţi. Să alegem surse oficiale, autorităţi responsabile, persoane cerebrale, care vorbesc în baza unor studii concrete şi a unei experienţe vaste.

Din păcate, există mulţi care încearcă să profite de această criză mondială (în general, pentru propriul interes financiar) şi să răspândească panică în jurul lor, anunţând informaţii false şi exagerând fiecare detaliu. Practic, vor să exploateze starea de vulnerabilitate prin care trecem cu toţii, mai mult sau mai puţin. Iar acţiunile lor, dincolo de faptul că sfidează etica şi moralitatea, ne pot încurca mai rău, generând haosul în momente în care cel mai bun lucru pe care îl facem e să rămânem calmi, raţionali şi uniţi.

Prin urmare, înainte de a le permite fake news-urilor să îşi mai facă de cap cu mintea noastră şi să ne creeze stări de anxietate, am hotărât să fac o listă de trucuri care să ne ajute să le filtrăm mai uşor, să putem identifica adevărul printre atâtea minciuni şi exagerări.

  • Verifică sursa. Uită-te la numele publicaţiei din partea căreia primeşti informaţia. Sau la numele persoanei, verifică-i prezenţa în online, ia-i urma. Dacă e o platformă de genul AdevarulDespreCoronavirus.ro (dau şi eu un exemplu imaginar, dar chiar e uşor să depistezi titlurile dubioase), e clar că este un site încropit peste noapte, care nu prezintă prea multă încredere. Acelaşi lucru e valabil şi pentru specialiştii care ies acum ca ciupercile după ploaie şi prezintă soluţii-minune împotriva Coronavirusului. Studiile privind acest virus sunt în desfăşurare. Nu există vaccin. Nu există încă un medicament care te vindecă. Încă există nenumărate necunoscute.
  • Caută varianta oficială. Zilele trecute, un doctor a postat pe pagina sa personală de Facebook o soluţie, o compoziţie proprie pentru tratarea simptomelor COVID-19, pe care a numit-o: „Picături homeopate pentru gripa corona (COVID-19)”. Ştirea a fost preluată de presă, a făcut turul televiziunilor şi a dat naştere unor titluri precum „Tratamentele homeopatice vă pun viaţa în pericol” sau „Ministerul Sănătăţii: tratamentele homeopate NU vindecă şi NU previn coronavirusul.” Evident că, la scurtă vreme, Asociaţia Română de Homeopatie Clinică s-a dezis de orice asociere cu soluţiile, picăturile sau produsele care nu au urmat procedurile de evaluare, reglementare şi autorizare naționale pentru că, trebuie să ştiţi, toate medicamentele homeopate trec prin aceleaşi procese ca medicamentele clasice înainte de a fi autorizate pentru a fi distribuite către pacienți. De asemenea, deși medicamentele homeopatice rămân la dispozitia specialiştilor în sănătate (singurii în măsură de a dispune de acestea), asociația a precizat ferm faptul că „picăturile homeopate pentru COVID-19”, create fără o evaluare, autorizaţie şi fără o cercetare în spate, nu pot fi considerate un tratament/medicament homeopatic.
  • Uită-te cu atenţie la conturile false. Treaba asta se întâmplă în special în străinătate, cu marile trusturi şi publicaţii (BBC, CNN, de exemplu). Apar din senin tot felul de conturi care fie schimbă un cuvânt, fie adaugă o literă sau un cuvânt în denumirea contului/paginii, astfel încât să creeze impresia de legitimitate. Aşadar, caută întotdeauna surse verificate (conturile oficiale au, de regulă, acea bulină albastră cu semn de Văzut) şi fă o scurtă analiză a postărilor deja puse. Publicaţiile serioase, de încredere, nu vor scrie niciodată titluri bombastice, avertizări înfricoşătoare (Exemplu: „vom muri cu toţii în două luni!“), fraze cu MAJUSCULE sau !!!.
  • Verifică ortografia şi exprimarea din articole şi postări. Jurnaliştii credibili şi organizaţiile respectabile nu prea fac greşeli repetate. Şi nici nu publică texte care par a fi traduse cu Google Translate.
  • Priveşte cu suspiciunile cererile de a da SHARE MASIV. Da, exact. Acum o săptămână şi ceva, apăruseră fake news despre cum că s-ar închide Bucureştiul de tot. Circulau peste tot mesaje alarmiste, cu solicitarea de a se da share acestora, ca să afle toată lumea. Mai corect spus, ca să se panicheze toată lumea. Ei bine, Bucureştiul, în mod evident, nu a fost închis. Doar magazinele au fost prăduite de cei care au crezut că, într-adevăr, vine apocalipsa. Şi încă ceva, dacă tot am ajuns la acest capitol: de foame nu vom muri, staţi liniştiţi! Magazinele refac stocurile în permanenţă, e important doar să rămânem calmi şi să nu cumpărăm provizii pentru douăzeci de ani, toţi în acelaşi timp, pentru că e clar că se vor goli repede rafturile în acest fel.
  • Atenţie şi la exprimările emoţionale. O mulţime de fake news se viralizează rapid pentru că fac apel la emoţiile oamenilor (cum a fost acel mesaj audio). Ţintesc către teama, panica sau speranţa lor. Un exemplu concret este ştirea falsă potrivit căreia Coronavirusul este distrus de temperaturile ridicate, când e clar că afirmaţia nu poate sta în picioare, de vreme ce Australia şi multe alte ţări în care sunt acum temperaturi de vară au nenumărate cazuri de Coronavirus.  Bineînţeles, toate organizaţiile oficiale au infirmat rapid datele, dar în mintea multor persoane a rămas ideea că soarele omoară virusul. Un virus care, ţin să repet, încă este cercetat şi încă are o groază de necunoscute.
  • Nu accepta exprimările evazive. Fiecare informaţie ar trebui atribuită unui om specializat, unei autorităţi de stat, unei organizaţii mondiale. Aşadar, în era Coronavirus & fake news, nu mai putem accepta ideile care vin fie de la „cercetătorii britanici“, „un grup de medici din China“ sau „un studiu din S.U.A.“. Nu, exprimările acestea nu mai sunt permise. Avem nevoie de acurateţe, de concret, de atribuirea corectă a informaţiilor.
  • Nu lua medicamente după ureche. Dacă s-a dat ”publicității” o rețetă cu trei medicamente ca să scăpăm de Corona și care a epuizat stocurile farmaciilor, a fost un tip de informație după care nu trebuie să ne luăm. Protocolul a fost atribuit medicului Adrian Streinu Cercel, directorul Institutului de Boli Infecțioase „Matei Balș” din Capitală, iar farmaciile au fost nevoite să afișeze la intrare mesaje privind indisponibilitatea respectivelor medicamente. Rețineți, posibile opțiuni de vaccinuri și tratamente medicamentoase specifice sunt încă în curs de investigare. Acestea sunt evaluate prin studii serioase și urmărite îndeaproape. Protocoalele medicale cunoscute până la această dată sunt coordonate de Organizaţia Mondială a Sănătăţii alături de autorităţile din statele lumii, tot aceste organizații fiind cele care coordonează eforturile de dezvoltare a vaccinurilor şi a medicamentelor pentru prevenirea şi tratarea COVID-19. Automedicația poate zădărnici posibilitatea de vindecare în situația nefericită a infectării cu COVID-19.
  • Foloseşte cu încredere butonul de report. Platformele Facebook, Instagram Twitter and so on fac curăţenie odată la ceva timp în conturile false şi publicaţii improvizate, care distribuie fake news. Dar este important să le ajutăm şi noi în acest demers. În consecinţă, ori de câte ori văd un derapaj pe această temă, dau report. Şi iar report, şi iar report. Până mai cernem un pic informaţiile.

Aștept să îmi trimiteți informații pe care le considerați Fake News! E vital să învățăm să ne ferim de stirile sau zvonurile care ne pot influența negativ. Vă mulțumesc anticipat!

***

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

© 2020 Doer. Toate drepturile rezervate. Made by 360advertising.

Scroll To Top