La ce să fii atent când cumperi cărți și cum să-ți aranjezi biblioteca?
Încă de când eram mică, sufrageria părinților mei era ticsită de cărți iar eu am ajuns să le asociez cu ideea de cămin, un loc primitor în care te simți în siguranță, “vegheat” fiind de tomuri. Iar când am mai crescut, mi-am dat seama că biblioteca unui om îți poate spune multe despre el. Atâta timp că a fost pusă la punct cu interes și grijă pentru fiecare volum în parte. Dacă stai puțin să te gândești, o să-ți dai seama că așa e. Pentru că nicio bibliotecă nu e la fel ca alta.
Fiecare carte pe care o cumpărăm arată tipul de subiecte despre care ne place să citim, genul de literatură care ne atrage atenția și înclinațiile noastre spre anumite zone de cunoaștere. O bibliotecă nu este un amalgam de cărți puse laolaltă, ci un soi de poveste despre celălalt pe care tu o citești printre rânduri. Oare biblioteca ta ce spune despre tine?
Până te gândești, îți vin în ajutor cu câteva lucruri pe care ar trebui să le ai în vedere de acum încolo.
La ce să fii atent când cumperi cărți?
Traducerea
Când vorbim de cărți traduse din alte limbi în limba română, calitatea traducerii este foarte importantă. De fapt, în ciuda celor mai bune intenții ale traducătorului, o parte oricum se pierde. Nu degeaba se spune “Tradutore, traditore!”. Pentru că fiecare limbă are anumite subtilități, jocuri de cuvinte, metafore și construcții reprezentative greu de redat în altă limbă. Și atunci, cu atât mai mult trebuie să te asiguri că, în momentul respectiv, traducerea pe care vrei să o cumperi e cea mai bună de pe piață.
Ediția
Fii atent și la ediție. De-a lungul anilor, cărțile care au mare succes la publicul cititor sunt retipărite. Iar odată cu publicarea acestora într-o ediție nouă pot apărea revizuiri și completări. Așa că, dacă tot ești interest de o anumită carte, înainte de a o cumpără interesează-te câte ediții au ieșit de sub tipar.
Autorul
E imposibil să fii familiarizat cu numele tutoror scriitorilor, pentru că în fiecare an apar pe piață foarte multe nume noi. Poate ți-a atras atenția un titlu de carte. Poate ai tot auzit în stânga și în dreapta numele unui anumit autor. Poate subiectul tratat e cel care-ți atrage atenția. În orice caz, dacă ai vrea să citești o carte scrisă de un autor care nu ți-e cunoscut, caută înainte câteva informații despre ce a scris, astfel încât să alegi din opera sa cartea care într-adevăr îți trezește cel mai mare interes. Ca să crești pe cât posibil șansele să-ți placă, nu?
Recenzii
Pot fi de mare folos mai ales dacă vrei să cumperi cărți online și informațiile prezentate pe site nu sunt suficiente ca să-ți dai seama dacă este sau nu o lectură captivantă pentru tine. Părerile altor oameni te pot ajuta să înclini balanța. Cu atât mai mult dacă vin din partea unor oameni avizați care analizează varii aspecte și punctează mai multe fațete.
Citește!
Dacă vrei să cumperi o carte dintr-o librărie, atunci ia-ți puțin timp și răsfoiește-o măcar 3-4 minute. Câteva pagini sunt de ajuns ca să-ți faci o părere despre stilul de scriere și ca să-ți dai seama dacă îți place sau nu. Iar dacă vorbim despre cărți ce nu țin de zona beletristică (cum ar fi, de exemplu, cele de psihologie, de dezvoltare personală, de filozofie și așa mai departe), cu atât mai mult este de ajutor să citești cuprinsul.
Cum să-ți pui la punct biblioteca?
Am vorbit despre interesul acordat fiecărei cărți în parte în momentul în care o cumpărăm. Dar trebuie să avem în vedere și imaginea de ansamblu. Cu alte cuvinte, biblioteca. Iar ea ar trebui să fie reprezentativă pentru fiecare dintre noi.
Cărțile pe care le-ai citit de-a lungul vieții și care ți-au plăcut foarte mult nu ar trebui să lipsească din colecția ta.
În primul rând, pentru că le poți citi sau măcar răsfoi din nou din când în când, rememorând și reanalizând impresiile de atunci. În al doilea rând, pentru că în felul ăsta poți împrumuta o carte bună cuiva apropiat. În alt treilea rând, pentru că – dacă ai copii – poți să le stârnești curiozitatea de a o citi la rândul lor. Îmi vine greu să cred că, dacă le-ai spune că a fost cartea ta preferată la un moment dat, nu vor avea cel puțin curiozitatea de a o răsfoi.
Nu cumpăra cărți doar de dragul de a le avea în bibliotecă.
Cumpără cărți care să te atragă. Cărți pe care, dacă nu chiar acum, măcar la un moment dat să știi că o să vrei să le citești. Biblioteca trebuie să-ți reflecte gusturile și interesele, trebuie să fie… personală. Așa cum, de exemplu, stilul vestimentar vorbește despre noi și felul nostru de fi, tot așa și biblioteca deschide o portiță către lumea noastră interioară.
Așază-le pe categorii!
Autori români contemporani. Literatură de specialitate. O secțiune de poezie, alta de literatură clasică sau de romane SF și așa mai departe. În funcție de care sunt preferințele tale. Dar nu pune cărțile la întâmplare, ci stabilește anumite criterii pe baza cărora să le grupezi în bibliotecă. Pe urma îți va fi și ție mai ușor să cauți o carte când vrei să citești ceva dintr-o anumită categorie. În afara de asta, per ansamblu arată că sunt păstrate cu grijă și atenție.
Unde ești și unde vrei să ajungi?
Aruncă o privire asupra cărților din biblioteca ta. Ce tip de cărți citești cel mai mult? Ce anume îți stârnește interesul? Despre ce anume ai avea curiozitatea să citești mai mult, dar nu se află momentan în biblioteca ta? Dacă îți dai seama că ai început să fii interesat de un anumit domeniu, explorează-l! Cumpără câteva cărți în noua zona pe care vrei să o descoperi.
E bine să ai parte de diversitate când vine vorba de cărți, pentru că lecturile pe mai multe teme te ajută să te dezvolți și să capeți o cunoaștere mai amplă. Iți oferă mai multe unghiuri din care să privești viața. Sunt ca treptele unei scări; cu cât urci mai mult, cu atât vezi mai mult. Altfel spus, ți se lărgește perspectiva.
Reorganizează.
Gusturile și interesele noastre se mai schimbă odată cu trecerea timpului. Așa că se poate întâmpla să ajungi la un moment dat să-ți dai seama că multe din cărțile pe care le ai nu te mai interesează și că nu o să le citești. Decât să le lași să ocupe degeaba loc în bibliotecă, mai bine du-le la anticariat sau donează-le. În felul ăsta s-ar putea bucura altcineva de ele iar tu faci loc în bibliotecă unora noi.
Tu la ce ești atent când cumperi cărți și cum îți pui la punct biblioteca? 🙂