Cât de important este periajul corect al dinților

Se spune că zâmbetul este una dintre cele mai importante cărți de vizită ale unei persoane, așa că încerc de fiecare dată să îi acord atenția cuvenită. Nu numai din rațiuni de frumusețe, ci și pentru că sănătatea dinților trebuie să fie una dintre prioritățile noastre principale – cu siguranță și tu te-ai confruntat cel puțin o dată cu o problemă a danturii, fie că vorbim și de o aparent banală carie, și știi deja că nu e deloc plăcut să mai ai și asta pe cap.
În fiecare an, negreșit, citesc sau aud despre studii conform cărora țara noastră încă stă extrem de prost la capitolul igienă orală. Cred că este esențial să ajungă mai multă informație despre importanța sănătății dinților nu pentru a perpetua știrile negative, ci pentru a îmbunătăți starea actuală.
Cum exemplul personal este întotdeauna primul pas, anul acesta mă alătur și eu campaniei Zâmbește România lansată de GSK Consumer Healthcare România. Și în calitate de om care promovează prevenția dar și ca obsedată de spălatul pe dinți :), astăzi vă propun un scurt ghid al igienei orale, însoțit, bineînțeles, de un filmuleț în care vă povestesc despre campania Zâmbește România.
Rutina mea de îngrijire a danturii are, de regulă, trei etape:
- periajul dinților (folosind o pastă de dinți și o periuță care curăță în profunzime dar, în același timp, cu delicatețe)
- vizitele regulate la medicul stomatolog
- o dietă echilibrată și atenție sporită la alimentele care afectează atât sănătatea dinților cât și sănătatea întregului organism.
Ei bine, și acum să le luăm pe rând.
- Periajul dinților
Acest prim pas este foarte important, pentru că dacă nu îi acorzi atenție, riști să îți distrugi smalțul dinților sau să îi cureți într-un mod superficial. Alege o periuță care să te ajute la o curățare în profunzime și pe care să o poți manevra cu usurință și o pastă de dinți care să ajute la eliminarea plăcii bacteriene și la reducerea riscului apariției cariilor, dar să și prevină eroziunea sau deteriorarea smalțului. În ceea ce privește periajul corect, acesta trebuie să urmeze 6 pași:
-
- După aplicarea pastei de dinți pe periuță, plasează capul periuţei de dinţi la un unghi de aproximativ 45 de grade faţă de dinte. Mișcările de curățare (în jur de 20 pentru fiecare dintre) trebuie să fie circulare, pentru o curățare eficientă a întregii suprafețe.
- Apoi, foloseşte mişcări scurte şi rapide pentru a îndepărta placa bacteriană dinspre marginea ţesutului gingival spre marginea ocluzală a dintelui (cea folosită pentru a muşca).
- Repetă acest proces pentru fiecare dinte, pentru a asigura curăţarea completă a suprafeţelor dentare exterioare şi a marginilor gingivale.
- Pentru dinţii din faţă, periază cu grijă suprafaţa interioară a fiecărui dinte, apoi răsuceşte periuţa de dinţi și foloseşte mişcări scurte şi rapide spre marginea ocluzală a dintelui.
- Pentru dinţii cu rol în muşcat sau mestecat, periază suprafaţa plană prin mişcări stânga-dreapta.
- Periază cu blândeţe, dar ferm, suprafaţa limbii pentru a îndepărta bacteriile, apoi clăteşte gura şi periuţa cu apă. Pentru o igienă orală completă, foloseşte şi apa de gură şi aţa dentară pentru a curăța și spațiul interdentar și pentru o extra-notă de prospețime.
- Vizitele la medicul stomatolog
La stomatolog nu trebuie să mergi doar când ai o carie sau ți s-a umflat o măsea și durerea nu te mai lasă nici să gândești. Sigur, acestea sunt situațiile serioase, care nu suportă amânare, însă o vizită periodică la medic, măcar o dată sau de două ori pe an, este mai mult decât indicată.
Chiar dacă nu ai nimic, specialistul va evalua starea danturii tale și se va asigura că îngrijirea ta este corectă. Cât despre cei care au teamă de medicul dentist, nu pot decât să le spun replica standard: sănătatea este mai importantă decât orice frică!
Și-n plus, contează foarte mult să ai încredere în medicul stomatolog, așa că n-ar fi rău să încerci să-l găsești pe cel pe mâna căruia simți că te poți lăsa fără probleme.
- Alimentația sănătoasă și echilibrată
Probabil nu este o surpriză pentru tine că zahărul se numără printre ingredientele nocive pentru dantura ta, contribuie la apariția cariilor și, mai grav, la distrugerea smalțului.
Apoi, alimentele care conțin amidon (pâinea, produsele de patiserie, covrigeii) sunt la fel de păcătoase, deoarece favorizează apariția cariilor. Mai mult decât atât, din categoria alimentelor care îți sabotează serios zâmbetul impecabil se numără cafeaua, vinul roșu și ceaiul negru, care pătează dinții, dându-le acea tentă galbenă de care vrem să scăpăm cu toții. Așadar, consumă-le cu atenție!
Cam acestea au fost sfaturile #doer pentru un zâmbet perfect. România, zâmbim?
Articol realizat cu sprijinul GSK Consumer Healthcare.
***